Kokos-kletskoppen

Altijd lekker, maar speciaal bij tamarinde-ijs

Onlangs had ik thuis een etentje met Engelse historische recepten vanaf de veertiende tot de negentiende eeuw. Ik maakte als nagerecht weer eens tamarinde-ijs, maar wilde er iets bij geven. Omdat tamarinde en kokos goed combineren, heb ik wat geŽxperimenteerd met kokoskletskoppen. Dit is het resultaat.
Voor 24 kletskoppen; voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 8 minuten per bakronde + afkoelen.

KokoskletskoppenIngrediŽnten
90 gram boter
1 eetlepel room
30 gram bloem
1/8 theelepel zout
100 gram basterdsuiker
100 gram geraspte kokos

Voorbereiding
Smelt in een kleine steelpan de boter zonder dat die verkleurt.
Doe de room erbij.
Roer bloem en zout door de basterdsuiker.
Doe dit mengsel bij de gesmolten boter.
Klop goed door op laag vuur tot de suiker gesmolten is.
Roer er tot slot de geraspte kokos door.
Ga meteen verder met bakken.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 grC.
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Leg thee- of eetlepels van het beslag op de bakplaat, houd veel afstand tussen de bergjes.
Voor grotere kletskoppen gebruik je grotere lepels, maar je moet dan ook meer afstand houden tussen de bergjes beslag.
Schuif de bakplaat de oven in en bak de kletskoppen goudbruin. Dat duurt 6 tot 8 minuten, afhankelijk van je oven. Blijf kijken: de koekjes moeten plat uitlopen, maar niet donkerbruin verbranden.
Schuif het vel bakpapier met koekjes en al op een taartrooster, net uit de oven zijn ze nog zů zacht dat je ze amper kunt verplaatsen. Maar zodra ze beginnen af te koelen kun je het bakpapier eronder vandaan trekken.
Bewaar de kletskoppen tot drie dagen in een luchtdicht afgesloten voorraaddoos.

Serveren
Bij ijs of als koekje.

Doorzichtigheid van kokoskletskoppenTIP
Als de kletskoppen net uit de oven komen zijn ze nog zacht. Je kunt ze over een deegroller of theekopje draperen en laten afkoelen. Eenmaal koud zijn de koekjes hard en houden ze hun vorm. Werk snel, want dat hard worden gaat snel.

Ik heb overigens lang gezocht naar de Engelse vertaling van 'kletskoppen'. Het zijn lace cookies. En kokosmakronen zijn andere koekjes, zonder boter, room of bloem, maar met eiwiten en soms met amandelmeel. Waarom ze 'kantkoekjes' heten zie je aan deze foto: je kunt dwars door de koekjes heenkijken.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken