Bruine bonen met appel en stroop

Simpel, snel en smakelijk

Het is eindelijk weer eens echt winter in Nederland (ik schrijf dit januari 2009). Daarom dit winterse bonengerecht, dat wat wegheeft van Filosoof. Het is eenvoudig, makkelijk, goedkoop, snel en LEKKER!!!
Andere makkelijke gerechten met bruine bonen en gehakt: Chili con carne, Keema kerrie.

Eenpansmaaltijd voor 2 tot 3 personen; voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 15 minuten.

Bruine bonen met appel en stroopIngrediŽnten
1 literblik bruine bonen
2 zure appels (Granny Smith)
50 gram ontbijtspek, fijn gesneden
200 gram rundergehakt
1 flinke ui, gesnipperd
20 gram boter
zwarte peper uit de molen en zout naar smaak
1/2 deciliter appelstroop (of suikerstroop)

Bereiding
Verhit de boter in een kleine braadpan. Doe eerst het spek in de pan, zodra het is uitgesmolten gaan de uien erbij. Fruit tot lichtbruin, dan gaat het gehakt erbij. Bak dit gaar en rul (prakken met een vork), en zet het vuur lager. Nu gaan de appels erbij en ťťn lepel stroop, en na vijf minuten de uitgelekte bonen. Schep om en verhit op laag vuur tot het goed heet is.

Serveren
Meteen, met een pot of fles stroop op tafel.

Vegetarische variant
Geen ontbijtspek en gehakt, 30 gram boter in plaats van 10 gram, en mild gekruid sojagehakt tegelijk met de appels erdoor.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken