Salade met geitekaas en honing

Heerlijke herfstklassieker

Origineel is het niet hoor, deze salade met warme geitekaas en een honingvinaigrette. Maar het is gewoon heel erg lekker, en niet veel werk. Je kunt deze salade serveren als voorgerecht of als nagerecht (of tussen hoofdgerecht en zoet dessert in), en ook als lunchgerecht is hij niet te versmaden.
Voor 4 personen; voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 10 minuten.

GeitenkaassaladeIngrediŽntenlijst
2 bolletjes verse geitekaas
1 peer (neem een soort die je lekker vindt, als hij maar goed rijp en sappig is)
100 tot 150 gram sjieke sla (rucola, eikenbladsla, dat soort dingen)
12 tot 24 halve walnoten (of neem 50 gram grofgehakte walnoten)
Voor de vinaigrette
2 eetlepels appelazijn of andere azijn die je lekker vindt
5 eetlepels walnotenolie
2 eetlepels heldere honing
1 theelepel Dijon mosterd
zout en peper naar smaak

Voorbereiding
Meng alles voor de vinaigrette. Was de sla.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 oC.
Was de peer (schillen is niet nodig), snijd in vieren en snijd het klokhuis (voor zover aanwezig) eruit. Snijd de kwarten in plakjes, waaier deze uit. Snijd de geitekaasjes in plakjes of stukjes.
Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de vier perenwaaiers op het bakblik en laat ze vijf minuten in de oven roosteren. Schik ondertussen de sla op vier borden en sprenkel er een lepel van de vinaigrette over.
Haal het bakblik uit de oven, en verdeel de plakjes geitekaas over de perenwaaiers. Schuif het bakblik weer in de oven, en wacht tot de geitekaas begint te smelten. Het is niet de bedoeling dat de kaas verkleurt. Het bakblik gaat weer uit de oven, en met een bakspatel schep je de perenwaaiers van het blik zo op de salade.
Besprenkel met de rest van de vinaigrette, en garneer met de walnoten.

Serveren
Deze salade kun je als voorgerecht serveren, als kaasgang bij een uitgebreid diner vůůr het dessert, of als lichte lunch. Walnotenbrood is er lekker bij, maar ook grof donkerbruin volkoren.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

verse geitekaas - Neem vooral niet die gladwitte, smeerkaasachtige substantie die al dan niet met schimmelkorst wordt verkocht. Voor deze salade vind ik de lichtzure, kruimelige bolletjes geitekaas die in gekruide olie worden verkocht het lekkerst. Zelf maken van verse (geiten)kaas.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken