Peperonata

Een Italiaans hittegolfgerecht

Dankzij de kassen kunnen we dit gerecht het hele jaar door maken, maar het lekkerst is het tijdens een zomerse hittegolf. Enige nadeel: de keuken wordt nog ietsjes warmer tijdens het roosteren van de paprika's. Hoewel dit gerecht koud wordt geserveerd, is dat roosteren toch nodig, want als je de paprika's (en tomaten) niet ontveld is het gerecht een stuk minder lekker.
Andere hittegolfgerechten: gazpacho en watermeloensorbetijs.
Antipasto voor 8 personen; voorbereidingstijd 40 minuten; bereidingstijd 35 minuten + afkoelen.

PeperonataIngrediŽnten
4 paprikaís, rood, of diverse kleuren
3 eetlepels olijfolie
200 gram ui
2 tenen knoflook in dunne plakjes
1 laurierblaadje
300 gram tomaten van een goed ras (laat ze weg als je geen lekkere kunt krijgen)
zout en zwarte peper uit de molen

Voorbereiding
Rooster de paprika's in een voorverwarmde oven (200 oC). Keer de paprika's na een kwartier om, en na nog eens tien minuten zijn ze klaar. Laat ze afkoelen en trek de schil eraf. Snijd ze voorzichtig doormidden en verwijder de zaden. Snijd de paprikahelften vervolgens in smalle repen.
Pel de tomaten: dompel ze even onder in kokend water en trek de velletjes eraf. Snijd ze in vieren, en verwijder eventueel de pitjes.
Snipper de ui, of snijd hem eerst in vieren en daarna in dunne (kwart)ringen.

Bereiding
Fruit de ui aan in de olie op een matig vuur. De ui moet glazig worden, niet bruin. Doe er na vijf minuten de knoflook en het laurierblad bij. Fruit nog een minuut, schep regelmatig om.
Doe de paprikarepen erbij, en sudder met het deksel op de pan gedurende tien minuten. Doe er tot slot de tomaten bij, en peper. Draai het vuur hoog, en laat zonder deksel al roerende het vocht verdampen tot je een dikke saus hebt gekregen. Dit kan een kwartiertje duren.
Haal het laurierblad uit de peperonata en laat het geheel afkoelen. Proef en voeg eventueel zout en/of peper toe.

Serveren
Dit gerecht kun je als aparte antipasto serveren, of als onderdeel van een antipasto misto. In de zomer is het ook lekker als groentegerecht bij vlees. Je kunt het op kamertemperatuur of lichtgekoeld opdienen.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken