In deze afdeling staan beschrijvingen van de ingrediŽnten die bij de verschillende recepten te vinden zijn. Dit is geen encyclopedie of lexicon, de informatie is tamelijk arbitrair. Veel van de informatie op deze pagina is ontleend aan The Oxford Companion to Food, van Alan Davidson.
Vanwege de omvang die deze pagina kreeg, is deze nu opgesplist: iedere pagina zijn eigen letter.
Op de beginpagina staat een overzicht van alle ingrediŽnten die op de Coquinaria-site zijn beschreven.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Delen van de Johannesbroodboom (Thomť 1885)Johannesbroodpitmeel - Een bindmiddel om vloeistof dikker te maken, ook wel bekend als E410. Het wordt gemaakt van de pitten in de peulen van de johannesbroodboom (Ceratonia siliqua), een groenblijvende boom die tot de peulvruchten hoort. De boom is inheems rond de Midellandse Zee, en was al bekend bij de oude Egyptenaren. Zij gebruikten het als zoetmiddel. Tegenwoordig wordt het wel als vervanging voor chocolade gebruikt, en in babyvoeding wordt het toegevoegd omdat het braken tegengaat.
De zaden van de johannesbroodboom wegen allemaal hetzelfde, 0,2 gram. Vanwege dit constante gewicht werd de pit van de johannesbroodboom een gewichtseenheid, de karaat. Hiermee wordt nog steeds de massa van edelstenen en parels aangeduid. Bij goud betekent 1 karaat 1/24 deel van het toale gewicht, dus 18-karaats goud bestaat voor een kwart uit ander materiaal, 24-karaats goud is zuiver. Recept: Confiture van rode uien

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken