Je kunt bij de supermarkt zakjes vanillesuiker kopen. Die zijn niet duur. Maar als je wel eens met echte vanille werkt, dan kun je heel makkelijk zelf een flinke voorraad vanillesuiker maken. En dat gaat zo:
Je stopt een pak fijne tafelsuiker of gewone kristalsuiker in een goed afsluitbare voorraadpot of jampot. Iedere keer als je alleen de zaadjes van de vanillepeul nodig hebt, doe je de (droge) peul zelf in de suiker. Af en toe omschudden, en na een paar dagen is je suiker al geparfumeerd. Hoe langer je de suiker laat staan, of hoe vaker je er een lege peul in doet, des te meer krijgt de suiker een vanille-aroma. De peulen drogen helemaal in, en de suiker verkleurd een beetje gelig. Af en toe ververs ik de vanillepeulen, en vul ik de suiker aan. Even flink schudden, en daar gaan we weer!
Vanillesuiker
Zelf echte vanillesuiker maken is niet moeilijk. Je zou het zelfs als restverwerking kunnen beschouwen!
© Auteur