Kruidige eieren voor de rijsttafel

Gekookt en gebakken, uit IndonesiŽ en uit India

Je kunt mťťr doen met gekookte eieren dan ze zo opeten. In dit Indonesische gerecht worden de hardgekookte eieren na het pellen gestoofd in een geurige kruidenpasta. Je serveert ze als bijgerecht bij de rijsttafel. Een pittige variant zonder cocosmelk staat op deze pagina.
Voor 6 tot 12 personen als bijgerecht, voor 3 tot 4 personen als hoofdgerecht; voorbereidingstijd 6 minuten; bereidingstijd 15 minuten.

Kruidige eieren voor de rijsttafelIngrediŽnten
6 eieren
1 ui of 4 sjalotjes
1 teen knoflook uit de knijper
1/4 theelepel kruidnagelpoeder
1/2 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel geelwortelpoeder
1/2 eetlepel korianderpoeder
1/2 theelepel gemberpoeder
1/4 liter water
1/2 bouillonblokje (kippebouillon of groentebouillon)
30 gram creamed coconut (santen)
1 theelepel tamarindepasta
zout naar smaak (bouillonblokje is ook zout)

Voorbereiding
Kook de eieren hard. Laat ze schrikken in koud water en pel ze.
Snipper ui of sjalotjes.

Bereiding
Verhit de olie in een pan met dikke bodem, fruit de ui met knoflook op laag vuur tot glazig. Doe de specerijen erbij en 1 eetlepel van het water. Laat vijf minuten op laag vuur doorgaren. Doe dan water, santen en bouillonblokje erbij, breng tegen de kook aan, roer goed door. Zet nu het vuur weer laag, en leg de eieren erin. Blijf al omscheppend verhitten totdat de saus dikker wordt, zo'n tien minuten. Doe nu tamarinde erbij, proef en beslis dan pas of je er zout door wil doen.

Serveren
Serveer warm als bijgerecht of vegetarisch hoofdgerecht. 

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken