Sorbetijs van watermeloen

Extra: sorbetijs van aardbeien

Watermeloensorbetijs bij dertig graden Celsius.Kan het zomerser? Watermeloen is al de verkoeler bij uitstek, daar sorbetijs van maken is misschien wat overdreven. Maar het is wel heel erg lekker ...

Je kunt het ijs serveren in een halve uitgeholde watermeloen, er mooie coupes voor gebruiken met blokjes watermeloen erbij, of gewoon een bolletje in een ijshoorntje scheppen, in een badje in de tuin gaan liggen en dan lekker likken.
Onderstaande hoeveelheid is goed voor ruim 1 liter ijs.
Andere hittegolfgerechten: Gazpacho en Peperonata.
Andere ijsgerechten: Tamarinde-ijs en Zwart sesamzaad-ijs.

IngrediŽnten
750 gram vruchtvlees van een watermeloen
225 gram suiker + 50 gram extra
gezeefd sap van een halve citroen
1 eiwit
En eventueel
1 flinke eetlepel grofgeraspte extra bittere chocola, of 1 eetlepel pure hagelslag

Voorbereiding
Snijd de watermeloen in plakken. Snijd 750 gram van het vruchtvlees in blokjes (eerst ontpitten door met een lepeltje de zaadjes eruit te wippen). Bewaar de plakken watermeloen die je over hebt voor garnering. Als je meer ijs wilt maken neem je meer vruchtvlees (een beetje watermeloen heeft algauw anderhalf tot twee kilo vruchtvlees) en pas je de verhoudingen aan. Pureer het vruchtvlees met suiker (per kilo vruchtvlees 300 gram suiker). Doe de puree met citroensap in een kom en zet minstens een half uur in de koelkast.

Bereiding
Giet de koude vruchtenpuree in een ijsmachine. Klop terwijl de machine werkt een klein eiwit stijf, meng er als het stijf is 50 gram suiker bij. Doe dit bij de puree als dit ijs begint te worden (als je het er te snel bij doet blijft het eiwit bovenop drijven). Als het ijs bijna klaar is gaat eventueel de geraspte chocolade of hagelslag er door. Hierdoor krijg je het effect van watermeloenpitjes (dit idee komt uit de Italiaanse editie van het inmiddels ter ziele gegane tijdschrift Cucina Italiana).
Sorbetijs is versgemaakt het lekkerst. Eet het binnen een paar dagen, want de smaak gaat achteruit.

Bereiding zonder ijsmachine

Niet iedereen heeft een ijsmachine. Geen probleem, je moet alleen wat meer zelf doen. Doe de vruchtenpuree met suiker in een bak die goed temperatuur geleidt (liefst metaal dus, bijvoorbeeld een pannetje, maar in een plastic bakje lukt het ook). Zet het bakje in de diepvries. Haal het bakje ieder half uur te voorschijn om eens flink om te roeren en het ijs dat zich tegen de wanden heeft gevormd los te schrapen. Als het mengsel dik begint te worden gaat het stijfgeslagen eiwit met suiker erbij. Herhaal het roeren tot je vindt dat het goed is, roer op het laatst de chocolade erdoor.
Zonder eiwit: Je kunt het meloensorbetijs ook zonder eiwit maken, de sorbet zal dan minder luchtig zijn.

IJs maken tijdens een hittegolf

Poesjenel houdt hťťl veel van roomijs!Zoals op de foto hierboven te zien is heb ik dit ijs op een hele warme dag gemaakt. Hopelijk krijgen we deze zomer (2002) meer mooie dagen, en daarom een paar tips voor het maken van ijs bij warm weer: Zet alles, niet alleen de ingrediŽnten, maar ook de kommen, lepels, gardes, en als je die hebt de ijsmachine, ruim van te voren in de koelkast. Zet als je een ijsmachine gebruikt na het pureren van de watermeloen de vruchtenpuree ook weer een half uurtje terug in de koelkast. Zet daarna de ijsmachine op de koelste plek van het huis om het ijs te draaien. Bij mij was het zo heet, dat het sorbetijs nog niet genoeg bevroren was. Daarom heb ik het daarna volgens de machineloze methode verder laten bevriezen, dus: in een doosje in de diepvries, en elk half uur goed omroeren.
Om te voorkomen dat de chocola in je hand smelt in plaats van geraspt te worden leg je de reep een half uur voor het raspen in de koelkast. Zorg dat je voor het raspen koele handen hebt. Pak de reep vast met een vel keukenpapier, of draag een wegpwerphandschoen. Zet de geraspte chocola tot gebruik in de koelkast. Als je hagelslag gebruikt, zet je die ook van te voren in de koelkast.

Sorbetijs van aardbeien

Dit is zů makkelijk, dat ik het maar even erbij zet: Neem 500 gram schoongemaakte aardbeien (lekkere, geen waterzakjes), 150 gram suiker, sap van 1 citroen en 1 sinaasappel. Doe alles in een kom, pureer met een staafmixer. Doe in de ijsmachine, en klaar is Kees. Als je geen ijsmachine hebt ga je te werk zoals hierboven staat beschreven bij de handmatige methode.

IngrediŽnten
Alle verklaringen van ingrediŽnten

Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
Alle op deze site genoemde boeken