Vegetarische 'koninginnesoep'

Zacht-oranje worteltjessoep

Zomaar een snel soepje voor de vegetariërs op koninginnedag. Als je een groentefond uit de diepvries gebruikt, ben je zó klaar. Alleen, de soep wordt niet echt oranje, meer oranjegeel. Als je wilt, zou je een paar druppels oranje voedselkleurstof kunnen gebruiken. Het recept voor echte koninginnesoep staat hier, en het recept voor de oudste koninginnesoep uit de zeventiende eeuw is hier te vinden.
Voor vier personen; voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 30 minuten.

Vegetarische koninginnesoep (worteltjessoep)Ingrediënten
500 gram worteltjes (in de winter gebruik je winterwortel)
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel boter
1/2 liter groentefond
1/4 liter room
enkele blaadjes lavas, fijngehakt
50 gram boter
50 gram bloem
zout naar smaak
witte peper uit de molen
Voor de garnering
1/2 winterpeen

Voorbereiding
Rasp de worteltjes. Gebruik geen voorgeraspte wortel, die is echt niet meer vers te noemen.
Snijd de gewassen en ongeschilde winterpeen in plakjes van ongeveer 2 mllimeter. Steek er met een vormpje kroontjes uit (of een andere vorm). Kook rondjes en kroontjes een minuutje in gezouten water.

Bereiding
Fruit de ui in een eetlepel boter. Doe de worteltjes erbij en fruit even mee. Pureer de groenten dan met wat groentefond in de blender (of gebruik de fijne schijf van een passevite).
Smelt 50 gram boter, doe de bloem er in één keer bij, roer tot een glad papje. Doe dan een eetlepel fond-met-puree erbij, en roer weer. Het papje wordt nu een deegje. Doe er weer wat fond bij, roer glad, en ga zo door tot alle fond gebruikt is. Wacht steeds met meer fond erbij doen totdat de soep weer egaal glad is en net kookt. En blijven roeren! Doe dan de room erbij en de lavas. Proef, en maak op smaak af met zout en peper.

Serveren
Gebruik soepborden met een brede rand. Leg de wortelvormpjes op de rand.
Serveer de soep met toast.

Je kunt kortgekookte diepvrieserwtjes in de soep doen, en/of gebakken broodblokjes.
Om de soep nog dikker te maken, kun je twee aardappelen in de groentefond koken en mee pureren.

Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten

Lavas - Levisticum officinale, ook bekend als maggiplant. Je kunt het in de tuin zetten. Het is een meerjarige vaste plant, die eruit ziet als fors uitgevallen bladselderij. Als hij gaat bloeien kan hij ruim twee meter hoog worden. Stevige smaak, die ook erg lekker is in soep. Gebruik het met mate, want de smaak is sterk en overheerst snel. Dit tuinkruid was populair in the klassieke Romeinse keuken, en werd ook nog in de middeleeuwse keuken gebruikt. De naam maggiplant schept verwarring: er zit géén lavas in de flesjes en bouillonblokjes van Maggi, maar de smaak doet er sterk aan denken.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken