Even voorstellen

Foto © Koninklijke BibliotheekChristianne Muusers heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, afstudeerrichting Middelnederlandse taal- en letterkunde (met Laat-Latijn en Westerse Codicologie en Paleografie). Gaandeweg heeft zij zich gespecialiseerd in Middelnederlandse kookteksten, en vervolgens haar terrein uitgebreid tot Europese middeleeuwse kookteksten en uiteindelijk kookteksten tot 1800 (nou ja, zeg maar 1900).

De meest recente publicatie is het boek Het verleden op je bord met een selectie van recepten uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Het boek is te bestellen bij de boekhandel, in de webwinkel van de Koninklijke Bibliotheek en bij internetboekhandels. Hier staat een overzicht met recensies van het boek. Mocht je een gesigneerd exemplaar op prijs stellen, dan kun je het boek ook rechtstreeks bestellen (contact).

Bibliografie

  • Het verleden op je bord. Vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek.  (Karakter, 2016).
  • 'Meid, meester, cuisinier. Een driehoeksverhouding?' In Boekenwereld (31-3, 2015), pp. 50-55.
  •  'Vette handen en vieze tafellakens'. Kennis in beeld. Denken en doen in de Middeleeuwen, (Redactie Andrea van Leerdam, Orlanda S.H. Lie, Martine Meuwese, Maria Patijn, Verloren, 2014), pp.72-79.
  • 'Suiker is goed voor je. Culinaire en medische recepten uit de tiende eeuw' In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011), pp. 21-34.
  • 'Proef het stilleven. Comfits, letterkoeken en marmelade in Nederlandse kookboeken uit de achttiende eeuw' In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011), pp. 119-137.
  •  'Eten en drinken in de Middeleeuwen' In De middeleeuwse kloostergeschiedenis van de Nederlanden deel II, Het dagelijks leven. (Warner Books, 2011), pp.58-79.
  • Kookboek met middeleeuwse recepten. Bijlage bij dvd Kruistocht in spijkerbroek. (2009) Co-auteur Marleen Willebrands.
  •  'In de ban van Behemoth', Zintuigen in de Middeleeuwen, themanummer van Madoc (jaargang 20-4, 2006; op dnbl.org), pp.164-171.
  • Pauwen en pasteien (Coquinaria, 2003). Een boekje met middeleeuwse recepten die zijn klaargemaakt voor een maaltijd op het Muiderslot voor het KRO televisieprogramma Markant Nederland. De eerste druk is uitverkocht, sinds maart 2017 staat er een inhoudelijk ongewijzigde versie op Academia.edu.
  • '" Ende dienet ter tafelen". Culinaire recepten uit de Middeleeuwen',  Een wereld van kennis (Redactie Erwin Huizinga, Orlanda S.H. Lie, Lenny M. Veltman, Verloren, 2002), pp. 147-167.

Zie voor de pdf-bestanden van enkele artikelen Academia.edu.

Op deze website publiceert Christianne Muusers edities van de drie overgeleverde Middelnederlandse handgeschreven kookboeken, met vertalingen in modern Nederlands en Engels (een project in wording), en tweemaandelijks een historisch recept en een modern recept met uitgebreid commentaar. Het nieuwste project is een site met besprekingen van boeken over eten, koken, gastronomie en culinaire geschiedenis, met de simpele titel Kookboekrecensies. Bovendien recenseert zij ook kookboeken en boeken over eten voor NBD/Biblion.

Christianne Muusers houdt twee blogs bij, op LiveJournal in het Engels, vooral over nieuwe recepten en haar in aantal variėrende katten, en in het blog Wel ende Edelike Spijse in het Nederlands, over onderwerpen die met koken te maken hebben. De blogs worden niet heel vaak bijgewerkt, er is gewoon te veel te doen. Kijk maar eens. O ja, dan is er ook nog de Coquinaria facebook-pagina.

Van 1997 tot 2007 organiseerde Christianne Muusers regelmatig kookavonden rond verschillende historische en culinaire thema’s, sinds 2008 legt zij zich vooral toe op schrijven, en het geven van lezingen over culinair-historische onderwerpen.

De website is door haar zelf ontworpen en wordt ook regelmatig door haar bijgehouden.
Op de site van de Boombergwijk in Hilversum, waar Christianne heeft gewoond, staat een interview uit 2007.