Seroendeng

Lekker bij nassi goreng

Seroendeng is een droog bijgerechtje uit de Indonesische keuken. Je kunt het na bereiding enkele maanden in jampotten bewaren. Een ander droog bijgerechtje is sambel goreng kering kentang (kruidige gebakken minifrietjes)
Voor ťťn jampot; bereidingstijd 15 minuten.

De seroendeng wordt bereid in de wokIngrediŽnten
250 gram cocos
2 eetlepels ui, fijngesnipperd
knoflook uit de knijper naar smaak
Ĺ eetlepel laos
1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
1 theelepel trassi
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
1/2 theelepel serehpoeder
sambal oelek naar smaak (of een andere sambal, b.v. sambal trassi of manis)
wat geraspte citroenschil
1 eetlepel goela djawa of bruine basterdsuiker (voor zoetere seroendeng wat meer)
zout naar smaak (voorzichtig beginnen!)
1 eetlepel tamarinde
1 tot 1,5 eetlepel olie om mee te beginnen (met teveel olie wordt de seroendeng niet droog)
100 gram zoute pindaís met of zonder vlies

Bereiding
Gebruik het liefst een anti-aanbakpan, of een lichte wok.
Fruit ui en knoflook in de olie. Doe nu het vuur uit of neem de pan van het vuur. Voeg alles toe, behalve de tamarinde, de cocos en de pindaís. Fruit alles even op niet te hoog vuur. Nu de tamarinde erbij, en even "droog" fruiten. Strooi de cocos erbij en bak die onder voortdurend roeren op laag vuur lichtbruin. Houd het vuur laag, anders verbrandt de cocos en wordt de seroendeng bitter.
Laat de seroendeng afkoelen in een platte schaal en roer de pindaís erdoor. Roer tijdens het afkoelen een paar keer met een vork alles los.

Serveren
In kleine kommetjes bij de nassi goreng, rijsttafel, of iedere andere indonesische maaltijd.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Goela djawa - Dit is palmsuiker. Net als vroeger Šlle suiker koop je dit in blokken of als ronde koeken die je zelf moet raspen. De kleur is diep donkerbruin.
Tamarinde - Een tropische boom waarvan de zaden in peulen zitten. De pulp die om de zaden heen zit is wat er gebruikt wordt in de keuken. Het geeft een friszure smaak aan gerechten waarin het wordt gebruikt. Je kunt de peulen gedroogd kopen, weken en dan uitknijpen om de pulp te verkrijgen, maar je kunt ook potten tamarindepulp kopen. Ook weer zwart. Veel smakers in de Indonesische keuken zijn zwart of heel donker van kleur.
Trassi - Ik had heel vroeger ooit Indonesische buren. Het rook altijd hťťrlijk als ze aan het koken waren. Maar het duurde even voordat ik gewend was aan de penetrante lucht van trassi die er vaak op gegeven moment doorging. Nu vind ik dat ůůk lekker ruiken. Het was gewoon een kwestie van wennen. Wat is trassi? De Indonesische keuken zit vol stiekeme garnalen. Kroepoek wordt van garnaal gemaakt, ebbi, en ook trassi. trassi is een donkerbruine of zwarte koek (afhankelijk van of je het nog moet worden geroosterd of niet). Tempeh - Wordt net als tahoe van gefermenteerde sojabonen gemaakt, maar de productiemethode is anders. Het eindproduct is een stevige koek met hele boontjes erin. Tempeh is een typisch Indonesisch ingrediŽnt. Het is voedzaam en gezond. Volkorentahoe zullen we maar zeggen. Het kan worden gekookt, gebakken en gefrituurd.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken