Overzicht van recepten op Coquinaria


Hieronder staan de historische recepten, in volgorde van verschijnen, de nieuwste bovenaan.
De lijst met moderne recepten staat hier.
De site is online vanaf februari 2002.


 
Historische receptenModerne receptenDiverse receptenBasisreceptenBouillon en Soep

Je kunt ook het overzicht van de recepten op thema (herkomst, bronnen, periode, plaats in het menu, vegetarisch/pescetarisch) raadplegen.

Historische recepten
november-december 2016 NIEUWMacaroni van Scappi (bijgerecht) - Pastageschiedenis deel 2
Een bijzonder pastagerecht uit de zestiende eeuw
september-oktober 2016 Macaroni met tomaten (voor- of hoofdgerecht) en Macaronipastei (voor- of hoofdgerecht)
Twee recepten uit de Eerste Wereldoorlog - Pastageschiedenis deel 1
juli-augustus 2016  Rabarber, de omgekeerde tomaat (nagerecht)
Een Engels gerecht uit de negentiende eeuw
mei-juni 2016Vissalade met 'remoulade' (voorgerecht)
Een Frans gerecht uit de zeventiende eeuw
maart-april 2016 Gevulde sinaasappels (nagerecht)
Een Frans gerecht uit de negentiende eeuw
januari-februari 2016Russische zuurkoolsoep (voorgerecht) en Basisbouillon
Russische recepten uit de negentiende eeuw
november-december 2015 Kruidige puree van tamme kastanjes (bijgerecht)
Een bijzonder gerecht uit de Romeinse tijd
september-oktober 2015 Eieren met kruisbessen (voorgerecht)
Drie versies van een gerecht voor katholieke 'visdagen' uit de zeventiende en achttiende eeuw
juli-augustus 2015Tamarinde-roomijs (nagerecht)
Een Engels, exotisch ijsgerecht uit de achttiende eeuw
mei-juni 2015Gezond Romeins eten (voorgerecht)
Een recept met gerst en kruiden uit de Oudheid
maart-april 2015Vergulde armoe (hoofdgerecht)
Een recept van Neêrlands eerste televisiekok
januari-februari 2015 Gerstsoep van Carême en Gerstsoep van Aaltje (voorgerechten)
Twee versies van een recept uit de negentiende eeuw, een Franse en een Nederlandse
november-december 2014 Vinigret (voor- of hoofdgerecht)
Russische salade uit de negentiende eeuw
september-oktober 2014 'Sop' van gedroogde pruimen (voor- of nagerecht)
Weer een Nederlands gerecht, nu uit de achttiende eeuw
juli-augustus 2014Pruimentaart (gebak)
Een Nederlands gerecht uit de zeventiende eeuw
mei-juni 2014Komkommersalade (bijgerecht)
Een Frans/Nederlands recept uit de zeventiende/achttiende eeuw
maart-april 2014  Groene saus bij gepocheerde vis (voorgerecht, hoofdgerecht of buffetgerecht)
Een Frans gerecht uit het eind van de dertiende eeuw
januari-februari 2014Smoking Bishop (drank)
Alweer een Engels recept uit de negentiende eeuw
november-december 2013 To make a Trifle en Sponge cake (dessert)
Heerlijk en machtig Victoriaans dessert
september-oktober 2013Voedzame vierkante omelet (bij- of hoofdgerecht)
Een bijzonder gerecht met eieren uit Engeland, vijftiende eeuw
juli-augustus 2013 Godenwijn (aperitief of digestief)
Frisse gearomatiseerde wijn uit zeventiende-eeuws Frankrijk
mei-juni 2013 Hoen met groen (hoofdgerecht)
Nederlands gerecht uit de zeventiende eeuw
maart-april 2013 De favoriete taart van paus Julius III (dessert)
Italiaans gebak uit de zestiende eeuw
januari-februari 2013Betovergrootmoeders rode kool, van Betje dus! (bijgerecht)
Ouderwets groentegerecht uit de negentiende eeuw
november-december 2012 Hartige taart met Brie en peren (voorgerecht, lunch of dessert)
Veelzijdig Nederlands recept uit de zestiende eeuw
september-oktober 2012 Pasteitjes met zwezerik (voorgerecht)
Duits recept uit de achttiende eeuw
juli-augustus 2012 Lucaanse worst (borrelhap)
Romeins recept voor kruidige gerookte worst
mei-juni 2012Apple Pie (gebak of nagerecht) en Bladerdeeg
Engelse recepten uit de achttiende eeuw
maart-april 2012 Middeleeuwse paaseieren (voor de paasbrunch) en Nepeieren voor de vastentijd (zoet)
Duits gerecht uit de vijftiende eeuw en Nederlands gerecht uit de vijftiende eeuw
januari-februari 2012Stokvis met erwten, appel en rozijnen (voor- of hoofdgerecht)
Nederlands gerecht voor de vastentijd van rond 1500
november-december 2011 Vla met bitterkoekjens (nagerecht)
Heerlijk Nederlands dessert uit de achttiende eeuw
september-oktober 2011Tonijn met mosterdkorst (voor- of hoofdgerecht)
Waals recept uit het begin van de zeventiende eeuw
juli-augustus 2011Gevulde eieren met kruizemunt (voorgerecht)
Duits gerecht uit Nedersaksen van rond 1500
mei-juni 2011Moestuinsalade (voor- of bijgerecht)
Nederlands gerecht uit de zeventiende eeuw
maart-april 2011 Genestada (bijgerecht of dessert)
Catalaans gerecht uit de veertiende eeuw
januari-februari 2011  Choux de paysans (hoofdgerecht)
Een voorloper van stamppot boerenkool uit de achttiende eeuw
november-december 2010Champinonpasteitjes en paddestoelentaart (voorgerecht, hoofdgerecht, borrelhapje)
Bijzonder Frans recept uit de veertiende eeuw, en een Franstalig recept uit begin zeventiende eeuw
september-oktober 2010Waldorfsalade (voorgerecht, buffetgerecht)
Uit de Amerikaanse keuken van eind negentiende eeuw
juli-augustus 2010Geroosterde kip met aalbessensaus (hoofdgerecht)
Een Nederlands zomergerecht rond 1500 AD
mei-juni 2010  De heilige boon (bijgerecht en voorgerecht)
Twee gerechten met tuinbonen, uit de Romeinse tijd en de zestiende eeuw
maart-april 2010  De dag dat Frankrijk vegetarisch was (gerechten voor Goede Vrijdag)
Drie vegetarische gerechten uit de zeventiende eeuw
januari-februari 2010Zabaglione (nagerecht)
Italiaans toetje uit de vijftiende eeuw
november-december 2009 Snoek in galentijn (voorgerecht of bijgerecht)
Engelse koude visschotel uit de vijftiende eeuw
september-oktober 2009 Gevulde en geroosterde kip (hoofdgerecht)
Een Frans gerecht rond 1300 AD.
juli-augustus 2009Zalmsalade (voorgerecht of lunchgerecht)
Een Nederlands keukenmeidenrecept uit de negentiende eeuw
mei-juni 2009 Mulahwaja (hoofdgerecht)
Een Arabisch gerecht met lamsvlees uit de tiende eeuw.
maart-april 2009 Broccoli in de Opera en Romeinse broccoli (voor- of bijgerechten)
Een Italiaans recept uit de zestiende eeuw, en een Romeins recept
januari-februari 2009Schorseneren met peterseliesaus en schorsenerenbeignets (bijgerecht)
Een Nederlands recept uit de achttiende eeuw, en een Frans recept uit begin twintigste eeuw
november-december 2008Egeltje Prik (voor- of hoofdgerecht, en bijgerecht of dessert)
Twee Engelse nep-egeltjes, uit de vijftiende eeuw en de achttiende eeuw
september-oktober 2008 Schone handen (vóór het eten!)
Een Frans recept voor water om je handen te wassen uit de veertiende eeuw.
juli-augustus 2008Romeinse abrikozen (voorgerecht)
Een zomers fruitrecept uit de Romeinse tijd
mei-juni 2008Souppe de moustarde en Civé d'oeufz (voorgerecht), en Tasey van stekelbesyen (bijgerecht of nagerecht)
Eierrecepten uit de veertiende/vijftiende en zestiende eeuw.
maart-april 2008 Blancmanger met rivierkreeftjes (voor- of hoofdgerecht)
Een Engels recept uit de veertiende eeuw
januari-februari 2008 Soupe Jacobine (voorgerecht)
Een Frans recept uit de vijftiende eeuw
november-december 2007Turkenhoofd (wildpastei)
Een Anglonormandisch recept uit de veertiende eeuw
september-oktober 2007 Fyne kaaks (gebak)
Een Nederlands recept uit de achttiende eeuw
juli-augustus 2007Limonade (drank)
Franse recepten uit de zeventiende eeuw
mei-juni 2007Geroosterde wilde eend met uiensaus (hoofdgerecht) extra: Runderbouillon
Een Engels recept uit de vijftiende eeuw
maart-april 2007 Koninginnesoep. De echte. (voorgerecht) extra: Vleesbouillon
Franse recepten uit de zeventiende eeuw
januari-februari 2007 De gezondste appelmoes ter wereld (bijgerecht)
Een Nederlands recept uit de vijftiende eeuw
november-december 2006Slurpertjes (voorgerecht) en Gevulde kweeën (bij- of nagerecht)
Twee Nederlandse recepten met merg uit de vijftiende en zestiende eeuw
september-oktober 2006  Vindaye de poisson (hoofdgerecht) en Moutayes (dessert)
Twee recepten uit Mauritius van rond negentienhonderd
juli-augustus 2006Koninklijke doperwtjes (bijgerecht) en extra: Gemarineerde kalfscoteletjes
Franse recepten uit de zeventiende eeuw
mei-juni 2006Kruidensoep met aardappelballetjes (voorgerecht)
Een "Nederlands" recept uit het midden van de negentiende eeuw
maart-april 2006 Mortadella (antipasto)
Een Italiaans recept uit de vijftiende eeuw
januari-februari 2006 Middeleeuwse appelflappen (gebak)
Een Engels recept uit de vijftiende eeuw
november-december 2005 Gebakken lucht: Soufflés (nagerecht)
Een Frans recept uit de negentiende eeuw
september-oktober 2005 Kruidige gehaktballetjes, en pasteitjes met aubergine- en spinazievulling (borrelhapjes) en Murri
Arabische recepten uit de dertiende eeuw
juli-augustus 2005 Wafels met slagroom (zoet gebak) en Clareit (gekruide wijn)
Nederlands recepten van rond 1500
mei-juni 2005 Patina met asperges en kwartel (voorgerecht) en Garum of Liquamen
Een Romeinse omelet, en vissaus
maart-april 2005 Crème brûlée (nagerecht)
Een Frans recept uit de zeventiende eeuw in twee variaties
januari-februari 2005 Crostini met kaas (antipasto)
Een Italiaans recept uit de zestiende eeuw
november-december 2004 Gefrituurde deegvlechten (zoet gebak, nagerecht)
Een Arabisch recept uit de dertiende eeuw
september-oktober 2004 Een bijzondere kweeëntaart (gebak) en Kweeëngelei (snoepgoed)
Eén Nederlands recept uit de zestiende eeuw en één uit de achttiende eeuw
juli-augustus 2004 Tortellini in brodo (voorgerecht)
Een Italiaans recept uit de zestiende eeuw
mei-juni 2004 Geroosterde vis met drie sauzen (hoofdgerecht)
Een Nederlands recept uit de vijftiende eeuw
maart-april 2004Cotteletten-toert (hoofdgerecht)
Een Nederlands recept uit de achttiende eeuw
januari-februari 2004 Salade met pastinaak (bijgerecht)
Een Nederlands recept uit de zestiende eeuw
november-december 2003Middeleeuwse kerstgans (hoofdgerecht)
Een Engels recept uit de veertiende eeuw.
september-oktober 2003 Erwtensoep, maar dan anders (voorgerecht) en gekruide erwtensoep
Een Franse recept uit de zeventiende eeuw en een Zuidnederlands recept uit de vijtiende eeuw.
juli-augustus 2003Aardbeienpudding (dessert)
Een Engels recept uit de vijftiende eeuw.
mei-juni 2003 Gehaktballetjes in auberginesaus (hoofdgerecht) en een auberginegerecht (groente)
Een Arabisch recept uit de dertiende eeuw, en een Italiaans recept uit de vijftiende eeuw.
maart-april 2003"Valse vis" (appelgebak voor in de vastentijd)
Een Nederlands recept uit de vijftiende eeuw.
januari-februari 2003 Mosterd en hypocras (bijgerecht en gekruide wijn)
Twee Franse recepten uit de veertiende eeuw.
november-december 2002Mosselen uit het jaar nul (hoofd- of voorgerecht) en Romeins brood
Een Romeins gerecht uit de tijd van de allereerste kerst.
september-oktober 2002Kalfsgehaktballetjes in kropsla (hoofdgerecht).
Een Nederlands recept uit de zeventiende eeuw.
juli-augustus 2002Hemelsblauwe zomersaus bij gepocheerd wit vlees (lunchgerecht).
Een Italiaans recept uit de vijftiende eeuw.
mei-juni 2002Kapoen à la braise met kappertjessaus (hoofdgerecht).
Een "Nederlands" recept uit het midden van de negentiende eeuw.
maart-april 2002Gevulde eieren (voorgerecht).
Een Nederlands recept uit het begin van de zestiende eeuw.
februari 2002Gebakken zalmfilet in rodewijnsaus (hoofdgerecht).
Een Frans recept uit de zeventiende eeuw .