Lekker, frietjes met fruitjes!

Ofwel: sambel goreng kering kentang
Extra recept bij Gebakken kippelevertjes

De ingrediŽnten voor sambel goreng kering kentangEen droog bijgerecht voor de rijsttafel, net als seroendeng. Het kan enige tijd in jampotten worden bewaard. Letterlijk vertaald is sambel goreng kering kentang: kruidige gebakken droge aardappel. Er zijn ook versies zonder fruitjes, als je er niet van houdt, kun je ze ook in dit recept weglaten.
Bijgerecht voor 4 tot 8 personen; voorbereidingstijd (alles klaarzetten) 5 minuten; bereidingstijd 5 minuten.

IngrediŽnten
100 gram (1 familiezak) naturel minifrietjes (chipsafdeling supermarkt)
50 gram fruitjes (gebakken uitjes)
Kruiderij
1 ŗ 2 tenen knoflook uit de knijper
1 ŗ 2 theelepels sambal oelek
1 theelepel trassi, verkruimeld
Ĺ eetlepel laospoeder
1 eetlepel tamarinde
2 eetlepels witte basterdsuiker
zout naar smaak (de frietjes zijn al gezouten)
En
1 eetlepel olie om te bakken

Voorbereiding
Zet alles klaar.

Frietjes met fruitjes in de jampotBereiding
Verhit de wok. Doe de olie erbij en temper meteen het vuur, anders brandt de boel aan. Doe de kruiderij erbij, en verhit alles zachtjes tot de suiker is gesmolten en het vocht vrijwel verdampt. Voeg nu de minifrietjes en de fruitjes toe en meng op hoger vuur goed door elkaar. Schud over in een metalen draadzeef of platte schaal en laat onafgedekt helemaal afkoelen. Liefst een zeef, omdat het resterende vocht dan naar alle kanten weg kan, en schud de frietjes regelmatig om zodat ze los van elkaar blijven. Bewaar in jampotten of goed afsluitbare voorraaddozen. De frietjes blijven wat kleverig in deze versie, maar als je even schudt komen ze weer los van elkaar.

Serveren
Zet schaaltjes sambel goreng kering kentang bij de Indische rijsttafel of bij een simpele Indonesische maaltijd, of gebruik het als garnering bij bijvoorbeeld gado-gado of nassi goreng.
Ook lekker bij de borrel.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Fruitjes - Gefrituurde gesnipperde ui. Makkelijk om in huis te hebben, je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar dan zit er ook altijd tarwebloem door. Ik gebruik fruitjes bijvoorbeeld om gekookte sperciebonen af te maken. Je kunt fruitjes ook maken. Snipper sjalotjes of niet te sappige uien fijn, en fruit die in een laagje olie in wok of koekepan op niet te hoge temperatuur (anders wordt de ui bitter) tot ze goudbruin zijn, een minuut of drie. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen en bewaar ze na afkoelen in een jampot of goed afsluitbare voorraaddoos. Ze blijven ongeveer een week knapperig, daarna zijn ze misschien nog niet bedorven, maar wel minder lekker.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken