Recepten naar herkomst

De recepten zijn deze overzichten op viif manieren op te zoeken, op tijdvak en bron (alleen historische recepten), op hun plaats in het menu, op herkomst en historische recepten en moderne recepten op volgorde van verschijnen. Wil je zoeken op ingrediënt, dan gaat dat het beste met de zoekpagina. Vanwege het groeiend aantal recepten staan de links niet meer op één pagina, maar heeft iedere categorie haar eigen pagina gekregen. Recepten met een asterisk (*) staan niet op Coquinaria, maar op het blog Wel ende edelike spijse of op Blikindepannen.

Rubrieken naar herkomst
Nederland, Arabisch, China, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, India/Pakistan, Indonesië en Chinees-Indisch, Italië/Oude, Rome, Japan, Mauritius, Rusland, Spanje, Verenigde Staten, Zwitserland
 

Nederland

Aalbessensaus voor kip. (hist)
Appelbeignets. (hist)
Appelgebak. (hist)
Appelmoes. (hist)
Appelschijfjes van Aaltje (* hist)
Boerenkool met kastanjes en gort. (hist)
Boerenkoolstamppot.
Clareit (gekruide wijn). (hist)
Eieren met kruisbessen. (hist)
Erwtensoep. (hist)
Geroosterde vis met drie sauzen. (hist)
Gestoofde kabeljauw. (*hist)
Gevulde eieren. (hist)
Gevulde speculaas.
Gevulde kweeën. (hist)
Hachee met aardappelpuree.
Hollandse erwtensoep (snert).
Haringsalade.
Hartige taart met Brie en peren. (hist)
Hoen met groen. (hist)
Huzarensalade.
Kalfsgehaktballetjes in kropsla.
Kalfslever met ui, appel en spek.
Kapoen à la braise met kappertjessaus. (hist)
Knoflooksaus (hist)
Koekjes. (hist)
Kokoskletskoppen.
Komkommersalade (hist)
Koninginnesoep (moderne versie)
Koninginnesoep. (vegetarisch)
Kroket.
Kruidensoep met aardappelballetjes. (hist)
Kweeëngelei. (hist)
Kweeëntaart. (hist)
Macaroni met ham en kaas.
Macaroni met tomaten. (hist)
Mergpasteitjes (sluberkens). (hist)
Moestuinsalade (hist)
Nepeieren voor de Vasten. (hist)
Oliebollen. (hist)
Omelet met kruisbessen. (hist)
Ontbijtkoek of peperkoek.
Ouderwetse nasi goreng.
Pastei met lamskoteletjes. (hist)
pepernoten en taaitaai.
Pruimensoep. (hist)
Pruimentaart. (hist)
Rodekool met appeltjes. (hist)
Salade met pastinaak. (hist)
Schorseneren met peterseliesaus. (hist)
Slavink.
Soup van gepelde garst. (hist)
Speculaasijs.
Spinazie à la crême.
Stamppot rauwe andijvie.
Stokvis met erwten, appel en rozijnen.(hist)
Vergulde armoe. (hist)
Vla met bitterkoekjens. (hist)
Vlierbloesemsiroop.
Wafels met slagroom. (hist)
Warmgerookte zalm met mosterd-dillesaus.
Zalmsalade van de keukenmeid. (hist)

Arabisch

Auberginepasteitjes. (hist)
Gefrituurde deegvlechten. (hist)
Gehaktballetjes in auberginesaus. (hist)
Gekruide lamsgehaktballetjes. (hist)
Mulahwaja (lamsvlees). (hist)
Murri. (hist.)
Spinaziepasteitjes. (hist)

China

Bouillon.
Chinees-Indische gehaktballetjes in zoetzure tomatensaus.
Chinese roerbakgroenten.
Garnalentoast met kwarteleitjes.
'Gepekelde' groenten.
Gerookte vis met mosterd-koriandersaus.
Gevulde Chinese paddestoelen.
Kippesoep met krab en maïs.
Koe loe yuk.
Nasi goreng als bijgerecht.
Pittige komkommersalade.
Roerbakgroenten
Theeëieren.
Tomatensoep.
Verse mie.

Duitsland

Gevulde eieren met kruizemunt. (hist)
Middeleeuwse paaseieren. (hist)
Pasteitjes met zwezerik. (hist)

Engeland

Aardbeienpudding. (hist)
Appelflappen. (hist)
Appelmoes. (hist)
Apple Pie (hist)
Bladerdeeg (hist)
Blancmanger met rivierkreeftjes. (hist)
Brandy butter.
Christmas pudding.
Fish 'n Chips.
Kerstcake.
Kerstgans. (hist)
Nep-egel van marsepein. (hist)
Nep-egel van vlees. (hist)
Snoek in Galentijn. (hist)
Geroosterde wilde eend met uiensaus. (hist)
Punch sauce.
Rabarber, de omgekeerde tomaat. (hist)
Ratafias (bitterkoekjes) (hist)
Smoking bishop. (hist)
Sponge cake. (hist)
Tamarinde-roomijs. (hist)
Trifle. (hist)
Turkenhoofd (wildpastei). (hist)
Voedzame vierkante omelet. (hist)

Frankrijk

Artisjokken met dragon-mayonaise.
Aardbeiensoufflé. (hist)
Boerenkool met kastanjes en gort. (hist)
Bouillon voor de vastentijd. (hist)
Champignonpasteitjes. (hist)
Confiture van rode ui.
Crème brûlée. (hist)
Eieren met kruisbessen. (hist)
Elzasser zuurkool.
Erwtensoep. (hist)
Gehaktballetjes in tomatensaus.
Gemarineerde kalfscoteletjes. (hist)
Gerstsoep à la française. (hist)
Gevulde, geroosterde kip. (hist)
Gevulde sinaasappels. (hist)
Godenwijn. (hist)
Granaatappelsalade. (hist)
Groene saus met gepocheerde vis. (hist)
Hypocras (gekruide wijn). (hist)
Koninginnesoep. (hist)
Koninklijke doperwtjes. (hist)
Limonade. (hist)
Mosterd. (hist)
Paddestoelentaart. (hist)
Paté en croûte.
Potage au Jacobine. (hist)
Salade Niçoise.
Schorsenerenbeignets. (hist)
Soufflé met munt. (hist)
Soupe Jacobine. (hist)
Spinazietoert. (hist)
Spiegelei met gebakken ui en mosterd. (hist)
Tonijn met mosterdkorst. (hist)
Tournedos met béarnaisesaus.
Uiensoep.
Vissalade met 'remoulade'. (hist)
Wildpeper.
Zalmfilet in rode wijnsaus. (hist)

Griekenland

Tzatziki.

India/Pakistan

Doperwtjes met cashewnoten.
Gajar halva.
Gulab jamun.
Keema kerrie
Kofta kerrie.
Komkommerkoeler
Pilaurijst
Slow spinazie (Saag)

Indonesië en Chinees-Indisch

Atjar ketimoen (komkommerzoetzuur).
Atjar tjampoer (gemengde groenten zoetzuur).
Babi panggang.
Babi ketjap.
Chinees-Indische gehaktballetjes in zoetzure toomatensaus.
Frietjes met fruitjes.
Gado-gado.
Gebakken kippelevertjes.
Ketjapsaus.
Kippebouillon.
Kruidige eieren.
Nasi goreng (verhollandst).
Nasi koening. (gele rijst)
Pindasaus.
Pittige eieren.
Roedjak.
Sajoer lodeh.
Sateh.
Seroendeng.
Soto ajam.

Italië/Oude Rome

Aardbeiensorbetijs.
Aubergines met auberginesaus. (hist)
Aubergines uit de oven.
Bolognesesaus.
Broccoli in de Opera. (hist)
Carpaccio.
Cassata Siciliana.
Crostini di fegatini (met kippelevertjes).
Crostini met kaas. (hist)
Gegratineerde venkel.
Gehaktballetjes in tomatensaus.
Gerstsoep van Apicius (hist)
Kalfskotelet alla Milanese.
Kastanjepuree. (hist)
Kastanjetagliatelle.
Kipfilet met bramensaus. (hist)
Kippelevertjesragoût.
Lasagne Bolognese.
Lucaanse worst. (hist)
Macaroni met tonijnsaus.
Macaroni van Scappi. (hist)
Macaronipastei. (hist.)
Meloensorbetijs.
Minestronesoep.
Mortadella. (hist)
Mosselen met twee sauzen. (hist)
Omelet met asperges. (hist)
Omelet met kwartel. (hist)
Papardelle met wildsaus à la Bolognese.
Pastadeeg voor tagliatelle, lasagne en ravioli. (hist)
Peperonata.
Pizza.
Polenta.
Polenta dolce. (van kastanjemeel)
Picknick broodjes.
Risotto alla Milanese.
Romeinse abrikozen. (hist)
Romeinse broccoli. (hist)
Spaghetti aglio, olio e peperoncino.
Spaghetti carbonara.
Tortellini in brodo. (hist)
Tuinbonen à la Vitellius. (hist)
Tuinbonensoep met saffraan en tuinkruiden. (hist)
Verse eierpasta.
Vitello tonnato.
Zabaglione. (hist)
Zoete roomkaastaart (hist)
Japan

Anko (*, zoete bonenpasta)
Auberginesalade.
Chawan-mushi.
Chirashi-zushi.
Dashi.
Dashi-maki tamago. (opgerolde omelet)
Doriyaki (*, koekjes met zoete bonenpasta)
Inari-zushi.
Japanse curry (*)
Japanse hamburger (*)
Gefrituurde tofu (*)
Gegrillde aubergine met misoglazuur.
Gegrillde tofu met misoglazuur.
Gestoofde lotuswortel (*)
Gestoofd varkensvlees met aubergine (*)
Gezouten gegrilde vis (*)
Kakomi-zushi.
Komkommersalade met zeewier.
Maki-zushi.
Narutomaki-zushi.
Nigiri-zushi.
Noedelbouillon.
Schatkistvis.
Sperciebonensalade met pindasaus.
Sushirijst.
Sushitaart.
Teriyakisaus.
Tonkatsu.
Tonkatsu-saus.
Umeshugelei (*)
Usuyaki tamago. (dunne omelet)
Verse pasta: udon en soba.
Vijfkleurengarnalen met tempura-saus.
Volle Maan noedels.
Zalm van de bbq met teriyakisaus.
Zwart sesamijs.

Korea

Bibimbap.


Mauritius

Beef rougaille.
Creoolse rijst.
Komkommer in yoghurt.
Moutayes. (hist)
Vindaye de poisson. (hist)

Rusland

Basisbouillon. (hist)
Vinigret (Russische salade). (hist)
Zuurkoolsoep. (hist)

Spanje/Catalonië

Flan met sinaasappel.
Gazpacho.
Gehaktballetjes in tomatensaus.
Genestada. (hist)
Gemarineerde kwarteleitjes.
Knoflooktoast met ansjovis.
Patatas Viduva.
Paëlla.
Paëlla, vegetarisch.
Sangria
Sardientjes zonder blik.
Tortilla.

Verenigde Staten

Chili con carne.
Coleslaw.
Heel veel bonensalade.
Milkshake.
Waldorf Salade. (hist)

Zwitserland
Geschnetzeltes Zürcher Art.
Kaasfondue.
Rösti.
Schnitzel cordon bleu.
Tomatenroomsoep.