{"id":925,"date":"2008-02-05T18:49:37","date_gmt":"2008-02-05T17:49:37","guid":{"rendered":"http:\/\/coquinaria.nl\/?p=925"},"modified":"2019-11-22T20:52:43","modified_gmt":"2019-11-22T19:52:43","slug":"komkommersalade5","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/coquinaria.nl\/komkommersalade5\/","title":{"rendered":"Japanse komkommersalade met zeewier"},"content":{"rendered":"
\n

Naar het overzicht met komkommersalades<\/a><\/p>\n

Dit is een heerlijk frisse salade, zachtgroen van kleur, subtiel van smaak, en makkelijk te maken. Je moet alleen wel een aantal typisch Japanse ingred\u00ebnten in huis hebben. Voor dashi (Japanse bouillon) kun je ook een beetje dashi-bouillonpoeder gebruiken (te koop waar ze Japanse ingredi\u00ebnten verkopen), want als je verder geen dashi nodig hebt, is het maken van twee eetlepels wel wat omslachtig.<\/p>\n

Bijgerecht<\/span> voor 2 tot 6 personen<\/span> (afhankelijk van het menu); voorbereiding<\/em> 5 minuten + 30 minuten wachten<\/span><\/span>; bereiding<\/em> 10 minuten<\/span><\/span>.<\/p>\n

\"Salade1 komkommer<\/span>
\n1 tl zout
\n15 gr\u00a0
wakame<\/span><\/a>
\n3 eetl\u00a0
rijstazijn<\/span><\/a>
\n2 eetl\u00a0
dashi II<\/a>
\n2 eetl\u00a0
mirin<\/a>
\n2 eetl sojasaus
\n1 eetl suiker
\n\u00bc tl zout
\n20 gr verse\u00a0
gemberwortel<\/a><\/p>\n

Voorbereiding<\/span><\/h3>\n

Doe de gedroogde wakame in een ruime kom met lauwwarm water, laat het zeewier een kwartiertje wellen.
\nWas de geschilde of ongeschilde komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Schep de zaadjes eruit. Snijd de helften in dunne schijfjes en doe die in een vergiet. Bestrooi met 1 theelepel zout, schep even om en laat een half uurtje staan. Spoel de komkommerschijfjes daarna even onder de kraan en laat ze uitlekken. Dep de schijfjes droog met keukenpapier of knijp ze voorzichtig uit.
\nMaak de dressing<\/strong>\u00a0– Doe rijstazijn, dashi, mirin, sojasaus, suiker en het resterende zout in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost. Laat de dressing afkoelen.<\/p>\n

Bereiding<\/span><\/h3>\n

Laat de wakame uitlekken en hak grof.
\nSchil de gember, en snijd er in de lengte heel dunne plakjes van. Snijd daar, weer in de lengte, nu reepjes van.
\nMeng wakame en komkommer in een kom en giet de dressing erover. Schep alles even om.<\/p>\n

Serveren<\/span><\/h3>\n

Leg in 4 kommetjes wat salade en garneer dit met de gemberreepjes.<\/p>\n

Ingredi\u00ebnten<\/span><\/h2>\n

Alle verklaringen van ingredi\u00ebnten<\/a><\/p>\n

<\/a>Gemberwortel raspen<\/h4>\n

Je neemt een verse gemberwortel (tegenwoordig overal te koop).\u00a0 Schil een uiteinde met een dunschiller, en rasp het geschilde stuk op een fijne rasp (b.v. voor nootmuskaat) of een speciale gemberrasp. Je krijgt veel vocht en wat pulp. Je kunt vocht en pulp gebruiken, of alleen de pulp. Je kunt dit niet vervangen door gemberpoeder, en al helemaal niet door geconfijte gember. Als je je afvraagt hoe een gemberrasp eruit ziet, klik dan\u00a0hier<\/a>.<\/p>\n

<\/a>Mirin<\/h4>\n

Zoete Japanse kookrijstwijn. Te koop bij toko’s. Blijft geopend lang goed, koop gewoon zo’n flesje! Zoete sherry is geen echte vervanger, suikerstroop zou nog wel kunnen. Zie ook\u00a0Rijstwijn<\/a>.<\/p>\n

<\/a>Rijstazijn<\/h4>\n

Dit wordt gemaakt van gefermenteerde rijst, met een milde azijn als resultaat. Vanwege die mildheid is de zuurdere westerse azijn geen vervanging voor rijstazijn. De Japanse rijstazijn (su<\/em>) is lichter en zachter van smaak dan de Chinese. Kijk uit met het kopen van rijstazijn, soms is er suiker aan toegevoegd en blijkt het alleen bestemd voor het maken van sushi, of is de azijn niet van 100% rijst gemaakt. Lees dus het etiket.<\/p>\n

<\/a>Wakame<\/h4>\n

\"Het<\/h3>\n

Undaria pinnatifida<\/em>, een bruin zeewier. Dit is een van de vele soorten zeewier die in de Japanse keuken worden gebruikt. Je koopt het gedroogd in kleine zakjes. Het ziet eruit als kleine zwarte krulletjes. Als je de wakame echter in een kom met ruim (warm) water legt, zie je die zwarte fliepeltjes opzwellen tot heldergroene bladeren. Uiteindelijk heb je een kom vol sla! (zie de foto’s)<\/p>\n

Japanse komkommersalade met zeewier<\/em><\/span>
\n\u00a9 Auteur Christianne Muusers<\/span><\/small><\/p>\n<\/div>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Naar het overzicht met komkommersalades Dit is een heerlijk frisse salade, zachtgroen van kleur, subtiel van smaak, en makkelijk te maken. Je moet alleen wel een aantal typisch Japanse ingred\u00ebnten in huis hebben. Voor dashi (Japanse bouillon) kun je ook een beetje dashi-bouillonpoeder gebruiken (te koop waar ze Japanse ingredi\u00ebnten verkopen), want als je verder…<\/p>\n

Read More<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":4181,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"_lmt_disableupdate":"","_lmt_disable":"","_exactmetrics_skip_tracking":false,"_exactmetrics_sitenote_active":false,"_exactmetrics_sitenote_note":"","_exactmetrics_sitenote_category":0,"_genesis_hide_title":false,"_genesis_hide_breadcrumbs":false,"_genesis_hide_singular_image":false,"_genesis_hide_footer_widgets":false,"_genesis_custom_body_class":"","_genesis_custom_post_class":"","_genesis_layout":"","_jetpack_memberships_contains_paid_content":false,"footnotes":""},"categories":[11,57,66,69],"tags":[41,53,58],"class_list":{"0":"post-925","1":"post","2":"type-post","3":"status-publish","4":"format-standard","5":"has-post-thumbnail","7":"category-modern","8":"category-japan","9":"category-bijgerecht","10":"category-pescetarisch","11":"tag-komkommer","12":"tag-salade","13":"tag-zeewier","14":"entry"},"acf":[],"modified_by":"Christianne","jetpack_sharing_enabled":true,"jetpack_featured_media_url":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-content\/uploads\/komkommerwakamesalade.jpg","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/925"}],"collection":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=925"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/925\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":15853,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/925\/revisions\/15853"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/4181"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=925"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=925"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/coquinaria.nl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=925"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}