• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Sorbetijs van watermeloen

Het zomerste ijs dat er is

Watermeloen is al de verkoeler bij uitstek, daar sorbetijs van maken is misschien wat overdreven. Maar het is wel heel erg lekker …

Je kunt het ijs serveren in een halve uitgeholde watermeloen, er mooie coupes voor gebruiken met blokjes watermeloen erbij, of gewoon een bolletje in een ijshoorntje scheppen, in een badje in de tuin gaan liggen en dan lekker likken.
Onderstaande hoeveelheid is goed voor ruim 1 liter ijs; voorbereiding 10 minuten + voorkoelen in de koelkast; bereiding afhankelijk van de ijsmachine, reken op 1 uur.
Andere hittegolfgerechten: Gazpacho en Peperonata. Andere ijsgerechten: Tamarinde-ijs en Zwart sesamzaad-ijs, Aardbeiensorbet, Vanille-roomijs..

Sorbetijs van watermeloen tijdens een hittegolf in 2002750 gr vruchtvlees van watermeloen
225 gr suiker
gezeefd sap van een halve citroen
¼ tl citroenzuur (optie)
En eventueel
1 flinke eetl grofgeraspte extra bittere chocola of pure hagelslag

Voorbereiding

Snijd de watermeloen in plakken. Snijd 750 gram van het vruchtvlees in blokjes (eerst ontpitten door met een lepeltje de zaadjes eruit te wippen). Bewaar de plakken watermeloen die je over hebt voor garnering. Pureer het vruchtvlees met suiker (per kilo vruchtvlees 300 gram suiker). Doe de puree met citroensap en citroenzuur in een kom en zet minstens een half uur in de koelkast.

Bereiding in een ijsmachine

Giet de koude vruchtenpuree in een ijsmachine en draai er ijs van volgens de gebruiksaanwijzing. Als het ijs bijna klaar is gaat eventueel de geraspte chocolade of hagelslag er door. Hierdoor krijg je het effect van watermeloenpitjes. Dit idee komt uit een oude editie van de Italiaanse La Cucina Italiana. Tegenwoordig hebben veel watermeloenen geen pitjes meer, of hooguit een paar onrijpe pitjes.
Sorbetijs is vers gemaakt het lekkerst. Eet het binnen een paar dagen, want de smaak gaat achteruit. Het citroenzuur helpt kristalvorming te voorkomen als het ijs langer in de diepvries staat.

Bereiding zonder ijsmachine

Niet iedereen heeft een ijsmachine. Geen probleem, je moet alleen wat meer zelf doen. Doe de vruchtenpuree met suiker in een bak die goed temperatuur geleidt (liefst metaal dus, bijvoorbeeld een pannetje, maar in een plastic bakje lukt het ook). Zet het bakje in de diepvries. Haal het bakje ieder half uur te voorschijn om eens flink om te roeren en het ijs dat zich tegen de wanden heeft gevormd los te schrapen.  Herhaal het roeren tot je vindt dat het goed is, roer op het laatst de chocolade erdoor.

n.

Poesjenel houdt héél veel van roomijs!IJs maken tijdens een hittegolf

Zoals op de foto hierboven te zien is heb ik dit ijs op een hele warme dag gemaakt. Hopelijk krijgen we deze zomer (2002) meer mooie dagen, en daarom een paar tips voor het maken van ijs bij warm weer: Zet alles, niet alleen de ingrediënten, maar ook de kommen, lepels, gardes, en als je die hebt de ijsmachine, ruim van te voren in de koelkast. Zet als je een ijsmachine gebruikt na het pureren van de watermeloen de vruchtenpuree ook weer een half uurtje terug in de koelkast. Zet daarna de ijsmachine op de koelste plek van het huis om het ijs te draaien. Bij mij was het zo heet, dat het sorbetijs nog niet genoeg bevroren was. Daarom heb ik het daarna volgens de machineloze methode verder laten bevriezen, dus: in een doosje in de diepvries, en elk half uur goed omroeren.
Om te voorkomen dat de chocola in je hand smelt in plaats van geraspt te worden leg je de reep een half uur voor het raspen in de koelkast. Zorg dat je voor het raspen koele handen hebt. Pak de reep vast met een vel keukenpapier, of draag een wegpwerphandschoen. Zet de geraspte chocola tot gebruik in de koelkast. Als je hagelslag gebruikt, zet je die ook van te voren in de koelkast.

Sorbetijs van watermeloen
Een recept voor hete dagen: zelfgemaakt sorbetijs van watermeloen, in de ijsmachine of in een bakje in de diepvries.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Italië, Nagerecht Tagged With: hittegolf, watermeloen, ijs Gepubliceerd op 28 juni 2002Laatste wijziging 19 augustus 2020

Previous Post: « Kip met bramensaus
Next Post: Dashi »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria