{"id":7855,"date":"2007-04-30T10:45:43","date_gmt":"2007-04-30T08:45:43","guid":{"rendered":"http:\/\/coquinaria.nl\/?p=7855"},"modified":"2019-11-27T07:47:03","modified_gmt":"2019-11-27T06:47:03","slug":"middeleeuwse-runderbouillon","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/coquinaria.nl\/middeleeuwse-runderbouillon\/","title":{"rendered":"Middeleeuwse runderbouillon"},"content":{"rendered":"
\"MiddeleeuwseDit recept is niet gebaseerd op een middeleeuwse bron, er zijn niet echt recepten voor bouillon overgeleverd. Net zoals bij broodbakken, wist iedereen wel zo’n beetje hoe je bouillon trok, dus dat werd niet opgeschreven, bovendien was het vaak simpelweg het ‘nat’ waarin stukken vlees waren gekookt. .Daarom geef ik hier een recept waarvan ik denk dat het gemaakt\u00a0zou kunnen<\/em>\u00a0zijn in de Middeleeuwen. Maar\u00a0bedenk dus: het is een bedenksel van mij, ongetwijfeld be\u00efnvloed door hoe we nu bouillon maken.<\/span> De bouillon zou ook met schapenvlees kunnen worden getrokken, want ook dat stond vaak op het middeleeuwse menu.
\nHet recept voor\u00a0moderne runderbouillon<\/a>.
\nVoor 2 liter bouillon<\/span>; bereiding<\/em> 4 uur trekken + zeven<\/span><\/span>.\"Runderbouillon\"1\u00bd kilo runderschenkel<\/span>
\n1 prei<\/span>
\n1 knolraap<\/span>
\n1 wortel<\/span> of pastinaak
\n1 ui<\/span> met schil
\n1 bosje peterselie met wortels
\n3 kruidnagels<\/span>
\nklein stukje foelie
\nversgemalen zwarte peper
\n3 liter water<\/p>\n

Voorbereiding\/bereiding<\/h3>\n

Was alle groenten, en snijd ze in stukken.
\nBreng het vlees met het koude water aan de kook. Schuim daarna goed af. Doe dan de groenten en kruiden erbij. Doe het deksel op de pan, en laat de bouillon vier uur op laag vuur sudderen. De bouillon hoeft niet te koken.<\/p>\n

Zeef de bouillon<\/a>\u00a0als hij voldoende is getrokken. Kook de bouilon nu in tot twee liter, en laat daarna snel\u00a0afkoelen<\/a>. Gebruik hem meteen, of verdeel wat je niet dadelijk verder verwerkt in diepvrieszakjes\/bakjes en vries in. Vergeet niet etiketten te plakken.<\/p>\n

Een (modern) recept voor middeleeuwse runderbouillon<\/em><\/span>
\n\u00a9 Auteur Christianne Muusers<\/span><\/small><\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Dit recept is niet gebaseerd op een middeleeuwse bron, er zijn niet echt recepten voor bouillon overgeleverd. Net zoals bij broodbakken, wist iedereen wel zo’n beetje hoe je bouillon trok, dus dat werd niet opgeschreven, bovendien was het vaak simpelweg het ‘nat’ waarin stukken vlees waren gekookt. .Daarom geef ik hier een recept waarvan ik…<\/p>\n

Read More<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":7880,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"_lmt_disableupdate":"no","_lmt_disable":"","_exactmetrics_skip_tracking":false,"_exactmetrics_sitenote_active":false,"_exactmetrics_sitenote_note":"","_exactmetrics_sitenote_category":0,"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","_jetpack_memberships_contains_paid_content":false,"footnotes":""},"categories":[42,67,72],"tags":[27],"class_list":{"0":"post-7855","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-middeleeuwen","8":"category-soep","9":"category-met-vlees","10":"tag-rundvlees","11":"entry"},"acf":[],"modified_by":"Christianne","jetpack_sharing_enabled":true,"jetpack_featured_media_url":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-content\/uploads\/runderbouillonm.jpg","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7855"}],"collection":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=7855"}],"version-history":[{"count":1,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7855\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":16045,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7855\/revisions\/16045"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/7880"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=7855"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=7855"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=7855"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}