Historische recepten naar bron

De recepten zijn deze overzichten op viif manieren op te zoeken, op tijdvak en bron (alleen historische recepten), op hun plaats in het menu, op herkomst en historische recepten en moderne recepten op volgorde van verschijnen. Wil je zoeken op ingrediënt, dan gaat dat het beste met de zoekpagina. Vanwege het groeiend aantal recepten staan de links niet meer op één pagina, maar heeft iedere categorie haar eigen pagina gekregen. Recepten met een asterisk (*) staan niet op Coquinaria, maar op het blog Wel ende edelike spijse of op Blikindepannen.

De re coquinaria ofwel Apicius
(Romeins, 1ste tot 4de eeuw nC)
Gerstsoep.
Kastanjepuree.
Lucaanse worst.
Mosselen met lavassaus en komijnsaus.
Omelet met asperges.
Omelet met kwartel.
Romeinse abrikozen.
Romeinse broccoli.
Tuinbonen à la Vitellius.

Kitab al Tabikh
(Arabisch, 10de eeuw)
Mulahwaja (lamsvlees).

Anonieme Andalusische Kookboek
(Arabisch, 13de eeuw)
Auberginepasteitjes.
Gefrituurde deegvlechten.
Gekruide lamsgehaktballetjes.

Tractatus de modo preparandi [...]
(Latijn, 2de helft 13de eeuw)
Gevulde, geroosterde kip.

Baghdad Cookery Book (Kitab al Tabikh)
(Arabisch, 1286)
Gehaktballetjes in auberginesaus.
Spinaziepasteitjes.

Viandier
(Frans, eind 13de eeuw)
Groene saus met gepocheerde vis
Spiegelei met gebakken ui en mosterd.

British Library MS Royal 12.C.xii
(Anglonormandisch, 1320-1340)
Turkenhoofd (wildpastei).

Diuersa Servicia
(Engels, 14de eeuw)
Blancmanger met rivierkreeftjes.

Laud ms 533
(Engels, 14de eeuw)
Appelmoes.

The description of familiar foods
(Arabisch, 1373)
Murri.

Ménagier de Paris
(Frans, rond 1380)
Champignonpasteitjes.
Hypocras (gekruide wijn).
Mosterd.

The forme of cury
(Engels, rond 1390)
Geroosterde kerstgans.

Chiquart, Du fait de cuysine
(Frans, 1420)
Soupe Jacobine.

Harleian ms 279
(Engels, begin 15de eeuw)
Aardbeienpudding
Appelflappen.
Nep-egel van vlees.
Voedzame vierkante omelet.

Llibre de Sent Soví
(Catalaans, begin 15de eeuw)
Genestada.

Harleian 4016
(Engels, rond 1450)
Geroosterde wilde eend met uiensaus.
Snoek in Galentijn.

Martino de Rossi, Libro de arte coquinaria
(Italiaans, 1464/1465)
Kipfilet met bramensaus.
Mortadella.

Wel ende edelike spijse
(Nederlands, eind 15de eeuw)
Appelmoes.

Cuoco Napoletano
(Italiaans, eind 15de eeuw)
Aubergines in auberginesaus.
Zabaglione.

Clm 15632
(Duits, na 1490)
Middeleeuwse paaseieren

KANTL Gent 15, vol.1
(Nederlands, rond 1500)
Knoflooksaus.
Nepeieren voor de Vasten.
Valse vis (appelgebak).
Wafels met slagroom.

KANTL Gent 15, vol.2
(Nederlands, rond 1500)
Gekruide erwtensoep.
Wafels met slagroom.

KANTL Gent 15, vol.3
(Nederlands, rond 1500)
Geroosterde vis met drie sauzen.
Stokvis met erwten, appel en rozijnen

Mittelniederdeutsches Kochbuch
(Duits, rond 1500)
Gevulde eieren met kruizemunt.

UB Gent 476
(Nederlands, begin 16de eeuw)
Aalbessensaus voor kip.
Gevulde kweeën.
Kweeëntaart.
Mergpasteitjes (sluberkens).

Notabel boecxken van cokerijen
(Nederlands, 1514)
Clareit (gekruide wijn).
Gevulde eieren.

Domenico Romoli, Singolare dottrina
(Italiaans, 1560)
Crostini met kaas.

Gheraert Vorselman, Nyeuwen Coock boeck
(Nederlands, 1560)
Brood.
Hartige taart met Brie en peren.
Salade met pastinaak.
Verjus.

Bartolomeo Scappi, Opera
(Italiaans, 1570)
Broccoli in de Opera.
Pastadeeg voor tagliatelle, lasagne en ravioli.
Tortellini in brodo.
Tuinbonensoep met saffraan en tuinkruiden.
Zoete roomkaastaart.

Karel Baten, Coc-boeck
(Nederlands, 1593)
Omelet met kruisbessen.

Lancelot de Casteau, Ouverture de cuisine
(Frans, 16de eeuw)
Paddestoelentaart.
Pasteideeg.
Tonijn met mosterdkorst.

François La Varenne, Le cuisinier françois
(Frans, 1651)
Bouillon voor de vastentijd.
Eieren met kruisbessen.
Vleesbouillon.

Pierre de Lune, Le cuisinier
(Frans, 1656)
Potage au Jacobine.
Spinazietoert.
Zalm in rodewijnsaus.

Le confiturier françois
(Frans, 1660)
Limonade.

Le cuisinier françois méthodique
(Frans, 1660)
Franse erwtensoep.
Granaatappelsalade.
Koninginnesoep.

L'École parfaite des officiers de bouche
(1662/1676)
Godenwijn

De verstandige kok
(Nederlands, 1667)
Hoen met groen
Kalfsgehaktballetjes in kropsla.
Moestuinsalade.
Pruimentaart.

L.S.R. L'Art de bien traiter
(Frans, 1674)
Gemarineerde kalfscoteletjes.
Koninklijke doperwtjes.

Massialot, Le cuisinier royal et bourgeois
(Frans, 1691)
Crème brûlée.
Vissalade met 'remoulade'.

De geoeffende en ervaren Keuken-Meester, of de Verstandige Kok
(Nederlands, 1701)
Eieren met kruisbessen.
Komkommersalade.
Susanna Eger, Leipziger Kochbuch
(Duits, 1706/1745)
Pasteitjes met zwezerik

Vincent La Chapelle, Le cuisinier moderne
(Frans, 1742)
Boerenkool met kastanjes en gort.

De volmaakte Hollandsche keukenmeid
(Nederands, 1746)
Eieren met kruisbessen.
Koekjes.
Pruimensoep.

Hannah Glasse, The art of cookery made plain and easy
(Engels, 1747)
Apple Pie.
Eiervla.
Nep-egel van marsepein.
Puff Pastry (bladerdeeg)

John Farley, The London Art of Cookery (1783)
Puff Pastry (bladerdeeg)

Nieuwe vaderlandsche kookkunst
(Nederlands, 1797)
Pastei met lamskoteletjes.
Schorseneren met peterseliesaus.
Kweeëngelei.

Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid
(Nederlands, 1803)

Appelschijfjes van Aaltje (*)
Soup van gepelde garst
Zalmsalade van de keukenmeid

Antonin Carême, Le patissier royal
(Frans, 1815)
Aardbeiensoufflé.
Gevulde sinaasappels.
Soufflé met munt

William Kitchiner, The Cook's Oracle
(Engels, 1822)
Rabarber, de omgekeerde tomaat

John Conrade Cooke, Cookery and confectionary
(Engels, 1824)
Tamarinde-roomijs.

Dick Humelbergius, Apician morsels; or, Tales of the table, kitchen and larder
(Engels, 1829)
Smoking bishop

Antonin Carême, L’art de la cuisine française au XIXe siècle
(Frans, 1832)
Gerstsoep à la française

Betje, de goedkoope keukenmeid
(Nederlands, 1850/1851)
Rodekool met appeltjes
Zalmsalade van de keukenmeid

Isabella Beeton, The Book of Household Management
(Engeland, 1861)
Ratafias (bitterkoekjes)
Sponge cake
Trifle

Jelena Molochovjets, Een geschenk voor de jonge huisvrouw
(Rusland, 1866)
Basisbouillon
Vinigret
Zuurkoolsoep

Henriëtte Davidis, Keukenboek
(Nederlands, 1868 2de druk, oorspr. Duits 1844)
Kapoen à la braise met kappertjessaus.
Kruidensoep met aardappelballetjes.

O.A. Corver, Aaltje, nieuw Nederlands kookboek
(Nederlands, 1891)
Zalmsalade van de keukenmeid.

Oscar Tschirky, The cookbook by "Oscar" of the Walforf
(Amerikaans, 1896)
Waldorf Salade.

Alice Lesur Rey, Notities
(Frans/Mauritius, begin 20ste eeuw)
Moutayes.
Vindaye de poisson.

Auguste Escoffier, Guide culinaire
(Frans, 1902)
Schorsenerenbeignets.

N. Cariot, De Keuken- en Huishoudgids
(Nederlands, 1905)
Appelbeignets
Oliebollen

G. Clergue-Harrison en G. Clergue, Allied Cookery
(Canadees, 1916)
Macaronipastei.

Meulenhoff's oorlogs-kookboek
(Nederlands, 1918)
Macaroni met tomaten.

Edmond Nicolas, Het extra kookboek
(Nederlands, 1955)
Vergulde armoe

Gestoofde kabeljauw. (*)