Chinese kippesoep met krab en ma´s

Snel klaar

Heerlijke Chinese soep met kipsliertjes en ma´sDit is een makkelijke soep, als je maar goede bouillon hebt en zorgt dat alles klaarstaat als je de soep gaat bereiden.
O ja, Ún als je diepvrieskrab gebruikt. Want als je begint met een levende krab, dan wordt het verhaal anders. Hoewel ik krab en kreeft lekker vind om te eten, zal je mij niet betrappen op het onderdompelen in kokend water van een spartelend beest. Mosselen kook ik wel levend, en oesters eet ik rauw, maar ja, die spartelen niet tegen. Hypocriet, ik weet het.

Deze goedgevulde soep bestaat uit kippebouillon met schaaldierenvlees. De combinatie van vlees/gevogelte met schaaldieren kom je regelmatig tegen in Chinese recepten, bijvoorbeeld in vullingen voor dim sum.

Mensen met een schaaldieren-allergie kunnen het krabvlees weglaten, of eventueel vervangen door tot draadjes getrokken gepocheerd kippeborstvlees. En mensen die geen vlees eten kunnen de kippebouillon vervangen door een goede groentebouillon, gebruik gÚÚn visbouillon.
Voor 4 personen voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 10 minuten.
Printversie van het recept

IngrediŰnten
7,5 deciliter Chinese kippebouillon (basisrecept, eet je geen vlees, gebruik dan groentebouillon) (warm)
2 bosuitjes
1Ż theelepel heel fijngehakte gember
150 tot 250 gram krabvlees uit de diepvries (100% echte, dus gÚÚn surimi, als je je eigen krab wilt koken, doe je dat maar)
2 eetlepels Chinese rijstwijn of medium sherry
1 blikje ma´s
2 eetlepels ma´zena, opgelost in wat koude bouillon
zout naar smaak
2 eiwitten, even losgeroerd
2 eetlepels olie (soja, zonnebloem, ma´s)

Voorbereiding
Hak de gewassen bosui fijn (wit en groen). Schil en hak de gember heel fijn.
Laat de inhoud van het blikje ma´s goed uitlekken. (ik heb bewust voor blikma´s gekozen omdat ik het gewoon teveel werk vond de korrels van de kolf te krijgen, maar gebruik gerust verse gekookte of geroosterde ma´skolven als je dat liever hebt).
Het krabvlees moet helemaal zijn ontdooid en goed drooggedept met keukenpapier.

Bereiding
Zorg dat je alles vlak bij het fornuis klaar hebt staan.
Verhit een kookpan, doe de olie erin. Als de olie heet is uitje en gember erbij, vuur iets temperen, roeren, na vijftien tellen krabvlees erbij, roeren. Na tien tellen gaat de rijstwijn erbij, laten sissen, bouillon erbij, ma´s erbij, al roerend aan de kook brengen. Vuur laag, losgeroerde ma´zena erbij, roeren tot de soep gebonden is. Vuur uit. Nu giet je de eiwitten met een dun straaltje in de soep. Even roeren tot je mooie draadjes hebt, en klaar is de soep!
Je kunt de soep helemaal voorbereiden tot het maken van de eierdraadjes, dat kan pas op het laatst gebeuren.

Serveren
Meteen.

IngrediŰnten
Alle verklaringen van ingrediŰnten

Ma´s - Ma´s is niet inheems in China, maar werd er in de 16de eeuw ge´ntroduceerd. Sindsdien is het opgenomen in de Chinese keuken. Zie verder bij IngrediŰnten.
Rijstwijn - Er zijn verschillende soorten rijstwijn, die NIET onderling verwisselbaar zijn. Overigens is de term 'wijn' hier misleidend, eigenlijk worden alle rijst'wijnen' gebrouwen, als bier.
Zo is er SakÚ, de Japanse rijstwijn die in veel verschillende kwaliteiten wordt gemaakt. Goede sakÚ is heerlijk om te drinken (warm in de winter, gekoeld in de zomer), maar de meeste sakÚ wordt in de keuken gebruikt. Je kunt sakÚ vervangen door droge sherry.
Chinese rijstwijn (bijvoorbeeld Xao-Hsing) is duidelijk anders van smaak dan sakÚ. Als je geen Xao-Hsing kunt krijgen, gebruik dan medium sherry.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken