Pittige eieren voor de rijsttafel

Gekookt en gebakken, uit Indonesië en uit India

Je kunt méér doen met gekookte eieren dan ze zo opeten. In dit Indonesische gerecht worden de hardgekookte eieren na het pellen gebakken in een pittige kruidenpasta. Je serveert ze als bijgerecht bij de rijsttafel. Een mildere variant met cocosmelk staat op deze pagina.
Voor 6 tot 12 personen als bijgerecht, voor 3 tot 4 personen als hoofdgerecht; voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 7 minuten.

Pittige eieren voor de rijsttafelIngrediënten
6 eieren
1 grote ui, of 4 sjalotjes
4 tenen knoflook
2 tot 4 rode pepertjes
1 theelepel trassi
1/2 theelepel geelwortelpoeder
1 theelepel laospoeder of gemberpoeder
1 theelepel tamarindepasta
1 eetlepel ketjap
2 eetlepels water
zout naar smaak
2 eetlepels neutrale olie

Voorbereiding
Kook de eieren hard. Laat ze schrikken in koud water en pel ze.
Snipper de ui of sjalotjes, snijd ook de knoflook fijn. Snijd de (gewassen) rode pepertjes in de lengte open, verwijder de pitjes en snijd de pepertjes fijn. Gebruik handschoenen, of was je handen héél goed na het snijden. Pureer ui, knoflook en pepertjes in een blender of vijzel.

Bereiding
Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Bak de hardgekookte en gepelde eieren aan alle kanten aan. Vis ze uit de pan, doe dan de uienbrij in de pan, met trassi, geelwortelpoeder en laos. Fruit een halve minuut, doe dan tamarinde en ketjap erbij, plus twee eetlepels water. Leg de eieren in de saus en rol ze er goed door zodat ze helemaal ermee bedekt zijn. Stoof nog vijf minuten met het deksel op de pan op laag vuur. Maak eventueel op smaak af met zout.

Serveren
Serveer warm of koud als bijgerecht bij de rijsttafel. Dit gerecht kan ook worden opgewarmd. Het is de volgende dag nog pittiger.

Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken