Coleslaw

De Amerikaanse fast-versie van zuurkool

Coleslaw met rodekoolZuurkool is gefermenteerde gesneden kool die zes weken nodig heeft om zijn karakteristieke smaak te krijgen. Deze coleslaw zou je piepjonge zuurkool kunnen noemen, zoals most piepjonge wijn is. Na ťťn nacht in zout wordt de kool aangemaakt met een saus waarin karnemelk is gebruikt. Het resultaat is een salade met soepele kool- en wortelreepjes met een friszure smaak. In de V.S. erg populair in de zomer bij de barbecue. Of het hele jaar door bij hamburgers. Dit is een simpel recept zonder opsmuk. Er zijn ook varianten met rozijnen, met vťťl suiker (zie de supermarktvariant), met appel, en ga zo maar door. Uit de naam coleslaw zou je kunnen afleiden dat dit recept in Amerika is geÔmporteerd door Nederlandse emigranten. Overigens staat hier een recept voor Elzasser zuurkool, en dit is een heerlijk recept voor rodekool met appeltjes uit de negentiende eeuw.
Voor een middelgrote buffetschotel, of een bijgerecht voor 4 tot 6 personen; voorbereidingstijd 15 minuten + 6 tot 12 uur in de koelkast; bereidingstijd 10 minuten; wachttijd 30 minuten.

Coleslaw gemaakt met witte koolIngredienten
1 pond kool (wat je maar wilt), in dunne reepjes gesneden
1/2 eetlepel zout
1 winterwortel, grof geraspt
Voor de saus
1/2 deciliter karnemelk
1 eetlepel zure room
1 eetlepel mayonaise (uit een pot of zelfgemaakt)
1/2 theelepel mosterd
mespunt suiker
flink zwarte peper uit de molen
zout naar smaak
1 tot 2 eetlepels gehakte peterselie
1 sjalotje, fijngesnipperd

Voorbereiding
Doe de gesneden kool in een zeef die in een kom past. Bestrooi met zout en meng goed. Dek af en laat een uur of zes in de koelkast staan. Een hele nacht mag ook. Spoel daarna de kool onder stromend water, en druk zachtjes het overtollige vocht eruit. Laat uitlekken en drogen, of droog met wat keukenpapier.

Bereiding
Doe kool met wortel in een ruime kom.
Meng in een kommetje alles voor de saus door elkaar. Meng met de kool en wortel, en laat minstens een half uur in de koelkast staan.

Serveren
Licht gekoeld, maar zeker niet koelkastkoud.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Kool - De Brassica-familie is groot en gevarieerd. Er is witte, rode en groene kool, boerekool, savooiekool, spruitjes, bloemkool, broccoli, en dat zijn dan nog maar de bekendste leden. Er worden allerlei zeer gezonde eigenschappen aan kool toegeschreven, er is een 'koolsoepdieet' waarmee je binnen de kortste keren vijf kilo kwijt bent (dat is dus echt niet een goeie manier om af te vallen, zie hier), en in sommige diŽten voor kankerpatiŽnten speelt kool ook een rol. Hoe effectief dat is, daar laat ik me niet over uit. Over broccoli staat meer te lezen bij dit recept, boerenkool krijgt hier extra aandacht. Kool is inheems in Europa en AziŽ. De oervorm is een losbladige, groene versie. Kroppen, gekleurde en gekrulde versies zijn allemaal gekweekt. Interessant: als je verschillende soorten kool hun gang laat gaan, verdwijnen de gekweekte eigenschappen binnen enkele generaties.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken