{"id":10727,"date":"2012-02-14T18:20:14","date_gmt":"2012-02-14T17:20:14","guid":{"rendered":"http:\/\/coquinaria.nl\/?p=10727"},"modified":"2019-12-09T11:59:29","modified_gmt":"2019-12-09T10:59:29","slug":"coleslaw","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/coquinaria.nl\/coleslaw\/","title":{"rendered":"Coleslaw"},"content":{"rendered":"
\n

\"ColeslawDe Amerikaanse fast-versie van zuurkool<\/h2>\n

Zuurkool is gefermenteerde gesneden kool die zes weken nodig heeft om zijn karakteristieke smaak te krijgen. Deze\u00a0coleslaw<\/span>\u00a0zou je piepjonge zuurkool kunnen noemen, zoals most piepjonge wijn is. Na \u00e9\u00e9n nacht in zout wordt de kool aangemaakt met een saus waarin karnemelk is gebruikt. Het resultaat is een\u00a0salade<\/span>\u00a0met soepele kool- en wortelreepjes met een friszure smaak. In de V.S. erg populair in de zomer bij de barbecue. Of het hele jaar door bij hamburgers. Dit is een simpel recept zonder opsmuk. Er zijn ook varianten met rozijnen, met v\u00e9\u00e9l suiker (zie de supermarktvariant), met appel, en ga zo maar door. Uit de naam\u00a0coleslaw<\/em>\u00a0zou je kunnen afleiden dat dit recept in Amerika is ge\u00efmporteerd door Nederlandse emigranten. Overigens staat\u00a0hier<\/a>\u00a0een recept voor Elzasser zuurkool, en\u00a0dit<\/a>\u00a0is een heerlijk recept voor rodekool met appeltjes uit de negentiende eeuw.
\nVoor een middelgrote\u00a0buffetschotel<\/span>, of een\u00a0bijgerecht<\/span>\u00a0voor 4 tot 6 personen<\/span>;\u00a0voorbereiding<\/em>\u00a015 minuten + 6 tot 12 uur in de koelkast<\/span><\/span>;\u00a0bereiding<\/em>\u00a010 minuten<\/span><\/span>;\u00a0wachttijd<\/em>\u00a030 minuten.<\/p>\n

\"Coleslaw500 gr\u00a0kool<\/span>\u00a0(wat je maar wilt), in dunne reepjes gesneden
\n\u00bd eetl\u00a0zout<\/span>
\n1\u00a0winterwortel<\/span>, grof geraspt<\/p>\n

Voor de saus<\/em>
\n\u00bd dl\u00a0karnemelk<\/span>
\n1 eetl\u00a0zure room<\/span>
\n1 eetl\u00a0mayonaise<\/span>\u00a0(uit een pot of\u00a0
zelfgemaakt<\/a>)
\n\u00bd tl\u00a0mosterd<\/span>
\nmespunt\u00a0suiker<\/span>
\nflink\u00a0zwarte peper<\/span>\u00a0uit de molen
\nzout naar smaak
\n1 tot 2 eetl gehakte\u00a0peterselie<\/span>
\n1\u00a0sjalotje<\/span>, fijngesnipperd<\/p>\n

Voorbereiding<\/h3>\n

Doe de gesneden kool in een zeef die in een kom past. Bestrooi met zout en meng goed. Dek af en laat een uur of zes in de koelkast staan. Een hele nacht mag ook. Spoel daarna de kool onder stromend water, en druk zachtjes het overtollige vocht eruit. Laat uitlekken en drogen, of droog met wat keukenpapier. Veel zout is weggespoeld, het gerecht bevat dus niet een halve eetlepel zout als je het eet.<\/p>\n

Bereiding<\/h3>\n

Doe kool met wortel in een ruime kom.
\nMeng in een kommetje alles voor de saus door elkaar. Meng met de kool en wortel, en laat minstens een half uur in de koelkast staan.<\/p>\n

Serveren<\/h3>\n

Licht gekoeld, maar zeker niet koelkastkoud.<\/p>\n

Ingredi\u00ebnten<\/h2>\n

Alle verklaringen van ingredi\u00ebnten<\/a><\/p>\n

<\/a>Kool<\/h4>\n

De\u00a0Brassica<\/em>-familie is groot en gevarieerd. Er is witte, rode en groene kool, boerekool, savooiekool, spruitjes, bloemkool, broccoli, en dat zijn dan nog maar de bekendste leden. Er worden allerlei zeer gezonde eigenschappen aan kool toegeschreven, er is een ‘koolsoepdieet’ waarmee je binnen de kortste keren vijf kilo kwijt bent (dat is dus echt niet een goeie manier om af te vallen, zie\u00a0hier<\/a>), en in sommige di\u00ebten voor kankerpati\u00ebnten speelt kool ook een rol. Hoe effectief dat is, daar laat ik me niet over uit. Over broccoli staat meer te lezen bij\u00a0dit recept<\/a>, boerenkool krijgt\u00a0hier<\/a>\u00a0extra aandacht.\u00a0Kool is inheems in Europa en Azi\u00eb. De oervorm is een losbladige, groene versie. Kroppen, gekleurde en gekrulde versies zijn allemaal gekweekt. Interessant: als je verschillende soorten kool hun gang laat gaan, verdwijnen de gekweekte eigenschappen binnen enkele generaties.<\/p>\n

Een lekker en gezond recept voor coleslaw<\/em><\/span>
\nColeslaw, uit de Amerikaanse keuken, is lekker bij hamburgers, barbecue, maar ook als bijgerecht bij lunch of avondeten.
\n\u00a9 Auteur Christianne Muusers<\/span><\/small><\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

De Amerikaanse fast-versie van zuurkool Zuurkool is gefermenteerde gesneden kool die zes weken nodig heeft om zijn karakteristieke smaak te krijgen. Deze\u00a0coleslaw\u00a0zou je piepjonge zuurkool kunnen noemen, zoals most piepjonge wijn is. Na \u00e9\u00e9n nacht in zout wordt de kool aangemaakt met een saus waarin karnemelk is gebruikt. Het resultaat is een\u00a0salade\u00a0met soepele kool- en…<\/p>\n

Read More<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":10731,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"_lmt_disableupdate":"no","_lmt_disable":"","_exactmetrics_skip_tracking":false,"_exactmetrics_sitenote_active":false,"_exactmetrics_sitenote_note":"","_exactmetrics_sitenote_category":0,"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","_jetpack_memberships_contains_paid_content":false,"footnotes":""},"categories":[11,214,223,66,70],"tags":[472,508],"class_list":{"0":"post-10727","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-modern","8":"category-vs-2","9":"category-lunchgerecht","10":"category-bijgerecht","11":"category-vegetarisch","12":"tag-karnemelk","13":"tag-kool","14":"entry"},"acf":[],"modified_by":"Christianne","jetpack_sharing_enabled":true,"jetpack_featured_media_url":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-content\/uploads\/coleslawrodekool.jpg","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/10727"}],"collection":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=10727"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/10727\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":16535,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/10727\/revisions\/16535"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/10731"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=10727"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=10727"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=10727"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}