Kruidenkaas

Goudakaas met kruiden

Hieronder een beeldverslagje van de productie van Goudse kruidenkaas van geitemelk op een biologische boerderij in Frankrijk in 2002, voorafgegaan dooreen heel beknopte beschrijving van het productieproces. Let wel, dit is niet een complete handleiding kaasmaken, het geeft een indruk. Vind je onderstaande informatie en foto's leuk, plaats er dan een link naar, zomaar kopiëren is niet de bedoeling. Als je toch iets wilt overnemen (tekst of foto's), even toestemming vragen. Heb je zelf een interessante site over kaas of (de geschiedenis van) voeding, dan plaats ik een retourlink.

Introductiepagina over kaas, Het melken, Goudse kaas, Verse kaas

Hoe wordt kruidenkaas gemaakt?
Voor kruidenkaas worden uitsluitend gedroogde, biologisch gekweekte kruiden gebruikt, die vijf minuten worden gekookt in een beetje water. Welke kruiden je neemt, hangt van je eigen smaak af: komijn, brandnetel, selderie, fenegriek, ui en knoflook, of wat er maar in je opkomt. Als de wrongel voor de tweede keer gewassen is (bij geitekaas na de eerste -en enige- keer, zie de pagina over Goudse Kaas), worden de voorbereide kruiden met water en al door de wrongel gemengd. De gekruide wrongel gaat in de kaasvorm, en verder is de behandeling hetzelfde als bij gewone goudse kaas. Je kunt geen verse kruiden gebruiken voor de bereiding van kruidenkaas, de kaas zal dan bederven.

Beeldverslag

Kruidenmengsels

De voorbereide kruidenmengsels. Bovenste rij van links naar rechts: selderie, fenegriek, ui en knoflook. Onderste rij van links naar rechts: pikant kruidenmengsel, brandnetel, komijn.

Wrongel van geitemelk voor kruidenkaas

Wrongel van geitemelk. De gekruide wrongel wordt met de hand in kaasvormpjes geschept.

Kruidenkazen vóór het persen

De heel jonge kazen worden na enkele minuten uit de vormen gehaald om gekeerd te worden.

Kruidenkazen tijdens het persen

Links een kruidenkaas die tijdens het persen wordt gekeerd. Rechts zes geperste kruidenkazen vóór het pekelen.

Kruidenkazen in het pekelbad

De zes kruidenkazen in de pekel. Bovenaan komijnekaas, daaronder vlnr selderie, brandnetel en ui/knoflook, onderaan links pittige kruiden en rechts fenegriek.

De kruidenkazen in de rijpingskast

De zes kruidenkazen in de rijpingskast, achter vliegengaas. Ze moeten minstens zes weken rijpen, maar het kan ook langer, afhankelijk van of je jonge, belegen of oude kaas wilt proeven. Tijdens het rijpen worden de kazen regelmatig gekeerd.