{"id":11639,"date":"2011-04-30T09:09:14","date_gmt":"2011-04-30T07:09:14","guid":{"rendered":"http:\/\/coquinaria.nl\/?p=11639"},"modified":"2019-11-22T21:36:35","modified_gmt":"2019-11-22T20:36:35","slug":"vegetarische-koninginnesoep","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/coquinaria.nl\/vegetarische-koninginnesoep\/","title":{"rendered":"Vegetarische koninginnesoep"},"content":{"rendered":"
\n

Zacht-oranje worteltjessoep<\/h2>\n

Zomaar een snel soepje voor de vegetari\u00ebrs op koninginnedag. Als je een groentefond uit de diepvries gebruikt, ben je z\u00f3 klaar. Alleen, de soep wordt niet echt oranje, meer oranjegeel. Als je wilt, zou je een paar druppels oranje voedselkleurstof kunnen gebruiken. Het recept voor echte koninginnesoep staat\u00a0hier<\/a>, en het recept voor de oudste koninginnesoep uit de zeventiende eeuw is\u00a0hier<\/a>\u00a0te vinden.
\nVoor vier personen<\/span>;\u00a0voorbereiding<\/em>\u00a010 minuten<\/span><\/span>;\u00a0bereiding<\/em>\u00a030 minuten<\/span><\/span>.<\/p>\n

\"Vegetarische500 gr\u00a0worteltjes (in de winter gebruik je winterwortel)<\/span>
\n1\u00a0ui, gesnipperd<\/span>
\n1 eetlepel\u00a0boter<\/span>
\n5 dl\u00a0
groentefond<\/a><\/span>
\n2\u00bd dl\u00a0room<\/span>
\nenkele blaadjes\u00a0
lavas<\/a><\/span>, fijngehakt
\n50 gr boter
\n50 gr\u00a0bloem<\/span>
\nzout naar smaak
\nwitte peper uit de molen<\/p>\n

Voor de garnering<\/em>
\n\u00bd winterpeen<\/p>\n

Voorbereiding<\/h3>\n

Rasp de worteltjes. Gebruik geen voorgeraspte wortel, die is echt niet meer vers te noemen.
\nSnijd de gewassen en ongeschilde winterpeen in plakjes van ongeveer 2 millimeter. Steek er met een vormpje kroontjes uit (of een andere vorm). Kook rondjes en kroontjes een minuutje in gezouten water.<\/p>\n

Bereiding<\/h3>\n

Fruit de ui in een eetlepel boter. Doe de worteltjes erbij en fruit even mee. Pureer de groenten dan met wat groentefond in de blender (of gebruik de fijne schijf van een passevite).
\nSmelt 50 gram boter, doe de bloem er in \u00e9\u00e9n keer bij, roer tot een glad papje. Doe dan een eetlepel fond-met-puree erbij, en roer weer. Het papje wordt nu een deegje. Doe er weer wat fond bij, roer glad, en ga zo door tot alle fond gebruikt is. Wacht steeds met meer fond erbij doen totdat de soep weer egaal glad is en net kookt. En blijven roeren! Doe dan de room erbij en de lavas. Proef, en maak op smaak af met zout en peper.<\/p>\n

Serveren<\/h3>\n

Gebruik soepborden met een brede rand. Leg de wortelvormpjes op de rand.
\nServeer de soep met toast.<\/p>\n

Je kunt kortgekookte diepvrieserwtjes in de soep doen, en\/of gebakken broodblokjes.
\nOm de soep nog dikker te maken, kun je twee aardappelen in de groentefond koken en mee pureren.<\/p>\n

Ingredi\u00ebnten<\/h2>\n

Alle verklaringen van ingredi\u00ebnten<\/a><\/p>\n

<\/a>Lavas<\/h4>\n

Levisticum officinale<\/em>, ook bekend als\u00a0maggiplant<\/em>. Je kunt het in de tuin zetten. Het is een meerjarige vaste plant, die eruit ziet als fors uitgevallen bladselderij. Als hij gaat bloeien kan hij ruim twee meter hoog worden. Stevige smaak, die ook erg lekker is in soep. Gebruik het met mate, want de smaak is sterk en overheerst snel. Dit tuinkruid was populair in the klassieke Romeinse keuken, en werd ook nog in de middeleeuwse keuken gebruikt. De naam maggiplant schept verwarring: er zit g\u00e9\u00e9n lavas in de flesjes en bouillonblokjes van Maggi, maar de smaak doet er sterk aan denken.<\/p>\n

Het recept voor worteltjessoep<\/em><\/span>
\nDeze zacht-oranje soep van worteltjes is een leuk vegetarisch alternatief voor koninginnesoep op koninginnedag!<\/span>
\n\u00a9 Auteur Christianne Muusers<\/span><\/small><\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Zacht-oranje worteltjessoep Zomaar een snel soepje voor de vegetari\u00ebrs op koninginnedag. Als je een groentefond uit de diepvries gebruikt, ben je z\u00f3 klaar. Alleen, de soep wordt niet echt oranje, meer oranjegeel. Als je wilt, zou je een paar druppels oranje voedselkleurstof kunnen gebruiken. Het recept voor echte koninginnesoep staat\u00a0hier, en het recept voor de…<\/p>\n

Read More<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":11640,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"_lmt_disableupdate":"","_lmt_disable":"","_exactmetrics_skip_tracking":false,"_exactmetrics_sitenote_active":false,"_exactmetrics_sitenote_note":"","_exactmetrics_sitenote_category":0,"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","_jetpack_memberships_contains_paid_content":false,"footnotes":""},"categories":[11,8,67,70],"tags":[38,229,254,398],"class_list":{"0":"post-11639","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-modern","8":"category-nederland","9":"category-soep","10":"category-vegetarisch","11":"tag-lavas","12":"tag-room","13":"tag-wortel","14":"tag-ui","15":"entry"},"acf":[],"modified_by":"Christianne","jetpack_sharing_enabled":true,"jetpack_featured_media_url":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-content\/uploads\/vegkoninginnesoep.jpg","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11639"}],"collection":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=11639"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11639\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":15880,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/11639\/revisions\/15880"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/11640"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=11639"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=11639"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=11639"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}