Dit recept kreeg ik van een vriendin die asielzoekers begeleidt bij hun vestiging in Nederland. Zij is goed bevriend geraakt met een gezin dat uit Syrië komt, en daar heeft zij deze geroosterde, kruidige bloemkool gegeten. Zij kreeg het recept van Zenab Ali, en deelde dat met mij. Met toestemming van Zenab publiceer ik hieronder het recept, met enkele kleine wijzigingen. Wij eten het thuis als vegetarisch hoofdgerecht met brood erbij, maar je kunt deze groenteschotel ook als bijgerecht serveren.
De bloemkool
1 flinke bloemkool
2 grote uien
2 wortels
6 tenen knoflook
1,25 dl olijfolie
1 eetl paprikapasta
1 tl zwarte peper
1 tl zout
t tl geelwortel
1 eetl korianderpoeder
½ tl kaneel
De saus
3 dl volle yoghurt
1 dl beker tahini
1 dl citroensap
3 teentjes knoflook uit de knijper
1½ tl komijnpoeder
½ tl zwarte peper
½ tl zout
Afmaken
geroosterd komijnzaad of wit of zwart sesamzaad
Voorbereiding
Begin met de saus: meng alles door elkaar en zet in de koelkast. Ga dan verder met de bloemkool. Was deze en verdeel in kleine roosjes. Snipper de ui, rasp de wortel op een grove rasp, en hak de knoflookteentjes fijn. Meng de groenten in een grote kom. Meng de olijfolie met paprikapasta, specerijen en zout, en giet dit over de groenten. Schep goed om, en stort alles op een groot bakblik.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de bloemkoolroosjes in een grote kom met de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook. Meng het olijfoliemengsel er goed door (ik gebruik mijn handen) en stort alles op het bakblik. Rooster 35 tot 45 minuten, schep de roosjes halverwege een keer om. De roosjes moeten goed geroosterd zijn met bruine randjes, maar niet zwart geblakerd.
Serveren
Schep de bloemkool in een serveerschaal en geef de yoghurtsaus apart erbij, bestrooid met wat geroosterd komijn- of sesamzaad.
Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten
Paprikapasta
In de Turkse keuken heet het biber salcasi, en die is er in twee varianten: pittig van rode peper en mild van paprika (die een variant van de peper is). Je kunt het gebruiken zoals tomatenpuree, maar dan dus van paprika gemaakt. Tunesische harissa is scherp, van rode peper en met specerijen erbij. Gebruik voor dit recept de Turkse versie.
Tahini
Tahini of tahina is pasta van (licht) geroosterd sesamzaad.
Geroosterde bloemkool uit Syrië
Een makkelijk recept om heerlijke, kruidige bloemkool te bereiden. Geschikt als vegetarisch hoofdgerecht.
© Auteur