Tortilla

Veelzijdige Spaanse omelet

Tortilla met courgettesTortilla, Spaanse omelet, is een zeer veelzijdig gerecht: warm en koud te eten, als ontbijtgerecht, voor een picknick, als vegetarisch hoofdgerecht, en ook als voorgerechtje.Het is ook een oud gerecht, er zijn al recepten voor tortilla’s overgeleverd uit de zeventiende eeuw, en ongetwijfeld werden ze al veel eerder bereid. De Mexicaanse tortilla is een heel ander gerecht, bestaand uit een plat ongerezen brood van maïsmeel en/of tarwemeel (noem het maar pannekoek) dat wordt gebruikt als verpakking (wrap) voor allerlei soorten vulling.

Er zijn heel veel variaties voor Spaanse tortilla. De aardappeltortilla is de meest bekende en voedzame, maar je kunt de aardappelen vervangen door paprika's, paddestoelen, groene asperges, plakjes worst, noem maar op. Maak er geen pizza van, houd je bij één hoofdingrediënt. Als je variatie wilt, bak dan liever twee kleine tortilla's met verschillende ingrediënten. (Meer over eieren)

Voor vier personen als hoofdgerecht, voor acht personen als bijgerecht, voor twaalf personen als onderdeel van een tapasbuffet; voorbereidingstijd 25 minuten; bereidingstijd 8 minuten.

Aardappeltortilla vóór het keren.Ingredienten
8 eieren
2 uien, gesnipperd
1 tot 2 tenen knoflook uit de knijper (hoeft niet, maar is wel lekker)
1 kilo mooie aardappelen, in dunne plakjes
2 deciliter olijfolie
2 theelepels zout
peper naar smaak

Voorbereiding
Bak de aardappelschijfjes in 1 decilter olijfolie in 20 minuten gaar. Keer ze af en toe. Laat ze uitlekken en bestrooi met 1 theelepel zout. Fruit de uien in nog wat olijfolie zachtjes tot ze goudgeel zijn, doe na één minuut eventueel de knoflook erbij. Laat ze ook uitlekken.
Klop de eieren een beetje op met 1 theelepel zout en wat peper. Schep de aardappelschijfjes en de ui erdoor.

Bereiding
Verhit 1 deciliter olijfolie in een grote anti-aanbakkoekepan. Giet het eimengsel erin en maak de bovenkant voorzichtig plat (even de uitstekende aardappelstukjes terug duwen). Zet het vuur laag. Na 3 minuten komt het enge: de tortilla wordt gekeerd!
Dit doe je door de tortilla uit de koekepan op een groot deksel te laten glijden en vervolgens de koekepan omgekeerd op het deksel te houden. Dan keer je het geheel om en voilà, je tortilla ligt ondersteboven. Laat weer 3 minuten garen.

Serveren
Je kunt de tortilla meteen serveren, of laten afkoelen tot kamertemperatuur (koelkastkoud is tè koud). Snijd de tortilla voor tapas in elegante kleine puntjes die netjes met de hand te eten zijn. Geef je grotere porties dan kan dat ook nog wel met de hand gegeten worden, maar je zou kunnen overwegen er op zijn minst een vork bij te geven.

Variant - (ik geef er één, maar het principe begrijp je wel): In plaats van aardappel dunne plakjes courgette, die je eerst een half uurtje met zout bestrooid hebt laten staan en daarna hebt drooggedept.

Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken