Worteltjestaart voor het paard

Maar natuurlijk ook voor je zelf!
Overzicht Sinterklaasrecepten

Ieder jaar vindt het paard van Sinterklaas zoín dikke winterwortel in de schoen. Geef het paard dit jaar eens een plakje van deze worteltjestaart, en eet de rest zelf op. De taart is op basis van muffinbeslag, een quickbread. Hij is makkelijk te maken, en kinderen kunnen heel goed meehelpen, ook met de versiering.
Het idee om worteltjes in een zoet gerecht te verwerken is niet zo vreemd als het lijkt: in Zwitserland is worteltjestaart een streekgerecht, en in India wordt hele lekkere pudding van worteltjes gemaakt (gajar halva). In de traditionele Engelse Christmas Pudding zitten overigens ook geraspte worteltjes.
Zie voor meer uitleg over het maken van een quickbread het recept voor speculaasmuffins.

Worteltjestaart met marsepeinen worteltjesIngrediŽnten
Natte kom:
250 gram gesmolten boter
3 eieren
Droge kom:
250 gram bloem
225 gram suiker
250 gram versgeraspte worteltjes
100 gram geschaafde amandelen
2 theelepels zout
1/2 eetlepel bakpoeder
2 theelepels zuiveringzout (monosodiumbicarbonaat)
1/2 eetlepel kaneelpoeder

Voorbereiding
Neem twee kommen: in ťťn kom meng je de losgeklopte eieren met de *gesmolten boter, in de andere de bloem, suiker en rijspoeders. Nu doe je de inhoud van beide kommen bij elkaar, en je schept het beslag luchtig om. Tot slot gaan wortelrasp en amandelschaafsel erdoor.
Giet het beslag in een springvorm (doorsnee 18 of 20 centimeter), of een cakeblik, of een blik muffinvormpjes. Wat je ook kiest, de vormen moeten goed met boter ingevet zijn.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190oC. Zet de vorm met inhoud in het midden van de oven, en bak gaar. Een springvorm of cakevorm heeft 55 tot 65 minuten nodig, muffinvormpjes ongeveer 18 minuten. Controleer op gaarheid met een satehprikker (steek hem in het gebak, komt de prikker er droog uit dan is het gebak gaar).
Laat de taart vijf minuten in de vorm afkoelen, haal hem er dan ook om verder af te koelen. Ook kleine muffins eerst een paar minuten laten staan alvorens ze uit de vormpjes te halen.

Garnering
Glazuur:
200 gram poedersuiker
2 eetlepels gezeefd citroensap
enkele druppels voedselkleurstof
Worteltjes:
200 gram marsepein
100 gram poedersuiker
oranje voedselkleurstof
50 gram gepelde pistachenootjes

Maak een glazuur door de poedersuiker te mengen met het citroensap tot een glad geheel. Bestrijk de bovenkant van de taart, cake of muffins hiermee. Glazuur droogt snel, dus werk ook snel.
Kneed de marsepein met de poedersuiker en een beetje oranje kleurstof, en vorm hier kleine worteltjes van. Steek in het uiteinde wat pistachereepjes als wortelloof. Leg de worteltjes op het gebak, plak ze vast met wat van de glazuur.

Als je aparte muffins hebt gemaakt (volgens mij kun je met deze hoeveelheden ongeveer twaalf muffins bakken) kun je op iedere muffin een marsepeinen worteltje leggen.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Marsepein - Op deze site staan twee marsepeinrecepten, een moderne en eentje uit de achttiende eeuw. Maar je kunt natuurlijk ook marsepein bij de bakker kopen.