{"id":851,"date":"2011-07-07T13:56:49","date_gmt":"2011-07-07T11:56:49","guid":{"rendered":"http:\/\/coquinaria.nl\/?p=851"},"modified":"2020-06-25T20:37:54","modified_gmt":"2020-06-25T18:37:54","slug":"sangria","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/coquinaria.nl\/sangria\/","title":{"rendered":"De zon in je glas"},"content":{"rendered":"
\n

Spaanse wijn met vruchten<\/h2>\n

Ooit zat ik in Spanje, ik dacht in Salamanca, op een terrasje en ik had trek in droge sherry. Spaans<\/span>, toch? De ober keek mij enigszins vertwijfeld aan, en verdween toen voor lange tijd uit het zicht. Uiteindelijk kreeg ik een glas mierzoete sherry op omgevingstemperatuur (warm dus) voorgezet, die blijkbaar speciaal voor mij ergens uit een donker hoekje was opgeduikeld. Nooit meer heb ik in Spanje sherry durven bestellen. Dan maar wijn, of die drank waar toeristen dol op zijn: sangria<\/em>, in wisselende kwaliteiten.
\nSangria<\/span> is ook lekker als het in Nederland warm is. Je kunt het zo in een fles kopen. Maar het is veel leuker om het zelf te maken. Overigens, zoete sherry is overheerlijk bij een mooie geconcentreerde vleesfond<\/a>.
\nVoor 1 of 2 karaffen<\/span>; voorbereiding<\/em> 10 minuten<\/span><\/span>; bereiding<\/em> 10 minuten<\/span><\/span>; + 1 tot 3 uur wachttijd.<\/p>\n

\"Een1 fles rode wijn<\/span>, natuurlijk Spaans, maar wel droog
\n\u00bd tot 1 dl\u00a0
Spaanse brandewijn<\/a> of Grand Marnier <\/a>
\n1 citroen<\/span>
\n1 sinaasappel<\/span>
\n1 appel<\/span>
\n1 peer<\/span> (eventueel)
\n2 perziken<\/span> (eventueel)
\n60 gr fijne tafelsuiker<\/span> (grove kristalsuiker lost moeilijker op)
\n
sodawater<\/a> of licht sprankelend mineraalwater naar behoeven<\/p>\n

Voorbereiding<\/h3>\n

Overgiet citroen en sinaasappel met kokend water om de waslaag te verwijderen, snijd dan in schijfjes. Haal met een appelboor het klokhuis uit de (gewassen) appel, snijd ook in schijfjes. Als je ook peer en perzik gebruikt, was dan de peer en snijd in schijfjes, en schil de perziken, haal de pit eruit en snijd de helften ook in schijfjes.<\/p>\n

Bereiding<\/h3>\n

Vermeng in een grote kom het fruit en de suiker. Wil je zoetere sangria, dan gebruik je meer suiker. Giet wijn en brandewijn of Grand Marnier erbij, roer goed om. Laat afgedekt minstens een uur in de koelkast staan, maar niet langer dan drie uur.
\nVlak voor het serveren gaat het sodawater of mineraalwater erbij. Minstens anderhalve deciliter, maar je kunt ook driekwart liter erbij doen. Die hoeveelheid sodawater hangt af van het weer (als het erg warm is, de sangria m\u00e9\u00e9r verdunnen) en de geschatte alcoholbestendigheid van je gasten. Roer weer goed om, en giet\/schep in een mooie schenkkan.
\nDeze hoeveelheid is voor meer dan \u00e9\u00e9n karaf. Je kunt eerst de helft van het wijn\/fruitmengsel met sodawater vermengen en serveren, en de tweede karaf vers aanmaken. Je kunt zelfs ook per glas het wijnmengsel inschenken en aanvullen met bellenwater.<\/p>\n

Serveren<\/h3>\n

Lekker koud. Als je de sangria niet al te veel hebt aangelengd met sodawater of mineraalwater, kun je ijsklontjes in de glazen doen. Ik ben daar niet zo’n voorstander van, vaak wordt de vloeistof gewoon te koud om nog lekker te zijn. Gezond is het ook niet, bij tropische hitte ijskoud vocht naar binnen gieten. Bovendien wordt de sangria dan wel erg erg verdund.
\nEn let even op: sangria is g\u00e9\u00e9n vruchtenbowl! De vruchten blijven dus in de karaf, en gaan niet<\/em> het glas in. Maar je kunt ze daarna natuurlijk wel opeten …<\/p>\n

Ingredi\u00ebnten<\/h3>\n

Alle verklaringen van ingredi\u00ebnten<\/a><\/p>\n

<\/a>Grand Marnier<\/h4>\n

Een likeur, gemaakt van cognac met essence van onder andere bittere sinaasappel, en toegevoegd suiker (likeur is altijd zoet). Het is een triple sec<\/em>, net als bijvoorbeeld Cura\u00e7ao<\/em> en Cointreau<\/em>. De oudste triple sec <\/a>is uit 1834, gemaakt door Jean-Baptiste Combier. Grand Marnier werd in 1880 voor het eerst gemaakt.<\/p>\n

<\/a>Sodawater<\/h4>\n

Het verschil tussen sodawater (spuitwater) en koolzuurhoudend mineraalwater is vooral dat het koolzuurgas kunstmatig aan sodawater is toegevoegd, terwijl het er bij mineraalwater van nature in zit. Hoewel ik me eerlijk gezegd afvraag of alle bubbeltjesmineraalwaters echt van nature koolzuurhoudend zijn. Verder schijnt er in sodawater een hoger gehalte aan mineraal zouten te zitten. Sodawater is niet makkelijk verkrijgbaar in flessen. Sommige slijters hebben het, maar alleen in kleine flesjes. Veel supermarkten hebben het helemaal niet meer in hun assortiment. Voor gebruik in cocktails moet het spuitwater echt vers zijn, vandaar dat grote flessen niet handig zijn. Het ultieme sodawater wordt ad hoc<\/em> bereid: de belletjes worden via een sifon met koolzuurcapsule in het water geperst.\u00a0Je kunt Soda Sifons<\/a>\"\" en Koolzuurpatronen<\/a>\"\" los kopen.
\nZo maar een weetje: in de Verenigde Staten wordt het woord soda<\/em> gebruikt als aanduiding voor \u00e0lle koolzuurhoudende frisdranken, ook sinas en cola.<\/p>\n

<\/a>Spaanse brandewijn<\/h4>\n

Gedestilleerd uit Spaanse wijn. Hoewel Spaanse brandy iets zoeter is dan Franse cognac, zou ik geen aparte fles aanschaffen als je die laatste al in huis hebt.<\/p>\n

Sangria – Rode wijn met vruchten<\/em><\/span>
\nSangria is een heerlijke, verfrissende drank van wijn met vruchten en ‘belletjes’, die je z\u00f3 hebt gemaakt.<\/em><\/span>
\n\u00a9 Auteur Christianne Muusers<\/span><\/small><\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Spaanse wijn met vruchten Ooit zat ik in Spanje, ik dacht in Salamanca, op een terrasje en ik had trek in droge sherry. Spaans, toch? De ober keek mij enigszins vertwijfeld aan, en verdween toen voor lange tijd uit het zicht. Uiteindelijk kreeg ik een glas mierzoete sherry op omgevingstemperatuur (warm dus) voorgezet, die blijkbaar…<\/p>\n

Read More<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":5667,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"_lmt_disableupdate":"no","_lmt_disable":"","_exactmetrics_skip_tracking":false,"_exactmetrics_sitenote_active":false,"_exactmetrics_sitenote_note":"","_exactmetrics_sitenote_category":0,"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","_jetpack_memberships_contains_paid_content":false,"footnotes":""},"categories":[11,45,74],"tags":[10,30],"class_list":{"0":"post-851","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-modern","8":"category-spanje","9":"category-drank","10":"tag-fruit","11":"tag-rode-wijn","12":"entry"},"acf":[],"modified_by":"Christianne","jetpack_sharing_enabled":true,"jetpack_featured_media_url":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-content\/uploads\/sangria-2.jpg","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/851"}],"collection":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=851"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/851\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":17249,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/851\/revisions\/17249"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/5667"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=851"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=851"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=851"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}