Avocadomayonaise met Hollandse garnalen

Een compositie in pastelkleur

Een simpel voorgerecht of lunchgerecht op warme dagen. In feite maak je gewoon mayonaise, maar je doet er het gepureerde vruchtvlees van een avocado bij waardoor de mayonaise een heel mooie zachtgroene kleur krijgt. Prachtig in combinatie met de grijsroze garnaaltjes.
Voor vier personen; voorbereidingstijd 10 tot 25 minuten; bereidingstijd 5 minuten.

Avocadomayonaise met garnalenIngrediŽnten
2 avocado's
200 gram gepelde Hollandse garnalen (500 gram ongepeld)
1 ei
1 theelepel mosterd
2 tot 3 deciliter neutrale olie (maÔsolie, zonnebloemolie, slaolie), of een mengsel van neutrale olie met olijfolie of walnotenolie
peper en zout naar smaak
1 citroen

Voorbereiding
Pel de garnalen als je ongepelde hebt gekocht. Als ze ook nog rauw zijn moet je ze vůůr het pellen even opkoken in wat gezouten water.
Spoel de gepelde garnalen in een zeef onder de koude kraan. Leg ze op een stuk keukenpapier, en bekijk ze stuk voor stuk op achtergebleven sprietjes, pootjes of stukjes schaal. Doe dit ook (vooral) bij garnalen die je gepeld hebt gekocht. Bewaar de garnalen tot gebruik in de koelkast.

Bereiding
Maak de mayonaise. Begin met ťťn avocado doormidden te snijden en het vruchtvlees eruit te scheppen. Bewaar de halve schillen. Besprenkel dit vruchtvlees meteen met 1 eetlepel citroensap. Doe het vruchtvlees in de blender, samen met het ei, mosterd, peper en zout. Zet de blender aan, gebruik een afdekking met een gietopening. Zodra het vruchtvlees van de avocado is gepureerd gaat de olie erbij. Dit gebeurt met een klein straaltje, zodat het mengsel in de blender de olie kan opnemen. Gaat het te snel, dan schift de mayonaise. Blijf olie erbij gieten totdat het mengsel mayonaisedikte heeft. Je kunt het ook horen, de toon wordt langzaam lager. De lichtgroene mayonaise kun je enkele uren tot een dag in de koelkast bewaren, dek het oppervlak goed af met plasticfolie tegen verkleuren (leg de folie direct op de mayonaise). Mocht de bovenkant toch zijn verkleurd, gewoon even omroeren. De mayonaise is niet bedorven, de smaak is niet veranderd.
Hol ook de andere avocado uit, besprenkel dat vruchtvlees met citroensap en snijd het in blokjes. Meng de garnalen door de mayonaise, en vul de vier avocadohelften hiermee.

Serveren
Leg op ieder bord een gevulde avocadohelft, en leg blokjes avocado en wat extra garnalen op de borden.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Avocado - De avocado (Persea americana), komt zoals de Latijnse naam al aangeeft uit Amerika. De plant is verwant aan de laurier. De vruchten zijn van alle soorten fruit het voedzaamst, met het hoogste gehalte aan proteÔne en olie. De naam avocado komt van de Azteken, ahuacatl, dat 'testikel' betekent.
Garnalen - Er zijn veel soorten garnalen. De Hollandse of grijze garnaal (die zoals bekend niet meer uit Hollandse wateren komt) is een kleine garnaal, met een fijne smaak. Ook als je ze gepeld koopt, is het de moeite waard de garnaaltjes stuk voor stuk ter hand te nemen, want er zitten altijd nog wel een paar sprietjes, pootjes of schaalsegmenten tussen. En dat hapt toch minder lekker weg. Koop je ongepelde garnalen dan ben je wat meer tijd kwijt. Hier staat kort uitgelegd hoe je ze pelt. Bij grote garnalen moet je absoluut het darmkanaal verwijderen, maar bij kleine Hollandse of Noorse is dat zonde van de garnaal.
De schalen van garnalen, rivierkreeftjes en kreeft zijn, net als botten en visgraten, geschikt om goede bouillon of fond van te trekken. Gooi ze dus vooral niet weg.
Grote garnalen of scampi's kun je rauw en gekookt, met en zonder kop, gepeld en ongepeld kopen. Als je ze wilt (roer)bakken of frituren, moet je altijd rauwe garnalen nemen, anders worden ze veel te gaar. Maar koop dan liefst ongepelde garnalen, want de schaal zorgt dat de bereide garnaal extra smaak krijgt.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken