Cranberry-walnotenbrood

Weer eens wat anders dan die eeuwige kerststol

Dit brood is een feestbrood. Het is lekker, en het ziet er leuk uit met die helderrode besjes erin. Het smaakt goed bij blauwschimmelkaas, maar ook enkel besmeerd met boter (géén margarine natuurlijk) brengt dit brood je in feeststemming. Ik kwam op het idee voor dit brood door de gedroogde cranberries die ik bij de groothandel zag staan. Verder ben ik dol op ahoornsiroop, zeker in combinatie met walnoten. Andere broodrecepten op deze site: Romeins brood, Middeleeuws brood, Olijvenbrood, Pestobrood, Tomatenbrood, Walnotenbrood

Gebakken in een kerstboomvorm wordt het brood nóg 'kerstiger'.Ingrediënten voor een flink brood (ruim 1 kilo)
250 gram bloem
250 gram volkorenmeel
3,25 dl karnemelk
50 cc walnotenolie
40 cc ahoornsiroop (esdoornsiroop, maple syrup)
1 theelepel zout (7 gram)
7 gram droge gist
75 gram walnoten, grofgehakt
75 gram gedroogde cranberries

Voorbereiding
Vermeng bloem en volkorenmeel, gist en zout. Doe er dan karnemelk, notenolie en ahoornsiroop bij. Kneed tot je een soepel, elastisch brooddeeg hebt, Kneed er vervolgens de walnoten en gedroogde cranberries door. Laat een half uur rijzen op een tochtvrije, warme plek, kneed nog een keertje door, en geef het brood zijn definitieve vorm. Laat nogmaals een half uur rijzen.

Bereiding
Het brood kan in een vorm gebakken worden of zo op het bakblik. Je kunt er ook kleine broodjes van maken. Je kunt het brood of de broodjes eventueel nog versieren met halve walnoten en bestrijken met eigeel, ei of melk.
Verwarm de oven voor op 200 oC. Bak het brood gaar. Als je kleine broodjes hebt gevormd is twintig minuten genoeg, maar één groot brood heeft vijftig minuten nodig. Tik met een houten lepel op het brood. Klinkt het hol, dan is het brood gaar.

Serveren
Natuurlijk bij een broodmaaltijd, bestrooid met poedersuiker. Maar ook bij de kaasgang in een uitgebreid menu is het een geschikt brood. In dat geval het brood niet met suiker bestrooien.
Het brood op de foto is gebakken in een kerstboomvorm. De verse cranberries zijn na het bakken met houten prikkertjes bevestigd.

Simpel borrelnootje
Roer een beetje ahornsiroop door een handjevol walnoten.

Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten

Ahoornsiroop - Het ingedikte sap van de Noordamerikaanse esdoorn (Acer saccharum) of de zwarte esdoorn (Acer nigrum). Vergeleken met suikersiroop van riet- en bietsuiker heeft ahoornsiroop een complexe smaak. Omdat ahoornsiroop duur is wordt er ook 'siroop van ahoorn' verkocht, dit subtiele verschil in naam betekent een groot verschil in wat je krijgt: maïssiroop met een vleugje ahornsiroop voor de smaaksuggestie. Maar het is wel goedkoper.
Cranberries - Dit is een bessensoort (Vaccinium macrocarpon) die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Inmiddels groeit de plant ook hier en daar in Europa, onder andere op Terschelling (door een in 1840 aangespoeld vat met cranberries). De oorspronkelijke Europese variant is de veenbes (Vaccinium oxycoccus), die veel kleinere besjes heeft.

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken