Historische recepten naar tijdvak

De recepten zijn deze overzichten op viif manieren op te zoeken, op tijdvak en bron (alleen historische recepten), op hun plaats in het menu, op herkomst en historische recepten en moderne recepten op volgorde van verschijnen. Wil je zoeken op ingrediënt, dan gaat dat het beste met de zoekpagina. Vanwege het groeiend aantal recepten staan de links niet meer op één pagina, maar heeft iedere categorie haar eigen pagina gekregen. Recepten met een asterisk (*) staan niet op Coquinaria, maar op het blog Wel ende edelike spijse of op Blikindepannen.

Rubrieken naar tijdvak
Romeinse tijd/Oudheid - Middeleeuwen - 16de eeuw - 17de eeuw - 18de eeuw - 19de eeuw - 20ste eeuw
 

Romeinse tijd/Oudheid

Brood.
Garum of Liquamen.
Gerstsoep van Apicius
Haver(mout)koekjes.
Kastanjepuree.
Lucaanse worst.
Mosselen met lavassaus en komijnsaus.
Omelet met asperges.
Omelet met kwartel.
Romeinse abrikozen.
Romeinse broccoli.
Tuinbonen à la Vitellius.

Middeleeuwen

Aardbeienpudding.
Appelflappen.
Appelmoes (Nederlands).
Appelmoes (Engels).
Aubergines in auberginesaus.
Auberginepasteitjes.
Blancmanger met rivierkreeftjes.
Brood.
Champignonpasteitjes.
Gefrituurde deegvlechten.
Gehaktballetjes in auberginesaus.
Gekruide erwtensoep.
Gekruide lamsgehaktballetjes.
Genestada.
Geroosterde kerstgans.
Geroosterde vis met drie sauzen.
Geroosterde wilde eend met uiensaus.
Gevulde eieren met kruizemunt.
Gevulde, geroosterde kip.
Gevulde kweeën.
Groene saus met gepocheerde vis.
Hypocras (gekruide wijn).
Kipfilet met bramensaus.
Knoflooksaus.
Mergpasteitjes (sluberkens).
Mortadella.
Mosterd.
Mulahwaja (lamsvlees).
Murri.
Nep-egel van vlees.
Nepeieren voor de Vasten.
Paaseieren.
Snoek in Galentijn.
Spiegelei met gebakken ui en mosterd.
Spinaziepasteitjes.
Soupe Jacobine.
Stokvis met erwten, appel en rozijnen.
Turkenhoofd (wildpastei).
Valse vis (appelgebak).
Verjus.
Voedzame vierkante omelet.
Wafels met slagroom.
Zabaglione.
Zestiende eeuw

Aalbessensaus voor kip.
Broccoli in de Opera.
Clareit (gekruide wijn).
Crostini met kaas.
Gevulde eieren.
Hartige taart met Brie en peren.
Kweeëntaart.
Omelet met kruisbessen.
Pastadeeg voor tagliatelle, lasagne en ravioli.
Salade met pastinaak.
Tortellini in brodo.
Tuinbonensoep met saffraan en tuinkruiden.
Zoete roomkaastaart.

Zeventiende eeuw

Bouillon voor de vastentijd.
Crème brûlée.
Eieren met kruisbessen.
Franse erwtensoep.
Gemarineerde kalfscoteletjes.
Godenwijn.
Granaatappelsalade.
Hoen met groen.
Kalfsgehaktballetjes in kropsla.
Koninginnesoep.
Koninklijke doperwtjes.
Limonade.
Moestuinsalade
Paddestoelentaart.
Pasteideeg.
Potage au Jacobine.
Pruimentaart.
Spinazietoert.
Tonijn met mosterdkorst.
Vissalade met 'remoulade'.
Vleesbouillon.
Zalmfilet in rodewijnsaus.
Achttiende eeuw

Apple Pie.
Bladerdeeg.
Boerenkool met kastanjes en gort.
Eieren met kruisbessen.
Eiervla.
Gestoofde kabeljauw. (*)
Koekjes.
Komkommersalade.
Kweeëngelei.
Nep-egel van marsepein.
Pastei met lamskoteletjes.
Pasteitjes met zwezerik.
Pruimensoep.
Schorseneren met peterseliesaus.
Vla met bitterkoekjens.

Negentiende eeuw

Aardbeiensoufflé.
Appelschijfjes van Aaltje (*)
Gerstsoep à la française
Gevulde sinaasappels.
Kapoen à la braise met kappertjessaus.
Kruidensoep met aardappelballetjes.
Moutayes.
Rabarber, de omgekeerde tomaat.
Ratafias (bitterkoekjes)
Rodekool met appeltjes.
Rusische basisbouillon.
Smoking bishop
Soufflé met munt.
Soup van gepelde garst
Sponge cake.
Tamarinde-roomijs.
Trifle.
Vindaye de poisson.
Vinigret (Russische salade)
Waldorf Salade.
Zalmsalade van de keukenmeid.
Zuurkoolsoep.

Twintigste eeuw

Appelbeignets.
Macaroni met tomaten.
Macaronipastei.
Oliebollen.
Schorsenerenbeignets.
Vergulde armoe.