Het verleden op je bord
Teksten, foto's, links

Het verleden op je bordHet kookboek Het verleden op je bord heeft een multimediale opzet: in het boek staan de bewerkte recepten en achtergrondinformatie, met zestien mooie foto's van gerechten bereid door Marije Sietsema, vormgegeven door voedselstyliste Marianne Snel en gefotografeerd door Saskia Lelieveld. De originele teksten van de bewerkte recepten staan achterin het boek (genormaliseerd in hoofdlettergebruik en interpunctie).

Via deze pagina vind je van alle originele recepten de (soms vrije) hertalingen van Nederlandse teksten en vertalingen van Duitse, Franse of Latijnse teksten. Bij de meest recente Nederlandse recepten staat geen hertaling, alleen een foto en opmerkingen. Bij de recepten staan indien mij bekend online-versies van de originele teksten. Volledige titelbeschrijvingen staan in de bibliografie in het gedrukte boek. Tot slot plaats ik bij de recepten ook links naar verwante recepten die op Coquinaria te vinden zijn.
En op deze pagina vind je links naar interviews en recensies.

Ik heb ook de foto's van alle gerechten uit het boek opgenomen die ik zelf heb gemaakt tijdens het proefkoken. Dat zijn geen professionele foto's, maar je ziet wel hoe het gerecht eruit kan zien. Mijn proefpanel en ik hebben lekker gegeten!

Zij zijn ook in het boek bedankt, maar hier nog een keertje: Hannie Humme, Sofie Langenberg, Eveline Muusers, Anna Rademakers, Marion Stevens, Eva Trimp en Marleen Willebrands bedankt voor het meelezen/meedenken!

Klik op een tegel hieronder voor de her/vertaling van het recept. En klik hier voor een overzicht van winkels waar je moeilijk verkrijgbare ingrediŽnten kunt kopen (nog in opbouw).

Tot slot een uitdaging: wie lukt het om van dit recept voor aardappelpodding een smakelijke bewerking te maken?

Christianne Muusers, Het verleden op je bord. Vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Karakter Uitgevers b.v., Uithoorn/Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, 2016. ISBN 9789045210360, prijs EUR 29,90.

Artsen en koks (vijftiende en zestiende eeuw)

Koks en cuisiniers (zeventiende eeuw)

 

Keukenmeesters en keukenmeiden (achttiende eeuw)

Chefkoks en kookjuffen (negentiende eeuw)