Het zomerste ijs dat er is
Watermeloen is al de verkoeler bij uitstek, daar sorbetijs van maken is misschien wat overdreven. Maar het is wel heel erg lekker …
Je kunt het ijs serveren in een halve uitgeholde watermeloen, er mooie coupes voor gebruiken met blokjes watermeloen erbij, of gewoon een bolletje in een ijshoorntje scheppen, in een badje in de tuin gaan liggen en dan lekker likken.
Onderstaande hoeveelheid is goed voor ruim 1 liter ijs; voorbereiding 10 minuten + voorkoelen in de koelkast; bereiding afhankelijk van de ijsmachine, reken op 1 uur.
Andere hittegolfgerechten: Gazpacho en Peperonata. Andere ijsgerechten: Tamarinde-ijs en Zwart sesamzaad-ijs, Aardbeiensorbet, Vanille-roomijs..
750 gr vruchtvlees van watermeloen
225 gr suiker
gezeefd sap van een halve citroen
¼ tl citroenzuur (optie)
En eventueel
1 flinke eetl grofgeraspte extra bittere chocola of pure hagelslag
Voorbereiding
Snijd de watermeloen in plakken. Snijd 750 gram van het vruchtvlees in blokjes (eerst ontpitten door met een lepeltje de zaadjes eruit te wippen). Bewaar de plakken watermeloen die je over hebt voor garnering. Pureer het vruchtvlees met suiker (per kilo vruchtvlees 300 gram suiker). Doe de puree met citroensap en citroenzuur in een kom en zet minstens een half uur in de koelkast.
Bereiding in een ijsmachine
Giet de koude vruchtenpuree in een ijsmachine en draai er ijs van volgens de gebruiksaanwijzing. Als het ijs bijna klaar is gaat eventueel de geraspte chocolade of hagelslag er door. Hierdoor krijg je het effect van watermeloenpitjes. Dit idee komt uit een oude editie van de Italiaanse La Cucina Italiana. Tegenwoordig hebben veel watermeloenen geen pitjes meer, of hooguit een paar onrijpe pitjes.
Sorbetijs is vers gemaakt het lekkerst. Eet het binnen een paar dagen, want de smaak gaat achteruit. Het citroenzuur helpt kristalvorming te voorkomen als het ijs langer in de diepvries staat.
Bereiding zonder ijsmachine
Niet iedereen heeft een ijsmachine. Geen probleem, je moet alleen wat meer zelf doen. Doe de vruchtenpuree met suiker in een bak die goed temperatuur geleidt (liefst metaal dus, bijvoorbeeld een pannetje, maar in een plastic bakje lukt het ook). Zet het bakje in de diepvries. Haal het bakje ieder half uur te voorschijn om eens flink om te roeren en het ijs dat zich tegen de wanden heeft gevormd los te schrapen. Herhaal het roeren tot je vindt dat het goed is, roer op het laatst de chocolade erdoor.
n.
IJs maken tijdens een hittegolf
Zoals op de foto hierboven te zien is heb ik dit ijs op een hele warme dag gemaakt. Hopelijk krijgen we deze zomer (2002) meer mooie dagen, en daarom een paar tips voor het maken van ijs bij warm weer: Zet alles, niet alleen de ingrediënten, maar ook de kommen, lepels, gardes, en als je die hebt de ijsmachine, ruim van te voren in de koelkast. Zet als je een ijsmachine gebruikt na het pureren van de watermeloen de vruchtenpuree ook weer een half uurtje terug in de koelkast. Zet daarna de ijsmachine op de koelste plek van het huis om het ijs te draaien. Bij mij was het zo heet, dat het sorbetijs nog niet genoeg bevroren was. Daarom heb ik het daarna volgens de machineloze methode verder laten bevriezen, dus: in een doosje in de diepvries, en elk half uur goed omroeren.
Om te voorkomen dat de chocola in je hand smelt in plaats van geraspt te worden leg je de reep een half uur voor het raspen in de koelkast. Zorg dat je voor het raspen koele handen hebt. Pak de reep vast met een vel keukenpapier, of draag een wegpwerphandschoen. Zet de geraspte chocola tot gebruik in de koelkast. Als je hagelslag gebruikt, zet je die ook van te voren in de koelkast.
Sorbetijs van watermeloen
Een recept voor hete dagen: zelfgemaakt sorbetijs van watermeloen, in de ijsmachine of in een bakje in de diepvries.
© Auteur