{"id":2705,"date":"2002-09-01T10:04:30","date_gmt":"2002-09-01T08:04:30","guid":{"rendered":"http:\/\/coquinaria.nl\/?p=2705\/"},"modified":"2017-08-28T11:09:45","modified_gmt":"2017-08-28T09:09:45","slug":"noedelbouillon","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/coquinaria.nl\/noedelbouillon\/","title":{"rendered":"Japanse noedelbouillon"},"content":{"rendered":"
\n

Aziatische noedels zijn populair over de hele wereld, vooral dankzij de kant & klaarnoedels die je in allerlei smaken kunt kopen bij in toko en supermarkt. Je hoeft er alleen maar kokend water bij te doen.In de Japanse keuken kun je noedels heet en koud serveren. Als je ze heet serveert, moeten ze ook echt h\u00e9\u00e9l heet zijn. Bij het eten van noedels mag je dan ook hoorbaar slurpen om je mond te koelen.<\/p>\n

De bouillon waarin noedels worden geserveerd, bestaat uit twee vloeistoffen:\u00a0dashi<\/em>\u00a0en een smaakmakertje,\u00a0tare no moto<\/em>\u00a0geheten. Alles wat je moet doen is ze mengen. De verhouding tussen de twee verschilt voor hete en koude noedels. Voor warme noedelbouillon gebruik je naar verhouding wat minder\u00a0tare no moto<\/em>: 1 op 6 (bijvoorbeeld 1 deciliter tare no moto en 6 deciliter dashi). Voor koude noedelbouillon is de verhouding\u00a0tare no moto<\/em>\/dashi 1 op 4. In het recept voor\u00a0Volle maan-noedels<\/a>\u00a0wordt warme noedelbouillon gebruikt.<\/p>\n

Hoe je dashi maakt staat op een andere pagina<\/a> beschreven. Hieronder staat hoe je tare no moto<\/em>\u00a0samenstelt. Dit mengsel moet voordat je het gebruikt minstens twaalf uur ‘rijpen’, maak het dus ‘s ochtends vroeg of de avond van te voren. Het blijft een week lang goed in de koelkast.
\nBereiding<\/em> 5 minuten (+ bereiding dashi + 12 uur wachten)<\/span><\/span>.<\/p>\n

1,2 dl\u00a0sojasaus<\/a>
\n1,2 dl\u00a0
mirin<\/a>\u00a0(zoete rijstwijn, iets anders dan sake<\/a> dus)
\n30 gr suiker
\neventueel zout<\/p>\n

Bereiding<\/h3>\n

Verhit sojasaus en mirin in een steelpannetje. Als het mengsel gaat schuimen gaat de suiker erbij, en het vuur laag. Roer goed met een houten lepel. Als het mengsel weer kookt (blijven roeren), gaat de pan van het vuur af. Laat zonder deksel helemaal afkoelen. Zet het dan minstens twaalf uur in een afgesloten pot in de koelkast.
\nMet 8,5 dl dashi genoeg voor 1 liter kake-jiru<\/em> voor warm geserveerde noedels.
\nMet 3,5 dl dashi genoeg voor \u00bd liter tsuke-jiru<\/em> voor koud geserveerde noedels.<\/p>\n

Ingredi\u00ebnten<\/h2>\n

Alle verklaringen van ingredi\u00ebnten<\/a><\/p>\n

<\/a>Mirin<\/h3>\n

Zoete Japanse kookrijstwijn, \u00a0te koop bij toko’s en goed gesorteerde supermarkten. Blijft geopend lang goed, koop gewoon zo’n flesje! Zoete sherry is geen echte vervanger, suikerstroop zou nog wel kunnen.<\/p>\n

Japanse bouillon voor noedels<\/span><\/em>
\n\u00a9 Auteur Christianne Muusers<\/span><\/small><\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Aziatische noedels zijn populair over de hele wereld, vooral dankzij de kant & klaarnoedels die je in allerlei smaken kunt kopen bij in toko en supermarkt. Je hoeft er alleen maar kokend water bij te doen.In de Japanse keuken kun je noedels heet en koud serveren. Als je ze heet serveert, moeten ze ook echt…<\/p>\n

Read More<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"_lmt_disableupdate":"","_lmt_disable":"","_exactmetrics_skip_tracking":false,"_exactmetrics_sitenote_active":false,"_exactmetrics_sitenote_note":"","_exactmetrics_sitenote_category":0,"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","_jetpack_memberships_contains_paid_content":false,"footnotes":""},"categories":[193,57,227,67,69,70],"tags":[],"class_list":{"0":"post-2705","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","6":"category-basistechniek","7":"category-japan","8":"category-pasta","9":"category-soep","10":"category-pescetarisch","11":"category-vegetarisch","12":"entry"},"acf":[],"modified_by":"Christianne","jetpack_sharing_enabled":true,"jetpack_featured_media_url":"","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2705"}],"collection":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2705"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2705\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2705"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2705"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2705"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}