• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • De Boekenval
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Valentijnsdag
    • Coquinaria katten
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd
  • Engels

Recepten – Menu

De recepten zijn in deze overzichten op vier manieren op te zoeken: op tijdvak en bron (alleen historische recepten), op hun plaats in het menu, op voedselvoorkeur en op herkomst. Recepten met een asterisk (*) staan niet op Coquinaria, maar op het blog Wel ende edelike spijse. Natuurlijk kun je ook simpelweg een categorie of onderwerp aanklikken.

Ga direct naar:

Voorgerecht – Bouillon en soep – Hoofdgerecht – Bijgerecht – Nagerecht

Pasta – Salade – Sauzen – Brood/Deeg – Gebak – Drank – Divers

Pasta

Lasagne Bolognese.
Macaroni met tomaten. (hist)
Macaronipastei. (hist)
Papardelle met wildsaus à la Bolognese.
Pastadeeg voor tagliatelle, lasagne en ravioli. (hist)
Pastasalade met gerookte zalm.
Polenta met Ragù di fegatini
Polenta met gorgonzola
Spaghetti aglio, olio e peperoncino.
Spaghetti carbonara.
Tortelli in brodo. (hist)
Volle Maan noedels.
Basisrecept Italiaanse pasta
Basisrecept Oosterse pasta (udon, soba, mie)

Diverse gerechten

Aardappelchips in drie smaken.
Garum of Liquamen. (hist)
Gerstepap voor zieken. (hist)
Gyōza, Japanse pasteitjes.
Huevos alla Flamenca.
Kaaskoekjes. (hist)
Kweeëngelei. (hist)
Libanese pizza.
Marmelade.
Marsepein.
Milkshake.
Mince pies. (hist)
Mosterd. (hist)
Murri. (hist.)
Pindakaas.
Rode mosterd. (hist)
Smørrebrød (gerookte vis met roerei) (*)
Snoepjes. (hist)
Sushirijst.
Vanillesuiker.
Verjus (hist.)
Vlierbessen-appeljam.

Voorgerechten

Ansjovistoast. (hist)
Artisjokken met dragon-mayonaise.
Aubergines voor kardinalen. (hist)
Auberginepasteitjes. (hist)
Blancmanger met rivierkreeftjes. (hist)
Carpaccio.
Champignonpasteitjes. (hist)
Chawan-mushi.
Chawettys (varkensvleespasteitjes). (hist)
Chinese gerookte vis.
Crostini di fegatini (met kippelevertjes).
Crostini met kaas. (hist)
Eieren met kruisbessen. (hist)
Garnalen met avocadomayonaise.
Garnalentoast met kwarteleitjes.
Gefrituurde tofu (*)
Gegrillde tofu met misoglazuur.
Gekruide lamsgehaktballetjes. (hist)
Gemarineerde kwarteleitjes.
Gevulde eieren. (hist)
Gevulde eieren met kruizemunt. (hist)
Gevulde Chinese paddestoelen.
Groene saus met gepocheerde vis. (hist)
Haringsalade.
Hartige taart met Brie en peren. (hist)
Herfstsalade.
Huzarensalade.
Kastanjetagliatelle.
Kipkerriesalade.
Kippasteitjes. (hist.)
Knoflooktoast met ansjovis.
Kroket.
Lucaanse worst. (hist)
Macaroni met tomaten. (hist)
Macaronipastei. (hist)
Mergpasteitjes (sluberkens). (hist)
Middeleeuwse paaseieren (hist)
Mince pies. (hist)
Moestuinsalade (hist)
Mortadella. (hist)
Nep-egel van vlees. (hist)
Omelet met kruisbessen. (hist)
Paddestoelentaart. (hist)
Paté en croûte.
Pastasalade met gerookte zalm.
Pasteitjes met kipkerrieragout.
Pasteitjes met visragout.
Pasteitjes met zwezerik. (hist)
Pekelharing. (hist)
Peperonata.
Polenta.
Polenta dolce. (van kastanjemeel)
Rijstsalade met tonijn.
Risotto alla Milanese.
Romeinse abrikozen. (hist)
Romeinse broccoli. (hist)
Salade met geitekaas en honing.
Salade Niçoise.
Sardientjes zonder blik.
Schorsenerenbeignets. (hist)
Snoek in Galentijn. (hist)
Soesjes gevuld met palingmousse.
Sperciebonensalade met pindasaus.
Spiegelei met gebakken ui en mosterd. (hist)
Spinaziepasteitjes. (hist)
Stokvis met erwten, appel en rozijnen. (hist)
Sushi ‘binnenstebuiten’.
Sushitaart.
Tonijn met mosterdkorst. (hist)
Tortilla.
Uienstoof. (hist)
Umeshugelei (*)
Verrassingseieren.
Vijfkleurengarnalen met tempura-saus.
Vinigret (Russische salade). (hist)
Vissalade met ‘remoulade’. (hist)
Vitello tonnato.
Voedzame vierkante omelet. (hist)
Waldorf Salade. (hist)
Zalmsalade van de keukenmeid. (hist)

Bouillon/soep

Bouillon van wintergroenten. (hist)
Bouillon voor de vastentijd. (hist)
Chinese bouillon.
Chinese kippesoep met krab en maïs.
Chinese tomatensoep.
Dashi.
Erwtensoep. (hist)
Franse erwtensoep. (hist)
Franse uiensoep.
Gazpacho.
Gerstsoep à la française. (hist)
Gerstsoep van Apicius (hist)
Groentefond.
Hollandse erwtensoep (snert).
Indonesische kippebouillon.
Kalfsfond.
Kippebouilon.
Koninginnesoep. (modern)
Koninginnesoep. (hist)
Koninginnesoep. (vegetarisch)
Kreeftenfond.
Kruidensoep met aardappelballetjes. (hist)
Kwartelbouillon.
Lamsfond.
Minestronesoep.
Noedelbouillon. (Japans)
Ossestaartsoep, helder en gebonden.
Potage au Jacobine. (hist.)
Pruimensoep. (hist)
Runderbouillon.
Runderbouillon. (hist)
Russische basisbouilon. (hist)
Sajoer lodeh
Schaaldierenfond.
Soto ajam.
Soup van gepelde garst. (hist)
Soupe Jacobine. (hist)
Tomatenroomsoep.
Tortellini in brodo. (hist)
Tuinbonensoep met saffraan en tuinkruiden. (hist)
Visfond.
Vleesbouillon. (hist)
Vleesgelei.
Wildfond.
Zuurkoolsoep. (hist)

Hoofdgerechten

Aalbessensaus voor kip. (hist)
Aubergines voor kardinalen. (hist)
Aubergines uit de oven.
Aubergines, gevuld.
Babi panggang.
Babi ketjap.
Blancmanger met rivierkreeftjes. (hist)
Beef Rougaille.
Boerenkool met kastanjes en gort. (hist)
Boerenkoolstamppot.
Bruine bonen met appel en stroop.
Carpaccio.
Champignonpasteitjes. (hist)
Chili con carne.
Chinese gerookte vis.
Chinese roerbakgroenten
Elzasser zuurkool.
Fish ‘n Chips.
Gehaktballetjes in auberginesaus. (hist)
Gehaktballetjes in tomatensaus (allerlei varianten)
Gado-gado.
Gazpacho.
Gebakken kippelevertjes (Indisch).
Gekruide gele tahoe.
Gekruide lamsgehaktballetjes. (hist)
Gemarineerde kalfscoteletjes. (hist)
Geroosterde kerstgans. (hist)
Geroosterde vis met drie sauzen. (hist)
Geroosterde wilde eend met uiensaus. (hist)
Geschnetzeltes Zürcher Art.
Gestoofd varkensvlees met aubergine(*)
Gestoofde kabeljauw. (*hist)
Gevulde, geroosterde kip. (hist)
Gezouten gegrilde vis (*)
Groene saus met gepocheerde vis. (hist)
Grootmoeders sla.
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus.
Japanse curry (*)
Japanse hamburger (*)
Hachee met aardappelpuree.
Haringsalade.
Hartige taart met Brie en peren. (hist)
Herfstsalade.
Hoen met groen. (hist)
Hollandse erwtensoep (snert).
Huzarensalade.
Kaasfondue.
Kalfsgehaktballetjes in kropsla. (hist)
Kalfscotelet alla Milanese.
Kalfslever met ui, appel en spek.
Kapoen à la braise met kappertjessaus. (hist)
Keema kerrie
Kipfilet met bramensaus. (hist)
Kipkerrieragout.
Kleivis uit de prehistorie. (hist)
Koe loe yuk.
Kofta kerrie.
Kroket.
Kruidige eieren.
Lasagne Bolognese.
Macaroni met ham en kaas.
Macaroni met tomaten. (hist)
Macaroni met tonijnsaus.
Macaronipastei. (hist)
Mulahwaja (lamsvlees). (hist)
Nep-egel van vlees. (hist)
Omelet met asperges. (hist)
Omelet met kwartel. (hist)
Ouderwetse nassi goreng.
Paddestoelentaart. (hist)
Paëlla.
Paëlla, vegetarisch.
Pastasalade met gerookte zalm.
Pastei met lamskoteletjes. (hist)
Pittige eieren.
Prei met vis. (hist)
Rijstsalade met tonijn.
Romeinse mosselen met twee sausjes. (hist)
Salade met geitekaas en honing.
Salade Niçoise.
Sambal Gorengsaus.
Sateh met pindasaus en ketjapsaus.
Schatkistvis.
Schnitzel cordon bleu.
Slavink.
Slow spinazie (Saag)
Snoek in Galentijn. (hist)
Soto ajam.
Spinazietoert. (hist)
Stamppot rauwe andijvie.
Stamppot met zuurkool.
Steak au poivre vert.
Stokvis met erwten, appel en rozijnen. (hist)
Sudderlapjes met jus.
Sushi ‘binnenstebuiten’.
Tonijn met mosterdkorst. (hist)
Tonijn met muntvinaigrette. (hist)
Tonkatsu.
Tortilla.
Tournedos met béarnaisesaus.
Tuinbonen à la Vitellius. (hist)
Turkenhoofd (wildpastei). (hist)
Vegetarische schnitzels. (hist)
Vergulde armoe. (hist)
Vijfkleurengarnalen met tempura-saus.
Vindayes de poisson. (hist)
Vinigret (Russische salade). (hist)
Visragout.
Vitello tonnato.
Voedzame vierkante omelet. (hist)
Warmgerookte zalm met mosterd-dillesaus.
Wildpeper.
Zalm met paddestoelenroomsaus.
Zalm van de bbq met teriyakisaus.
Zalmfilet in rode wijnsaus (hist)

Bijgerechten

Aardappelpuree.
Aardappelkroketjes.
Appelmoes.
Appelmoes (Nederlands, hist).
Appelmoes (Engels, hist).
Appelschijfjes van Aaltje (* hist)
Atjar ketimoen (komkommerzoetzuur).
Atjar tjampoer (gemengde groenten zoetzuur).
Aubergines uit de oven.
Aubergines in auberginesaus. (hist)
Aubergines voor kardinalen. (hist)
Auberginesalade.
Barokke bloemkool. (hist)
Beignets van wijnrankblad. (hist)
Broccoli in de Opera. (hist)
Champignonpasteitjes. (hist)
Chawettys (varkensvleespasteitjes). (hist)
Chinese roerbakgroenten
Chinese nasi-goreng.
Coleslaw.
Creoolse rijst.
Dashi-maki tamago. (Jap. opgerolde omelet)
Doperwtjes met cashewnoten.
Frietjes met fruitjes.
Gado-gado.
Gebakken kippelevertjes (Indisch)
Gebakken knolselderie.
Gegratineerde venkel.
Gegrillde aubergine met misoglazuur.
Gegrillde tofu met misoglazuur.
Gekonfijte witlof. (hist)
Gekruide gele tahoe.
Genestada. (hist)
‘Gepekelde’ groenten.
Gestoofde lotuswortel (*)
Gevulde Chinese paddestoelen.
Gevulde kweeën. (hist)
Granaatappelsalade. (hist.)
Haricots-vertsbundeltjes.
Haringsalade.
Hartige taart met Brie en peren. (hist)
Herfstsalade.
Huzarensalade.
Kasha (*)
Kastanjepuree. (hist)
Kipkerriesalade.
Keizerlijke komkommer. (hist)
Komkommer met pinda’s.
Komkommerkoeler.
Komkommersalade (hist)
Komkommersalade met feta (*)
Komkommersalade met pinda’s.
Komkommersalade met zeewier.
Koninklijke doperwtjes. (hist)
Kruidige eieren.
Macaroni van Scappi. (hist)
Middeleeuwse paaseieren (hist)
Moestuinsalade (hist)
Nasi koening. (gele rijst)
Nep-egel van marsepein. (hist)
Omelet met kruisbessen. (hist)
Paddestoelentaart. (hist)
Paëlla, vegetarisch.
Patat frites.
Peperonata.
Pilaurijst.
Pittige eieren.
Pittige komkommersalade.
Polenta.
Polenta dolce. (van kastanjemeel)
Pruimensoep. (hist)
Rempah-balletjes.
Risotto alla Milanese.
Rodekool met appeltjes. (hist)
Roedjak.
Rösti.
Romeinse broccoli. (hist)
Sajoer lodeh.
Salade met pastinaak. (hist)
Sambal Gorengsaus.
Schorseneren met peterseliesaus. (hist)
Schorsenerenbeignets. (hist)
Seroendeng.
Sperciebonensalade met pindasaus.
Spinazie à la crême.
Spinazietoert. (hist)
Roergebakken Spinazie met knoflook. (hist)
Slow spinazie (Saag)
Spiegelei met gebakken ui en mosterd. (hist)
Stokbrood met kruidenboter.
Theeëieren.
Tuinbonen à la Vitellius. (hist)
Tzatziki.
Uienstoof. (hist)
Usuyaki tamago. (Jap. dunne omelet)
Verrassingseieren.
Vinigret (Russische salade). (hist)
Waldorf Salade. (hist)
Zoete gestoofde wortel

Sauzen

Allioli (knoflookmayonaise).
Ansjovissaus. (hist)
Béarnaisesaus.
Bolognesesaus.
Botersaus (hist)
Bramensaus (hist)
Brandy butter
Chimichurri (*)
Confiture van rode ui.
Dragon-mayonaise.
Gembersaus.
Groene saus. (hist)
Italiaanse tomatensaus.
Kappertjessaus (hist, ME)
Kappertjessaus (hist, 19de E)
Ketjapsaus.
Kippelevertjesragoût.
Komijnsaus (hist,)
Knoflooksaus (hist)
Kruidenboter.
Kruisbessensaus (hist)
Lavassaus (hist)
Mosterd-dillesaus.
Mosterd-koriandersaus.
Pindasaus.
Punch sauce.
Ragù di fegatini.
Rode wijnsaus (hist)
Sambal Gorengsaus.
Sauce espagnole. (hist)
Saus “Madame” (hist)
Tartaarsaus.
Tempura-saus.
Teriyakisaus.
Tomatensaus (allerlei varianten).
Tomatensaus van verse tomaat.
Tonkatsu-saus.
Uiensaus bij wilde eend. (hist)
Wildpeper.
Wildsaus à la Bolognese.

Nagerechten

Aardbeienpudding. (hist)
Aardbeiensorbetijs.
Aardbeiensoufflé. (hist)
Apple Pie (hist)
Beignets van wijnrankblad. (hist)
Blancmanger (hist)(*)
Bloemen in gelei.
Cassata Siciliana.
Christmaspudding.
Crème brûlée. (hist)
Eiervla. (hist)
Engelse kerstcake.
Flan met sinaasappel.
Gajar halva.
Genestada. (hist)
Gefrituurde deegvlechten. (hist)
Gevulde kweeën. (hist)
Gevulde sinaasappels. (hist)
Gulab Jamun.
Hartige taart met Brie en peren. (hist)
Kersenvla. (hist)
Meloensorbetijs.
Meloentaart. (hist)
Milkshake.
Moutayes. (hist)
Nep-egel van marsepein. (hist)
Nepeieren voor de Vasten. (hist)
Omelet met kruisbessen. (hist)
Rabarber, de omgekeerde tomaat. (hist)
Salade met geitekaas en honing
Soufflé met munt. (hist)
Speculaasijs.
Sponge cake. (hist)
Tamarinde-roomijs. (hist)
Thiakry. (*)
Trifle. (hist)
Umeshugelei (*)
Vanilleroomijs.
Vla met bitterkoekjens. (hist)
Wafels met slagroom. (hist)
Zabaglione. (hist)
Zoete roomkaastaart (hist)
Zwart sesamijs.

Brood/Deeg

Bladerdeeg (hist)
Eierkorstdeeg.
Empenadadeeg.
Feestbrood.
Libanese pizza.
Middeleeuws brood. (hist)
Olijvenbrood.
Ontbijtkoek of peperkoek.
Over gist en andere rijsmiddelen.
Pasteideeg.
Pasteideeg, donker.
Pasteideeg uit de 17de eeuw. (hist)
Pestobrood.
Pizzadeeg.
Polenta.
Romeins brood. (hist)
Roggebrood met pit.
Soezendeeg.
Zoet taartdeeg. (hist)
Tomatenbrood.
Walnotenbrood.
Worstenbroodjes.

Gebak

Amandelkrakelingen. (hist)
Appelbeignets. (hist, middeleeuws)
Appelbeignets. (hist, 19de-eeuws)
Apple Pie (hist)
Cobbler met fruit.
Doriyaki (*, koekjes met zoete bonenpasta)
Engelse kerstcake
.
Fortune Cookies.
Gevulde speculaas.
Haver(mout)koekjes.
Kastanjetaart. (hist)
Koekjes. (hist)
Kokoskletskoppen.
Marsepein.
Meloentaart. (hist)
Middeleeuws appelgebak. (hist)
Kweeëntaart. (hist)
Oliebollen. (hist)
pepernoten en taaitaai.
Pruimentaart. (hist)
Ratafias (bitterkoekjes) (hist)
Roomborstplaat.
Speculaas-muffins.
Speculaasjes.
Sponge cake. (hist)
Tompouce. (hist)
Vlierbessenmuffins.
Wafels met slagroom. (hist)
Worteltjestaart.
Zoete roomkaastaart (hist)

Drank

Amandel-citroenlimonade (hist)
Bisschopswijn.
Clareit (gekruide wijn). (hist)
Feuerzangenbowle.
Godenwijn. (hist)
Hypocras (gekruide wijn). (hist)
Koffie.(*)
Limonade. (hist)
Sangria
Smoking bishop. (hist)
Vlierbloesemsiroop.

Gepubliceerd op 20 december 2010Laatste wijziging 23 december 2020

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Barokke bloemkool uit Italië

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Huevos alla Flamenca

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

De Boekenval

De Boekenval is het boekwinkeltje van Coquinaria, met oudere en nieuwe kookboeken en boeken over eten, maar ook over andere onderwerpen. Soms weet ik niet eens meer hoe ik eraan kwam. Ik heb veel te veel boeken. Kijk op boekwinkeltjes bij De Boekenval.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • De Boekenval (4)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (381)
    • Prehistorie (2)
    • Romeins (13)
    • Middeleeuwen (59)
    • 16de eeuw (35)
    • 17de eeuw (29)
    • 18de eeuw (26)
    • 19de eeuw (37)
    • 20ste eeuw (16)
    • Traditioneel (70)
    • Modern (142)
  • HERKOMST (347)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (34)
    • Frankrijk (47)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (14)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (378)
    • Lunchgerecht (37)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (3)
    • Pasta (19)
    • Snack (43)
    • Voorgerecht (75)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (91)
    • Bijgerecht (102)
    • Nagerecht (35)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (18)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (13)
    • Condiment (18)
  • DIEET (278)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (118)
    • Met vis (pescetarisch) (70)
    • Met vlees (125)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladgoud bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gort granaatappel groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Spaanse eieren (Huevos alla Flamenca) 23 december 2020
  • Gepekelde ansjovis 19 december 2020
  • Barokke bloemkool uit Italië 13 december 2020
  • onion bhaji 16 oktober 2020
  • Gerstepap voor zieken 11 oktober 2020

© Copyright 2002–2021 Christianne Muusers - Coquinaria