De echte Engelse kerstcake

Deel 1 - Het bakken van de cake
Deel 2 - Het versieren van de cake: marsepeinlaag
Deel 3 - Het versieren van de cake: rolfondantlaag

 
Drie gedecoreerde kerstcakes.

De cake is gebakken en heeft minstens een week de kans gekregen te rijpen. De marsepeinlaag ligt over de cake en heeft minstens twee dagen de tijd gehad om te drogen. Eindelijk is het grote moment daar: versieren die cake!
Nu moet je bedenken hoe je wilt dat je cake eruit gaat zien. Dat bepaalt of je de glazuur wit houdt (hij wordt namelijk zonder kleurstof spierwit), of gekleurd, of dat je meer kleuren nodig hebt. Ook moet je decoratiematerialen als zilverpilletjes klaar hebben liggen, want die moeten meteen worden aangebracht. Misschien heb je ook bepaalde uitsteekvormpjes nodig, bijvoorbeeld een ster, kerstboompje, engeltje of hulstblaadje. Ik ga niet precies het decoratieontwerp geven, daarvoor kun je zoals ik op de pagina met het marsepeinrecept al schreef kijken in Good Food, of je eigen fantasie gebruiken. Het gaat vooral om de methode. In Engeland is 'ready to roll icing' te koop. Je hoeft het alleen nog maar uit te rollen. In Nederland heb ik het nog niet in winkels gezien, maar het is wel te bestellen (zie de links verderop op deze pagina). Hieronder heb ik kort beschreven hoe de drie kerstcakes op de foto zijn versierd.

Beschrijving van de decoraties van de kerstcakes

De links in de tekst verwijzen naar de tips onderaan deze bladzijde.

De zwarte kerstcake. Zwarte cake: De cake is gebakken in een kleine ronde springvorm. Hij staat op een rond plankje. Cake en plank zijn in één keer bedekt met zwarte rolfondant. Voor het zwart is voedselkleurpasta gebruikt. De hulstblaadjes en kerstboompjes zijn van groene rolfondant, uitgestoken met vormpjes. De hulstbesjes zijn gouden pilletjes, de 'kerstballetjes' in de bomen zijn zilverpilletjes. Het 'cement' voor de pilletjes is poedersuiker met een beetje water, met een druppel kleurstof groen gekleurd. De sterren zijn van rode rolfondant, weer met vormpjes uitgestoken, daarna bekleed met bladgoud (te koop bij winkels voor kunstenaarsbenodigdheden).
De witte kerstcake.Witte cake: De cake is in een kerstboomvorm gebakken. De rolfondant is zonder kleurstof. De versiering bestaat uit chocoladestrikjes, gekocht bij een bonbonzaak, en ovale zilverpilletjes die achter elkaar zijn geplakt als kerstslingers. De gebruikte çement' om alles vast te plakken was dit keer poedersuiker met water zonder kleurstof. Omdat de rand een beetje saai was heb ik er toch maar een lint omheen gedaan en vastgeprikt met speldjes. Dit moet natuurlijk wel verwijderd worden voor het aansnijden (en denk ook aan de speldjes!).
De groene kerstcake.Groene cake: De cake is in een vierkant bakblik gebakken, en op een stuk karton bekleed met aluminiumfolie gezet. De cake is bedekt met groene rolfondant. Daarna heb ik met roodgekleurde spuitfondant (royal icing) lijntjes op de cake gespoten. De spuitmond had een simpele gladde opening. Op de kruispunten van de lijnen zijn met roodgekleurde 'ement' groene pilletjes geplakt. Voor het groen en rood kleuren is vloeibare voedselkleurstof gebruikt.

Het recept voor glazuur (rolfondant) Print het recept


Ingrediënten voor het bedekken van één cake
550 gram poedersuiker om te beginnen
60 ml rauw eiwit (van ongeveer twee eieren, 4 eetlepels) + extra eiwit
45 ml glucose (te verkrijgen bij de drogist) = 3 eetlepels
eventueel levensmiddelenkleurstof in druppels of pasta
decoratiespul als: zilverpilletjes, suikerbloempjes, smarties, of wat je maar kunt gebruiken. Liefst wel eetbaar.
nog meer poedersuiker om te strooien bij het uitrollen

Het mengen van de ingrediënten voor rolfondant.Roer het eiwit los met een vork (alleen rosroeren, niet stijfslaan), en doe het in een grote kom. Doe de glucose erbij. Zeef de poedersuiker erboven, en roer met een houten lepel tot het gemengd is (aan een houten lepel blijft het deeg minder plakken dan aan een lepel van metaal, vooral als je de lepel bestrooit met poedersuiker). Als je het glazuur een kleur wilt geven kun je de kleurstof aan het eiwit toevoegen. Als je meerdere kleurtjes wilt gebruiken, kun je ook eerst het deeg maken, het verdelen in porties, en daarna de kleurstof door de aparte porties kneden. Kleurpasta geeft sprekender kleuren dan vloeibare kleurstof.
Als het deeg gemengd is begint het echte werk pas: kneed minstens tien minuten het deeg stevig door (net als brooddeeg en pastadeeg). Als het te plakkerig blijft (en geloof me, het is ontzettend plakkerig!), doe je er nog wat poedersuiker bij. Bestuif ook je handen regelmatig met poedersuiker. Na het kneden verpak je het deeg in plastic folie. Laat het minstens een half uur rusten. Voordat je het deeg gaat uitrollen kneed je het opnieuw door.
Fixeer de cake op de schaal waarop je hem gaat opdienen, om te voorkomen dat hij gaat schuiven tijdens het versieren.. Dit doe je met wat balletjes glazuur die je in eiwit doopt, en tussen cake en schaal plakt.

Het aanbrengen van de rolfondant

De vierkante cake wordt in gedeelten bekleed met rolfondant.
De finisining touch: gekleurde zilverpilletjes, rode "cement" en een spuitzak met rode spuitfondant.
Met een pincet worden de zilverpilletjes op hun plaats gebracht.
Bestrijk de marsepeinlaag van de kerstcake helemaal met eiwit.
Bestrooi tafel of aanrecht met poedersuiker, leg het rolfondantdeeg erop, en strooi ook poedersuiker op het deeg. Rol het deeg uit. Til halverwege het uitrollen de lap op om er opnieuw poedersuiker onder te strooien, en strooi ook weer poedersuiker op de lap. Til de lap voorzichtig op en drapeer over de cake. Doe het in één keer goed, want verschuiven gaat niet. Het is iets makkelijker om de lap op een stuk bakpapier of siliconenpapier uit te rollen (natuurlijk wel bestrooid met poedersuiker), en dan de lap met papier en al op te tillen en dan om te keren boven de cake. Vouw de lap met behulp van een paletmes rond de randen en hoeken van de cake. Als er oneffenheden of gaatjes ontstaan is dat geen ramp, de glazuur is nog zacht, en je kunt het als een stucadoor egaliseren. Snijd overtollig glazuur rond de cake af, en duw met een paletmet of de bolle kant van een lepeltje de rand netjes tegen de cake aan. Als er een hoekje niet bedekt is, neem je wat van het afgesneden glazuur. Dit kun je tegen de cake aan plakken, en de naad gladstrijken. Je ziet er bijna niets van. Bij vierkante cakes kun je er ook voor kiezen eerst de bovenkant te bekleden, en daarna de randen.
Rol de overige glazuur (eventueel in een andere kleur) uit om er decoraties van te maken, en 'plak' deze met eiwit op de glazuur. Voor het bevestigen van zilverpilletjes maak je een 'cement' van poedersuiker met een beetje koud water. Met een pincet doop je de pilletjes (of smarties) in dit mengsel, dan plak je het meteen op de gewenste plek. Als je gekleurd glazuur hebt gebruikt, moet je ook je cement kleuren, want dat droogt anders wit op.

Als je een geheel platte serveer schaal neemt, kun je deze ook eerst bekleden met een laag glazuur, zodat schaal en kerstcake één geheel worden. In dat geval bekleed je eerst de schaal, vervolgens apart de cake, die je daarna meteen op de beklede schaal zet. Met een mes, lepel of vinger strijk je de naad tussen cake en schaal glad. Rondom de cake breng je wat spuitglazuur aan om de naad te verbergen. Een andere mogelijkheid is cake en schaal in één keer te glazuren, dan zie je geen naad.

Engelsen binden graag nog een mooi lint om de cake, zodat die er als een cadeautje uitziet. Dat kan natuurlijk, net als kleine kerstballetjes en weet ik wat bovenop leggen. Maar ik vind het het mooist als alles op de cake gegeten kan worden.

Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten

Bladgoud - Dit kun je eten. Klik hier voor de toepassing ervan.
Spuitfondant - Mengsel van eiwit, poedersuiker en glycerine. Klik hier voor recept.
Poedersuiker - Je hebt er véél van nodig, dus die strooibussen van Gilze heb je helemaal niets aan. Handig voor de oliebollen, maar niet als je de hele inhoud in één keer nodig hebt. Koop poedersuiker in zakjes. Tijdens het uitrollen moet je steeds poedersuiker op en onder de deeglap strooien, en als de lap blijft plakken moet je hem wéér uitrollen (en strooien). Haal minstens 1 kilo poedersuiker in huis.
Houten lepel - Aan een houten lepel blijft het deeg minder plakken dan aan een metalen lepel, vooral als je hem bestuift met poedersuiker.
Kleurstof - Je kunt zowel vloeibare kleurstof gebruiken, die je bij toko's en supermarkten vindt, als kleurstofpasta, een soort gelei. Pasta is moeilijker verkrijgbaar, maar taartdecoratiewinkels hebben het (zie adressen op de bovengenoemde site). In pasta zijn meer kleuren verkrijgbaar, behalve groen, rood, blauw en geel ook nog roze, paars, bruin, en zelfs zwart. Welke kleurstof je ook kiest, begin met een paar druppels en bekijk het resultaat. Je kunt altijd nog kleurstof toevoegen. Goed doorkneden van het deeg is belangrijk voor een gelijkmatige verdeling van de kleurstof. De kleur verdiept zich als het deeg droogt, dus de kleuren worden iets feller dan vlak na het kneden lijkt. Overigens: welke kleur je ook kiest, het smaakt nergens naar.
Tien minuten kneden met de handen - Helaas is er geen andere mogelijkheid. Voor een mixer is het deeg te stevig en plakkerig, en als je latex handschoenen gebruikt, blijven die ook in het deeg plakken. Als je klaar bent met de decoratie van de cake moet je je handen goed insmeren, want door de poedersuiker droogt je huid uit.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken