Kaasmaken - Het melken

Kaas wordt gemaakt van melk, dus daar beginnen we mee ...

Deze foto's zijn gemaakt in 2002 op de biologische boerderij Villenue bij Montluçon in Frankrijk. Daar waren melkkoeien en melkgeiten. Natuurlijk kun je ook van de melk van andere dieren kaas maken, zoals van schapen, kamelen en paarden.

Introductiepagina over kaas, Goudse kaas, Goudse kaas met kruiden, Verse kaas

De bron - Koeien en geiten

Kalfjes

Deze koeien zijn nog jong, later worden het melkkoeien. Om een melkkoe te worden, moet een koe eerst een kalfje krijgen. Zo komt de melkproductie op gang.

Koeien op weg naar het melken

Koeien op weg naar het melken. Twee keer per dag.

Koeien worden gemolken

De koeien worden aangesloten op de melkmachine. Om ze tijdens het melken rustig te houden, krijgen ze ondertussen voer.

Héél verse melk

De meest verse melk die er is, nog warm van de koe

Melkgeiten

Ook de geiten moeten gemolken worden.

De melkmachine voor geiten

De melkmachine voor geiten. Ze springen uit zichzelf op de goede plek.

Varkens zijn dol op wei

Nee, varkens worden niet gemolken! Maar ze zijn dol op wei, het dunne voedzame vocht dat overblijft na het stremmen van de melk.