Middeleeuwse eierrecepten voor Pasen
De recepten zijn niet specifiek voor Pasen, maar ja, 't zijn wel eierrecepten...

Hier staat de twee recepten die zijn gebruikt voor het Paasaflevering 2012 van Westbroek! van de Regionale tv Utrecht. De recepten zelf staan elders op deze site, hieronder staan korte beschrijvingen met een kleine foto en een link naar het recept. Mocht je de recepten willen delen, dan kun je naar deze pagina linken. Over paaseieren kun je hier meer lezen, en er is ook een hele pagina met basisrecepten met eieren. En mocht je eigenlijk niet van eieren houden, dan is hier nog een recept voor nepeieren.

Civet d'oeufsIn olie gepocheerde eieren met mosterdsaus
Dit recept komt uit het bekendste Franse kookboek uit de Middeleeuwen, de Viandier. Eieren worden gepocheerd in olie en opgediend met een 'mosterdsopje'. Hel lijkt vreemd en vet, maar het is echt lekker! (link)

De 'paaseieren', helemaal gepeldGekleurde eieren
Dit zijn wel héél aparte paaseieren! Van buiten lijken het gewone eieren, maar als je ze pelt, komt de verrassing. Een beetje bewerkelijk, maar het staat wel spectaculair op de paastafel! Ook in de zomer op de barbecue te bereiden. (link)

Nog meer historische eiergerechten
Behalve de eiergerechten die in de uitzending zijn bereid, staan er nog meer historische eierrecepten op deze site. Hieronder een overzichtje. Een overzicht van álle eierrecepten op Coquinaria staat hier.

Patina met kwartelRomeinse omeletten
Niet zomaar geklutste eieren in de pan gegooid, maar gevulde omeletten, van heel simpele met tuinkruiden tot buitenissige gerechten met hersens aan toe. Op deze pagina staan twee patina's met asperges, de een met groene asperges en tuinkruiden, de ander met witte asperges en gebraden kwartels. (link)

ZabaglioneZabaglione, middeleeuwse eiervla
Deze Italiaanse eiervla uit de tweede helft van de vijftiende eeuw is al heel modern, heerlijk om cantucci in te dopen, of met verse vruchten. Je kunt de vruchten gebruiken om de zabaglione mee te garneren, maar je kunt ook de zabaglione als saus over vruchten scheppen. Kies wat je lekker vindt.(link).

Gevulde eieren op z'n middeleeuwsGevulde eieren uit de mIddeleeuwen
De perfecte hap als je met je handen eet, gevulde eieren. Op deze site staan twee versies, een versie met appel uit het oudste gedrukte kookboekje in de Nederlandse taal uit het begin van de zestiende eeuw (Een notabel boecxken van cokeryen), en een Duits recept voor gevulde eieren met munt van rond 1500 is hier te vinden.

KruisbessenomeletOmelet met kruisbessen uit de zestiende eeuw
Een lekker frisse omelet met die zurige bessen! Dit gerecht is zowel in de eerste gang als bij het dessert te serveren. Het recept komt uit het Coc-boeck van Karel Baten uit 1593. (link) Een aparte smaakervaring.

En tot slot, ook erg lekker
In de periode vóór Pasen mochten eieren juist niet gegeten worden, de grote vastentijd. Dan kon je wel nepeitjes van amandelgelei op tafel zetten. Net echt!