Recepten naar gerecht

De recepten zijn deze overzichten op viif manieren op te zoeken, op tijdvak en bron (alleen historische recepten), op hun plaats in het menu, op herkomst en historische recepten en moderne recepten op volgorde van verschijnen. Wil je zoeken op ingrediënt, dan gaat dat het beste met de zoekpagina. Vanwege het groeiend aantal recepten staan de links niet meer op één pagina, maar heeft iedere categorie haar eigen pagina gekregen. Recepten met een asterisk (*) staan niet op Coquinaria, maar op het blog Wel ende edelike spijse of op Blikindepannen.

Rubrieken naar soort gerecht
Met vis. zonder vlees, Vegetarisch, Voorgerechten, Bouillon/Soep, Pasta, Hoofdgerechten, Bijgerechten, Sauzen, Nagerechten, Brood/deeg, Gebak, Drank, Diverse gerechten
 

Pescetarisch (Vis ja, vlees nee)

Appelmoes (Nederlands, hist).
Blancmanger met rivierkreeftjes. (hist)
Chawan-mushi (hartige custard, variant zonder vlees).
Chinese gerookte vis.
Chinese soep met krab en maïs.
Dashi.
Dashi-maki tamago. (Japanse opgerolde omelet)
Fish 'n Chips.
Garnalen met avocadomayonaise.
Garnalentoast met kwarteleitjes.
Geroosterde garnalen met gembersaus.
Geroosterde vis met drie sauzen. (hist)
Gestoofde kabeljauw. (*hist)
Gevulde Chinese paddestoelen.
Gezouten gegrilde vis (*)
Groene saus met gepocheerde vis. (hist)
Kibbeling in zoetzure tomatensaus.
Knoflooktoast met ansjovis.
Macaroni met tonijnsaus
Mosselen met twee sauzen. (hist)
Ouderwetse Nasi goreng.
Pasteitjes met visragout.
Romeinse abrikozen. (hist)
Salade Niçoise.
Sardientjes zonder blik.
Schatkistvis.
Snoek in Galentijn. (hist)
Soesjes gevuld met palingmousse.
Sperciebonensalade met pindasaus.
Sushitaart.
Tonijn met mosterdkorst. (hist)
Vijfkleurengarnalen met tempura-saus.
Vindaye de poisson. (hist)
Visfond.
Volle Maan noedels.
Warmgerookte zalm met mosterd-dillesaus.
Zalm met paddestoelenroomsaus.
Zalm van de bbq met teriyakisaus.
Zalmfilet in rode wijnsaus. (hist)
Zalmsalade van de keukenmeid. (hist)

Vegetarisch (vlees noch vis)

Artisjokken met dragon-mayonaise.
Aubergines in auberginesaus. (hist)
Aubergines uit de oven.
Auberginepasteitjes. (hist)
Boerenkoolstamppot(vegetarische variant).
Bouillon voor de vastentijd. (hist)
Broccoli in de Opera. (hist)
Bruine bonen met appel en stroop. (veg. variant)
Champignonpasteitjes. (hist)
Chawan-mushi (hartige custard, vegetarische variant).
Chinese roerbakgroenten
Coleslaw.
Crostini met kaas. (hist)
Dashi. (vegetarische variant)
Dashi-maki tamago. (Jap. opgerolde omelet, veg.dashi)
Doperwtjes met cashewnoten.
Eieren met kruisbessen. (hist)
Erwtensoep. (hist)
Franse erwtensoep. (hist)
Franse uiensoep.
Gado-gado.
Gazpacho.
Gefrituurde tofu (*)
Gegratineerde venkel.
Gegrillde aubergine met misoglazuur.
Gegrillde tofu met misoglazuur.
Gemarineerde kwarteleitjes.
Gerstsoep à la française. (hist) (vegetarische variant)
Geschnetzeltes Zürcher Art. (vegetarische variant)
Gestoofde lotuswortel (*)
Gevulde eieren. (hist)
Gevulde eieren met kruizemunt. (hist)
Gekruide eieren.
Granaatappelsalade. (hist)
Groentefond.
Hartige taart met Brie en peren. (hist)
Herfstsalade.
Kaasfondue.
Kastanjetagliatelle.
Komkommerkoeler.
Komkommersalade (hist)
Koninginnesoep.
Kruidensoep met aardappelballetjes. (hist)
Kruidige eieren.
Middeleeuwse paaseieren (hist)
Minestronesoep.
Moestuinsalade (hist)
Nepeieren voor de Vasten. (hist)
Omelet met kruisbessen. (hist)
Ouderwetse Nasi goreng.
Paëlla, vegetarisch.
Paddestoelentaart. (hist)
Peperonata.
Picknickbroodjes (3 van de 4 zijn vleesloos).
Pittige eieren.
Pittige komkommersalade.
Pizza.
Polenta met gorgonzola.
Potage au Jacobine. (hist)
Pruimensoep. (hist)
Risotto alla Milanese (met groentefond).
Rodekool met appeltjes. (hist)
Romeinse broccoli. (hist)
Romeinse omelet met asperges. (hist)
Salade met geitekaas en honing.
Salade Niçoise. (vegetarische variant)
Salade met pastinaak. (hist)
Sajoer lodeh
Schorseneren met peterseliesaus. (hist)
Soup van gepelde garst. (hist)(met groentefond)
Spaghetti aglio, olio e peperoncino.
Spiegelei met gebakken ui en mosterd. (hist)
Spinaziepasteitjes. (hist)
Spinazietoert. (hist)
Stamppot rauwe andijvie. (vegetarische variant)
Theeëieren.
Tomatenroomsoep.(met groentefond)
Tortelli in brodo. (hist)
Tuinbonen à la Vitellius. (hist)
Tuinbonensoep met saffraan en tuinkruiden. (hist)
Tzatziki.
Tortilla.
Voedzame vierkante omelet. (hist, vegetarische variant))
Volle Maan noedels. (met vegetarische dashi)

Pasta

Lasagne Bolognese.
Papardelle met wildsaus à la Bolognese.
Pastadeeg voor tagliatelle, lasagne en ravioli. (hist)
Polenta met Ragù di fegatini
Polenta met gorgonzola
Spaghetti aglio, olio e peperoncino.
Spaghetti carbonara.
Tortelli in brodo. (hist)
Volle Maan noedels.
Basisrecept Italiaanse pasta
Basisrecept Oosterse pasta (udon, soba, mie)

Diverse gerechten

Garum of Liquamen. (hist)
Kweeëngelei. (hist)
Marmelade.
Marsepein.
Milkshake.
Mosterd. (hist)
Murri. (hist.)
Pindakaas.
Sushirijst.
Verjus (hist.)
Vlierbessen-appeljam.
Voorgerechten

Artisjokken met dragon-mayonaise.
Auberginepasteitjes. (hist)
Blancmanger met rivierkreeftjes. (hist)
Carpaccio.
Champignonpasteitjes. (hist)
Chawan-mushi.
Chinese gerookte vis.
Crostini di fegatini (met kippelevertjes).
Crostini met kaas. (hist)
Eieren met kruisbessen. (hist)
Garnalen met avocadomayonaise.
Garnalentoast met kwarteleitjes.
Gefrituurde tofu (*)
Gegrillde tofu met misoglazuur.
Gekruide lamsgehaktballetjes. (hist)
Gemarineerde kwarteleitjes.
Gevulde eieren. (hist)
Gevulde eieren met kruizemunt. (hist)
Gevulde Chinese paddestoelen.
Groene saus met gepocheerde vis. (hist)
Haringsalade.
Hartige taart met Brie en peren. (hist)
Herfstsalade.
Huzarensalade.
Kastanjetagliatelle.
Kipkerriesalade.
Knoflooktoast met ansjovis.
Kroket.
Lucaanse worst. (hist)
Macaroni met tomaten. (hist)
Macaronipastei. (hist)
Mergpasteitjes (sluberkens). (hist)
Middeleeuwse paaseieren (hist)
Moestuinsalade (hist)
Mortadella. (hist)
Nep-egel van vlees. (hist)
Omelet met kruisbessen. (hist)
Paddestoelentaart. (hist)
Paté en croûte.
Pasteitjes met kipkerrieragout.
Pasteitjes met visragout.
Pasteitjes met zwezerik. (hist)
Peperonata.
Polenta.
Polenta dolce. (van kastanjemeel)
Risotto alla Milanese.
Romeinse abrikozen. (hist)
Romeinse broccoli. (hist)
Salade met geitekaas en honing.
Salade Niçoise.
Sardientjes zonder blik.
Schorsenerenbeignets. (hist)
Snoek in Galentijn. (hist)
Soesjes gevuld met palingmousse.
Sperciebonensalade met pindasaus.
Spiegelei met gebakken ui en mosterd. (hist)
Spinaziepasteitjes. (hist)
Stokvis met erwten, appel en rozijnen. (hist)
Sushi 'binnenstebuiten'.
Sushitaart.
Tonijn met mosterdkorst. (hist)
Tortilla.
Umeshugelei (*)
Vijfkleurengarnalen met tempura-saus.
Vinigret (Russische salade). (hist)
Vissalade met 'remoulade'. (hist)
Vitello tonnato.
Voedzame vierkante omelet. (hist)
Waldorf Salade. (hist)
Zalmsalade van de keukenmeid. (hist)

Bouillon/soep

Bouillon voor de vastentijd. (hist)
Chinese bouillon.
Chinese kippesoep met krab en maïs.
Chinese tomatensoep.
Dashi.
Erwtensoep. (hist)
Franse erwtensoep. (hist)
Franse uiensoep.
Gazpacho.
Gerstsoep à la française. (hist)
Gerstsoep van Apicius (hist)
Groentefond.
Hollandse erwtensoep (snert).
Indonesische kippebouillon.
Kalfsfond.
Kippebouilon.
Koninginnesoep. (modern)
Koninginnesoep. (hist)
Koninginnesoep. (vegetarisch)
Kreeftenfond.
Kruidensoep met aardappelballetjes. (hist)
Kwartelbouillon.
Lamsfond.
Minestronesoep.
Noedelbouillon. (Japans)
Ossestaartsoep, helder en gebonden.
Potage au Jacobine. (hist.)
Pruimensoep. (*hist)
Runderbouillon.
Runderbouillon. (hist)
Russische basisbouilon. (hist)
Sajoer lodeh
Schaaldierenfond.
Soto ajam.
Soup van gepelde garst. (hist)
Soupe Jacobine. (hist)
Tomatenroomsoep.
Tortellini in brodo. (hist)
Tuinbonensoep met saffraan en tuinkruiden. (hist)
Visfond.
Vleesbouillon. (hist)
Vleesgelei.
Wildfond.
Zuurkoolsoep. (hist)

Hoofdgerechten

Aalbessensaus voor kip. (hist)
Aubergines uit de oven.
Babi panggang.
Babi ketjap.
Blancmanger met rivierkreeftjes. (hist)
Beef Rougaille.
Boerenkool met kastanjes en gort. (hist)
Boerenkoolstamppot.
Bruine bonen met appel en stroop.
Carpaccio.
Champignonpasteitjes. (hist)
Chili con carne.
Chinese gerookte vis.
Chinese roerbakgroenten
Elzasser zuurkool.
Fish 'n Chips.
Gehaktballetjes in auberginesaus. (hist)
Gehaktballetjes in tomatensaus (allerlei varianten)
Gado-gado.
Gazpacho.
Gebakken kippelevertjes (Indisch)
Gekruide lamsgehaktballetjes. (hist)
Gemarineerde kalfscoteletjes. (hist)
Geroosterde kerstgans. (hist)
Geroosterde vis met drie sauzen. (hist)
Geroosterde wilde eend met uiensaus. (hist)
Geschnetzeltes Zürcher Art.
Gestoofd varkensvlees met aubergine (*)
Gestoofde kabeljauw. (*hist)
Gevulde, geroosterde kip. (hist)
Gezouten gegrilde vis (*)
Groene saus met gepocheerde vis. (hist)
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus.
Japanse curry (*)
Japanse hamburger (*)
Hachee met aardappelpuree.
Haringsalade.
Hartige taart met Brie en peren. (hist)
Herfstsalade.
Hoen met groen. (hist)
Hollandse erwtensoep (snert).
Huzarensalade.
Kaasfondue.
Kalfsgehaktballetjes in kropsla. (hist)
Kalfscotelet alla Milanese.
Kalfslever met ui, appel en spek.
Kapoen à la braise met kappertjessaus. (hist)
Keema kerrie
Kipfilet met bramensaus. (hist)
Kipkerrieragout.
Koe loe yuk.
Kofta kerrie.
Kroket.
Kruidige eieren.
Lasagne Bolognese.
Macaroni met ham en kaas.
Macaroni met tomaten. (hist)
Macaroni met tonijnsaus.
Macaronipastei. (hist)
Mulahwaja (lamsvlees). (hist)
Nep-egel van vlees. (hist)
Omelet met asperges. (hist)
Omelet met kwartel. (hist)
Ouderwetse nassi goreng.
Paddestoelentaart. (hist)
Paëlla.
Paëlla, vegetarisch.
Pastei met lamskoteletjes. (hist)
Pittige eieren.
Romeinse mosselen met twee sausjes. (hist)
Salade met geitekaas en honing.
Salade Niçoise.
Sateh met pindasaus en ketjapsaus.
Schatkistvis.
Schnitzel cordon bleu.
Slavink.
Slow spinazie (Saag)
Snoek in Galentijn. (hist)
Soto ajam.
Spinazietoert. (hist)
Stamppot rauwe andijvie.
Stokvis met erwten, appel en rozijnen. (hist)
Sushi 'binnenstebuiten'.
Tonijn met mosterdkorst. (hist)
Tonkatsu.
Tortilla.
Tournedos met béarnaisesaus.
Tuinbonen à la Vitellius. (hist)
Turkenhoofd (wildpastei). (hist)
Vergulde armoe. (hist)
Vijfkleurengarnalen met tempura-saus.
Vindayes de poisson. (hist)
Vinigret (Russische salade). (hist)
Visragout.
Vitello tonnato.
Voedzame vierkante omelet. (hist)
Warmgerookte zalm met mosterd-dillesaus.
Wildpeper.
Zalm met paddestoelenroomsaus.
Zalm van de bbq met teriyakisaus.
Zalmfilet in rode wijnsaus (hist)
Bijgerechten

Aardappelpuree.
Appelmoes.
Appelmoes (Nederlands, hist).
Appelmoes (Engels, hist).
Appelschijfjes van Aaltje (* hist)
Atjar ketimoen (komkommerzoetzuur).
Atjar tjampoer (gemengde groenten zoetzuur).
Aubergines uit de oven.
Aubergines in auberginesaus. (hist)
Auberginesalade.
Broccoli in de Opera. (hist)
Champignonpasteitjes. (hist)
Chinese roerbakgroenten
Chinese nasi-goreng.
Coleslaw.
Creoolse rijst.
Dashi-maki tamago. (Jap. opgerolde omelet)
Doperwtjes met cashewnoten.
Frietjes met fruitjes.
Gado-gado.
Gebakken kippelevertjes (Indisch)
Gebakken knolselderie.
Gegratineerde venkel.
Gegrillde aubergine met misoglazuur.
Gegrillde tofu met misoglazuur.
Genestada. (hist)
'Gepekelde' groenten.
Gestoofde lotuswortel (*)
Gevulde Chinese paddestoelen.
Gevulde kweeën. (hist)
Granaatappelsalade. (hist.)
Haringsalade.
Hartige taart met Brie en peren. (hist)
Herfstsalade.
Huzarensalade.
Kastanjepuree. (hist)
Kipkerriesalade.
Komkommerkoeler.
Komkommersalade (hist)
Komkommersalade met zeewier.
Koninklijke doperwtjes. (hist)
Kruidige eieren.
Middeleeuwse paaseieren (hist)
Moestuinsalade (hist)
Nasi koening. (gele rijst)
Nep-egel van marsepein. (hist)
Omelet met kruisbessen. (hist)
Paddestoelentaart. (hist)
Paëlla, vegetarisch.
Patat frites.
Peperonata.
Pilaurijst.
Pittige eieren.
Pittige komkommersalade.
Polenta.
Polenta dolce. (van kastanjemeel)
Pruimensoep. (hist)
Risotto alla Milanese.
Rodekool met appeltjes. (hist)
Roedjak.
Rösti.
Romeinse broccoli. (hist)
Sajoer lodeh
Salade met pastinaak. (hist)
Schorseneren met peterseliesaus. (hist)
Schorsenerenbeignets. (hist)
Seroendeng.
Sperciebonensalade met pindasaus.
Spinazie à la crême.
Spinazietoert. (hist)
Roergebakken Spinazie met knoflook. (hist)
Slow spinazie (Saag)
Spiegelei met gebakken ui en mosterd. (hist)
Theeëieren.
Tuinbonen à la Vitellius. (hist)
Tzatziki.
Usuyaki tamago. (Jap. dunne omelet)
Vinigret (Russische salade). (hist)
Waldorf Salade. (hist)

Sauzen

Allioli (knoflookmayonaise).
Béarnaisesaus.
Bolognesesaus.
Botersaus (hist)
Bramensaus (hist)
Brandy butter
Confiture van rode ui.
Dragon-mayonaise.
Gembersaus.
Groene saus. (hist)
Italiaanse tomatensaus.
Kappertjessaus (hist, ME)
Kappertjessaus (hist, 19de E)
Ketjapsaus.
Kippelevertjesragoût.
Komijnsaus (hist,)
Knoflooksaus (hist)
Kruisbessensaus (hist)
Lavassaus (hist)
Mosterd-dillesaus.
Mosterd-koriandersaus.
Pindasaus.
Punch sauce.
Ragù di fegatini.
Rode wijnsaus (hist)
Saus "Madame" (hist)
Tartaarsaus.
Tempura-saus.
Teriyakisaus.
Tomatensaus (allerlei varianten).
Tomatensaus van verse tomaat.
Tonkatsu-saus.
Uiensaus bij wilde eend. (hist)
Wildpeper.
Wildsaus à la Bolognese.


Nagerechten

Aardbeienpudding. (hist)
Aardbeiensorbetijs.
Aardbeiensoufflé. (hist)
Apple Pie (hist)
Bloemen in gelei.
Cassata Siciliana.
Christmaspudding.
Crème brûlée. (hist)
Eiervla. (hist)
Engelse kerstcake.
Flan met sinaasappel.
Gajar halva.
Genestada. (hist)
Gefrituurde deegvlechten. (hist)
Gevulde kweeën. (hist)
Gevulde sinaasappels. (hist)
Gulab Jamun.
Hartige taart met Brie en peren. (hist)
Meloensorbetijs.
Milkshake.
Moutayes. (hist)
Nep-egel van marsepein. (hist)
Nepeieren voor de Vasten. (hist)
Omelet met kruisbessen. (hist)
Rabarber, de omgekeerde tomaat. (hist)
Salade met geitekaas en honing
Soufflé met munt. (hist)
Speculaasijs.
Sponge cake. (hist)
Tamarinde-roomijs. (hist)
Trifle. (hist)
Umeshugelei (*)
Vla met bitterkoekjens. (hist)
Wafels met slagroom. (hist)
Zabaglione. (hist)
Zoete roomkaastaart (hist)
Zwart sesamijs.

Brood/Deeg

Bladerdeeg (hist)
Eierkorstdeeg.
Empenadadeeg.
Feestbrood.
Middeleeuws brood. (hist)
Olijvenbrood.
Ontbijtkoek of peperkoek.
Over gist en andere rijsmiddelen.
Pasteideeg.
Pasteideeg, donker.
Pasteideeg uit de 17de eeuw. (hist)
Pestobrood.
Pizzadeeg.
Polenta.
Romeins brood. (hist)
Roggebrood met pit.
Soezendeeg.
Zoet taartdeeg. (hist)
Tomatenbrood.
Walnotenbrood.

Gebak

Appelbeignets. (hist, middeleeuws)
Appelbeignets. (hist, 19de-eeuws)
Apple Pie (hist)
Doriyaki (*, koekjes met zoete bonenpasta)
Engelse kerstcake
.
Gevulde speculaas.
Haver(mout)koekjes.
Koekjes. (hist)
Marsepein.
Middeleeuws appelgebak. (hist)
Kweeëntaart. (hist)
Oliebollen. (hist)
pepernoten en taaitaai.
Pruimentaart. (hist)
Ratafias (bitterkoekjes) (hist)
Roomborstplaat.
Speculaas-muffins.
Sponge cake. (hist)
Vlierbessenmuffins.
Wafels met slagroom. (hist)
Worteltjestaart.
Zoete roomkaastaart (hist)

Drank
Bisschopswijn.
Clareit (gekruide wijn). (hist)
Godenwijn. (hist)
Hypocras (gekruide wijn). (hist)
Limonade. (hist)
Sangria
Smoking bishop. (hist)
Vlierbloesemsiroop.