Even voorstellen

Foto © Koninklijke BibliotheekChristianne Muusers heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, afstudeerrichting Middelnederlandse taal- en letterkunde (met Laat-Latijn en Westerse Codicologie en Paleografie). Gaandeweg heeft zij zich gespecialiseerd in Middelnederlandse kookteksten, en vervolgens haar terrein uitgebreid tot Europese middeleeuwse kookteksten en uiteindelijk kookteksten tot 1800 (nou ja, zeg maar 1900).

Zij heeft in 2003 het boekje Pauwen en pasteien gepubliceerd, met middeleeuwse recepten die zijn klaargemaakt voor een maaltijd op het Muiderslot voor het KRO televisieprogramma Markant Nederland. Daarnaast heeft zij o.a. bijgedragen aan het boek over Middeleeuwse artes-literatuur, Een wereld van kennis (o.r.v. Erwin Huizinga, Orlanda Soei Han Lie, Lenny M. Veltman, Uitgeverij Verloren, 2002), aan het themanummer Zintuigen in de Middeleeuwen van Madoc (op dnbl.org). Tijdschrift over de Middeleeuwen (jaargang 20 (2006) nr 4), aan het in 2011 verschenen tweede deel van de driedelige serie De middeleeuwse kloostergeschiedenis van de Nederlanden over het dagelijkse leven en aan Jaarboek 73 van de historische vereniging De Ghulden Roos in Roosendaal met als thema 'suiker' (2013). In 2014 leverde zij een bijdrage aan Kennis in beeld. Denken en doen in de Middeleeuwen, in 2015 publiceerde zij een artikel in het tijdschrift De Boekenwereld.  Zie voor een lijst van publicaties en de pdf-bestanden van de artikelen over suiker Academia.edu.

Op deze website publiceert Christianne Muusers edities van de drie overgeleverde Middelnederlandse handgeschreven kookboeken, met vertalingen in modern Nederlands en Engels (een project in wording), en tweemaandelijks een historisch recept en een modern recept met uitgebreid commentaar. Het nieuwste project is een site met besprekingen van boeken over eten, koken, gastronomie en culinaire geschiedenis, met de simpele titel Kookboekrecensies. Bovendien recenseert zij ook kookboeken en boeken over eten voor NBD/Biblion.

Christianne Muusers houdt twee blogs bij, op LiveJournal in het Engels, vooral over nieuwe recepten en haar in aantal variėrende katten, en in het blog Wel ende Edelike Spijse in het Nederlands, over onderwerpen die met koken te maken hebben. De blogs worden niet heel vaak bijgewerkt, er is gewoon te veel te doen. Kijk maar eens.

Van 1997 tot 2007 organiseerde Christianne Muusers regelmatig kookavonden rond verschillende historische en culinaire thema’s, sinds 2008 legt zij zich vooral toe op schrijven, en het geven van lezingen over culinair-historische onderwerpen.

De website is door haar zelf ontworpen en wordt ook regelmatig door haar bijgehouden.
Op de site van de Boombergwijk, waar ik in Hilversum heb gewoond, staat een interview uit 2007.