Haricot-vertbundeltjes en aardappelkroketjes

Ouderwetse garnituur bij de steak au poivre

Deze twee bijgerechten waren ooit in de bistrokeuken populair als garnituur. De haricots-vertsbundeltjes en aardappelkroketjes zijn makkelijk voor te bereiden en snel af te bakken. In een restaurant zouden de boontjes na het bundelen allemaal precies even lang worden afgesneden. Staat inderdaad netter, maar ik heb het niet gedaan. De aardappelkroketjes heb ik er voor de volledigheid bijgezet, maar er zijn ook lekkere kroketjes uit de diepvries te koop. Hoewel... soms heb ik het idee dat er relatief veel lucht in die diepvrieskroketjes zit, en niet zo heel veel aardappel.

Haricots verts-bundeltjes
Bijgerecht voor vier personen; voorbereiding 7 minuten; bereidingstijd 7 minuten.

Haricots-vertsrolletjes met spekIngrediŽnten
200 gram haricots verts
1 theelepel boter
nootmuskaat, peper en zout naar smaak
12 plakjes lang ontbijtspek, of bacon
15 gram boter

Voorbereiding
Was de haricots verts en snijd de uiteinden eraf zodat ze ongeveer even lang zijn. Blancheer ze twee minuten, laat uitlekken. Meng nootmuskaat, peper, zout en de theelepel boter door de boontjes. Laat verder afkoelen. Snijd de ontbijtspek bij tot een lengte van ongeveer 12 centimeter.

Bereiding
Leg steeds negen haricots verts dwars op een plakje ontbijtspek. Rol het spek om de boontjes zodat je een bundeltje hebt. Smelt de boter in een koekenpan, bak de bundeltjes rondom aan tot het spek krokant is. Serveer meteen houdt warm tot de steak klaar is.

Serveren
Leg bij de steaks op voorverwarmde eetborden.

Aardappelkroketjes
AardappelkroketjesMaak een fijne aardappelpuree met boter, kookvocht of melk, ei en specerijen/tuinkruiden. Bij de basisrecepten staat hoe je aardappelpuree maakt. Van 500 gram aardappelen kun je 16 tot 20 kroketjes maken.
Paneer ze licht: eerst door bloem halen, dan door losgeklopt eiwit, tot slot door beschuitkruim of paneermeel. (zie ook hier)
Verhit frituurolie tot 180 oC en frituur de aardappelkroketjes tot ze goudbruin zijn. Houd warm in de oven tot het moment van serveren.

De onregelmatige korst komt omdat ik te snel wilde werken en de eieren iets te vers waren. Het dikke eiwit hing in slierten om de kroketten, en die sliertjes zie je na het bakken nog steeds. Dus: gebruik liever iets oudere eieren voor het paneren.

Frituurtip
Als je vaak frites voor een heel gezin bakt, is zo'n grote frituurpan waarin je minimaal twee liter olie moet doen misschien handig, maar meestal heb je helemaal niet zoveel olie nodig. Voor deze kroketjes heb ik een half litertje olie in een steelpannetje verhit. Gaat prima.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken