Roomborstplaat

Zondig lekker!
Overzicht Sinterklaasrecepten

Lekker ouderwets, en decoratief. Er zijn ook recepten met kristalsuiker, of zonder boter. Het belangrijkste is: goed roeren en snel gieten. Borstplaat (fondant) is mierzoet, maar op de een of andere manier is het gevoel dat je er van in je mond krijgt verslavend. Bij mij tenminste. Daarom maak ik het niet te vaak.
Het is wel handig om speciale borstplaatvormpjes te gebruiken, maar je zou ook uitsteekvormpjes voor koekjes kunnen gebruiken. De onderstaande hoeveelheid is voldoende voor ťťn set van drie in elkaar passende borstplaat-hartjes, tot de rand toe gevuld. Wil je meer dan ťťn smaak maken, dan is het 't handigst om meerdere keren de halve hoeveelheid klaar te maken. Snel werken is belangrijk, als het suikermengsel te veel is afgekoeld, krijg je geen mooie glad-glanzende borstplaat maar een bobbelig geheel.

IngrediŽnten
500 gram witte basterdsuiker
merg van 1 vanillestokje, of 1 zakje vanillesuiker
40 gram boter
1 1/2 deciliter room
en eventueel smaakje:
2 eetlepels cacao (door suiker roeren)
of
1 eetlepel oploskoffie (door borstplaatmengsel roeren)
of
1 theelepel gemberpoeder (door suiker roeren) met
40 gram stemgember, fijngehakt (door borstplaatmengsel roeren)
of
1 eetlepel frambozen- of kersensiroop met eventueel een druppeltje rode kleurstof als de kleur niet roze genoeg is (door borstplaatmengsel roeren)

Voorbereiding
Leg de borstplaatvormpjes alvast klaar op een vel bakpapier. Je kunt ze eventueel aan de binnenkant insmeren met boter, maar mijn ervaring is dat de borstplaat zelfs makkelijk uit gewone koekjesvormen is te duwen.

Bereiding
Doe basterd- en vanillesuiker en room in een pan en breng aan de kook. Laat de suiker oplossen en even doorkoken (+ vijf minuten). Blijf roeren met een houten lepel, dan brand je je vingers niet.
Roer de boter erdoor. Haal de pan van het vuur en blijf roeren tot je een dikvloeibare massa hebt. Dat is al met een minuutje.
Giet het mengsel snel in de vormen en laat helemaal afkoelen en opstijven. De bovenkant moet mooi glad zijn. Na ongeveer een uur kan de borstplaat uit de vormen worden gehaald. Draai dan de borstplaat om zodat ook de onderkant kan uitdampen.
Als je borstplaat bewaart moet je tussen de lagen wat papier leggen, om de glans te houden.

Op de foto hierboven, de rij hartjes v.l.n.r.: vanillesmaak, koffiesmaak, frambozensmaak, twee keer chocoladesmaak, frambozensmaak. Bij de twee sterren met koffiesmaak zie je duidelijk wat er gebeurt als het borstplaat-mengsel al te veel is afgekoeld voor het gieten: het oppervlak wordt niet mooi glad.

Ik vind niet dat dit recept geschikt is om samen met kinderen te maken. De gesmolten
 suiker moet vijf minuten verhit worden, en wordt dan heter dan de honderd graden waarbij water kookt. Hete suikerstroop geeft gemene brandwonden. Bovendien moet daarna SNEL gewerkt worden, terwijl kinderen meestal nog niet zo handig zijn. Als je iets samen met kinderen wilt doen, maak dan liever speculaasjes, of de worteltaart.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Vanille - Naast de aardappel en cacao is vanille (Vanilla planifolia) een van de belangrijkste ingrediŽnten uit de Nieuwe Wereld. Tegenwoordig komt het overgrote deel van de 'Bourbon vanille' uit eilanden in de Stille Oceaan. Bestuiving van de bloemen gebeurt daar handmatig, want de kolibri's en insecten die er in Centraal Amerika voor zorgen dat de bloemen bevrucht worden en uiteindelijk de vanillepeulen produceren komen op die eilanden niet voor.
Vanillestokjes zijn de peulen van de vanille-orchidee. Deze worden geoogst voordat ze rijp zijn, gestoomd en vervolgens gefermenteerd. Als je de stokjes in de lengte opensnijdt kun je er de minieme zwarte zaadjes uithalen en in gerechten gebruiken. De peul zelf kan ook meetrekken, maar die moet je verwijderen voor het serveren.
Er is synthetische vanille te koop, veel goedkoper dan echte, maar wel minder lekker.