Sinterklaasijs

Rauw roomijs

Speculaasijs, gemaakt met bruine suikerIJs in de winter. In de sloot wel, maar op tafel? Ja hoor! Dit speculaasijs kun je prima eten op Sinterklaasavond of als verfrissend tussengerecht of nagerecht bij een diner met bijvoorbeeld een glaasje amaretto erbij.

Elders op deze site staat een recept voor het zelf bakken van speculaas. Mijn bakker maakt overigens ook lekkere speculaasjes. Ongetwijfeld staan er (binnenkort) plastic bakken met speculaasijs in de diepvriesschappen van de supermarkt, maar ik vond het leuk om een paar speculaasjes te gebruiken voor het maken van ijs. Over een paar maanden komt er een recept op Coquinaria met roomijs op basis van vla (de room en/of melk wordt eerst gebonden met eidooiers), maar dit roomijs bestaat uit ongekookte ingrediŽnten. Vind je dat eng, gebruik dan vloeibaar gepasteuriseerd eigeel.
Overigens is dit ijs ook lekker op andere dagen in december!
Wil je nog meer doen met speculaaskruiden, probeer dan eens speculaasmuffins. En hier staan meer Sintrecepten.

Voor ongeveer 8 deciliter ijs, genoeg voor 4 tot 6 personen; voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 50 minuten (ijsmachine) tot 4 uur (met de hand).

De ingrediŽnten van speculaasijsIngrediŽnten
2,5 deciliter (volle) melk
2 deciliter (volle) room
100 gram witte, gele of bruine basterdsuiker
15 gram vanillesuiker (zelf gemaakt)
3 eidooiers
4 ŗ 5 speculaasjes (ongeveer 50 gram)
1 eetlepel speculaaskruiden
mespuntje zout

Voorbereiding
Doe de speculaasjes in een diepvrieszakje en ga er met de deegroller over. Er mogen best wat grote kruimels in blijven.
Klop de eidooiers met de suikers schuimig. Doe dan melk en speculaaskruiden erbij, terwijl je blijft kloppen.
Klop de room stijf met een mespuntje zout.

Bereiding
Spatel het ei-melkmengsel door de geklopte room, en roer de speculaaskruimels erdoor.
Met de ijsmachine - Giet het mengsel in een ijsbereider en volg daar de gebruiksaanwijzing van.
Met de hand - Bevries het ijs in de diepvries in een goed temperatuurgeleidende bak. Haal het iedere 30 minuten uit de diepvries om goed door te roeren (vergeet niet goed lagns de randen en bodem te schrapen).

Serveren
Schep ťťn of twee bolletjes ijs per persoon in een kommetje. Geef er geklopte slagroom bij als je dat wilt. Omdat er al kaneel door het ijs zit, zou ik de slagroom niet kruiden.
Als je verder wilt decoreren wel opschieten, want ijs smelt!

Bewaren
Omdat dit ijs 'rauw' wordt bereid, zou ik het niet langer dan een dag of drie bewaren. Bovendien is vers ijs toch het lekkerst.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Speculaaskruiden - Hier in Nederland kun je speculaaskruiden voorgemengd kopen. Als je ze niet kunt vinden, of het leuk vindt om je eigen mengsel te maken, kan dat ook. De specerijen verraden de ouderdom van speculaaskoeken: deze combinatie van specerijen vinden we ook in recepten uit de vijftiende eeuw.
Neem -in gemalen vorm- kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, peper (liefst witte), gemberpoeder en cardamom in een verhouding van 12:2:2:1:1:1 (of je dit opvat als grammen, theelepels of eetlepels moet je zelf weten, als de onderlinge verhouding maar ongeveer klopt).
Vanillesuiker zelf maken - Neem een goed afsluitbare pot. Vul die met suiker en doe er een opengesneden vanillestokje bij. Als je in een recept alleen het merg van een vanillestokje nodig hebt, kun je de lege peul ook in de pot stoppen. Schud de pot af en toe om, en alle suiker neemt het vanille-aroma op. Zo heb je die kleine dure zakjes nooit meer nodig.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken