Categories: Keukengerei

Keukengerei – keukenbrander

Naar het overzicht van Tips & technieken

Het geeft een lekker stoer gevoel, zo’n vlammenwerper in de keuken. Je kunt ze in keukenwinkels kopen, tamelijk prijzig, leuk vormgegeven, maar weinig functioneel, want ze kunnen niet veel. Je moet ze vullen met aanstekergas. Ga liever na de doe-het-zelf zaak en koop daar een kleine verf-afbrander (bunsen-brander) met vervangbare gasflesjes. Kun je ook nog gebruiken als je je huis gaat verbouwen. Op de foto schroei ik de bovenkant van zeventiende-eeuwse koninginnesoep. Oorspronkelijk werd een gloeiende kolenschep boven de borden gehouden.

Wees altijd voorzichtig met een gasbrander, zelfs met zo’n klein dingetje van de kookwinkel.

Een paar open deuren:

  • Kijk vóór je de gasbrander gebruikt altijd goed of er niets brandbaars in de directe omgeving staat.
  • Ik zou ook niet de kommetjes op een houten tafelblad zetten. Staat zo slordig, die schroeiplekken.
  • Houd kinderen uit de buurt. Een keukenbrander is geen speelgoed.
  • Richt de brander als je hem aansteekt in het luchtledige, voor het geval de eerste vlam erg sterk is. Stel dan de vlam af (gebruik liever een kleine vlam).
  • Controleer altijd héél goed na gebruik of je de gastoevoer echt hebt afgesloten.
  • En berg het brandertje op op een plek waar kinderen er niet bij kunnen.

Waarvoor zou je eigenlijk een gasbrandertje in je keuken hebben? Bijvoorbeeld voor gerechten als crème brûlée en crema catalana, of voor bepaalde gerechten met stijfgeslagen eiwit die snel moeten kleuren zonder dat de inhoud warm wordt.

Het gebruik van een crème-brûléebrander
Je kunt natuurlijk ook de grillstand van een electrische oven gebruiken om te gratineren of te karamelliseren, maar een gasbrander is veel leuker.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

3 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago