Minestrone

Italiaanse groentensoep

Minestronesoep naar het recept van Marcella HazanSommige recepten zijn zů goed, daar moet je niet een eigen versie van willen maken. Zo is het ook met dit recept voor Minestrone di Romagna van Marcella Hazan (1924-2013) uit het kookboek De klassieke Italiaanse keuken dat ik sinds november 1989 bezit.
Hazan gebruikt vleesbouillon in het recept, maar het is natuurlijk eenvoudig om dat te vervangen door bouillon(blokjes) of fond van groenten. Vergeet vooral niet die kaaskorst in de soep te doen, die geeft extra smaak. Door al de verschillende groenten kun je moeilijk een kleine hoeveelheid van deze soep maken, maar hij is goed in te vriezen. Ik heb de hoeveelheden van Hazan toch iets verminderd en de verhoudingen wat veranderd, en dan nog heb ik voor zes personen soep. O ja, Hazan gebruikt behalve olijfolie ook boter, die heb ik weggelaten.
Voor 6 personen als stevig voorgerecht, voor 3 tot 4 personen als hoofdgerecht; voorbereiding: 30 minuten; bereidingstijd 3 uur.

IngrediŽnten
1 deciliter olijfolie
2 uien
1 flinke winterpeen
1 struik bleekselderij
250 gram aardappelen
1 flinke courgette
150 gram snijbonen
200 gram savooiekool of Chinese kool
1,5 liter bouillon (van vlees of groenten, of van blokjes)
1 pak tomatenstukjes op sap (ongekruid)
1 halfliterblik grote witte bonen
250 gram Parmigiano Reggiano aan ťťn stuk

Voorbereiding
Snijd van ťťn kant de korst van de kaas. Rasp de Parmezaanse kaas, bewaar afgedekt in de koelkast. Was de afgesneden korst kort onder de hete kraan, veeg af met keukenpapier.

Bereiding
Neem een grote pan (5 liter inhoud) met dikke bodem. Verhit de olijfolie, maar houd het vuur gematigd.
Maak de uien schoon, halveer ze en snijd ze overdwars in dunne schijfjes. Doe die in de pan, schep even om.
Maak dan de wortel schoon, snijd in schijven en die in kwarten. Doe bij de uien en schep weer even om.
Maak de bleeksederij schoon, en trek de draden van de stengels. Snijd de stengels in dunnen plakjes, doe in de pan en schep om.
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes. Doe in de pan bij de rest van de groenten en schep weer om.
Snijd de courgette in blokjes en doe in de pan. Schep alles om.
Snijd de snijbonen overdwars in smalle reepjes, doe in de pan en schep om.
Snijd tot slot de koolbladeren in smalle repen en doe die ook in de pan.
Zet het vuur wat hoger en bak al roerende de groenten nog vijf minuten.
Nu gaan bouillon, kaaskorst en tomaten-met-sap erbij. Breng tegen de kook aan, sluit de pan af en laat de soep drie uur op het sudderpitje trekken.

Afmaken
Spoel de bonen in een zeef onder stromend water. Vis de kaaskorst uit de soep, doe de bonen erin. Laat de soep nog een kwartier trekken. Roer vlak voor het opdienen 50 gram geraspte parmezaan door de soep. Zout is niet nodig, dat zit al genoeg in de bouillon (zeker als je blokjes of een pot gebruikt) en in de kaaskorst en geraspte kaas.

Serveren
Schep de soep in voorverwarmde soepborden. Zet extra geraspte parmezaanse kaas op tafel, en geef er bijvoorbeeld focaccia bij. In grote porties is dit een volwaardige maaltijdsoep, je kunt ook kleine porties als stevig voorgerecht serveren. In het Italiaanse menu is minestrone net als pastagerechten een gerecht dat tijdens de eerste gang (primi piatti) wordt geserveerd.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken

  • Marcella Hazan, De klassieke Italiaanse keuken. Loeb uitg., Amsterdam, 1989. Dit is een vertaling/bewerking van twee kookboeken, The Classic Italian Cookbook uit 1973 en The Second Classic Italian Cookbook uit 1978. In 1992 verscheen er een Engelse gecombineerde uitgave van die twee boeken, Essentials of Classic Italian Cooking die ook in het Nederlands verkrijgbaar is onder dezelfde titel: De klassieke Italiaanse keuken, Kosmos uitg., Utrecht/Antwerpen, 2000, 2014. Zie dit recept gerust als reclame voor de kookboeken van Marcella Hazan: 'Buy the book!'