• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Het Coquinaria-dieet
  • Engels

Sinterklaasrecepten

Beschilderd gipsbeeld van een ouderwetse Sint, of is het een kruising tussen Sinterklaas en de kerstman?En surprises met voedsel

Op deze website staan enkele recepten die ik zelf kort of langer geleden voor het Sinterklaasfeest heb gemaakt. Het leek me wel aardig om op deze pagina een overzicht te geven van die recepten, en ook van recepten die je kunt gebruiken om surprises van te maken.

Het is jammer dat je al maanden vóór 5 december (ik heb het over in september) vanaf supermarktschappen wordt bestookt met zoetigheden die tradtitioneel bij Sinterklaas horen. Blijkbaar moeten we niet alleen aardbeien en asperges, maar ook kruidnoten (en paaseitjes) het hele jaar door gaan consumeren. Doe daar eens niet aan mee, en beperk je tot de periode dat de Sint daadwerkelijk in het land is. Maak dan als het even kan die zoetigheden zelf, of koop ze bij een goede banketbakker.

Het Sinterklaasbeeld op de foto heb ik ooit zelf beschilderd. Ook een leuke hobby.
Deze recepten zijn NIET bedoeld om zonder toestemming of bronvermelding te worden overgenomen. Als je ze leuk of lekker vindt, plaats dan gewoon een link naar deze pagina.

Zoete Sinterklaasrecepten

Speculaasjes
Gevulde speculaas
Banketletter
Amandelspijs
Speculaasmuffins
Speculaasijs
Taaitaai en pepernoten
Marsepein maken en kleuren
Marsepein voor op een kerstcake
Marsepein (Engels, 18de eeuw)
Over het kleuren van marsepein
Roomborstplaat
Worteljestaart voor het paard (maar ook voor jezelf!)

Hartige Sinterklaasrecepten

Huzarensalade
Erwtensoep
Stamppot boerenkool

Drank voor de bisschop

Bisschopswijn
Smoking bishop

Sinterklaaslink: Sinterklaasgedichten.net, mét recepten!

Lootjes trekken

Ja, ook daarvoor heb ik een recept! Kijk op deze pagina voor het presenteren van lootjes als Fortune Cookies.

Culinaire surprises

Ook thuis geknutseld: een Sint-deurkrans

In marsepein kun je heel mooi een klein cadeautje verpakken. In het derde marsepeinrecept zijn er egeltjes gevormd van de marsepein, maar je kunt natuurlijk iets anders maken.

Gelei is ook leuk, vooral als je niet-eetbare gelei maakt, waar je met kleurstof en glitters in cakevormen de meest fantastische surprises kunt maken. Waar je op moet letten: is het cadeautje waterdicht verpakt (in het begin is gelei natuurlijk nog half vloeibaar) en past het wel in de taartvorm die je wil gebruiken. Hier vind je wat ideeën, hoewel dit ‘recept’ eigenlijk voor Valentijnsdag is.

En je kunt ook een pastei bakken, onderkant en deksel apart, en blind gebakken (met gedroogde peulvruchten of rijst als bakvulling). In deze pastei kun je je cadeautje verstoppen. De deksel kun je versieren met een sint- of pietsymbool, of met iets specifieks voor degene voor wie de surprise is bestemd. Zie voor het deeg deze pagina.

En geen surprise, maar zomaar: hang eens een Sinterkrans aan de voordeur in plaats van een herfst- of kerstkrans. Deze is gemaakt met vingerpopjes van de supermarkt. Heb je een mooie krans gemaakt? Stuur mij een foto en ik maak er een galerij van!

Gepubliceerd op 26 november 2008Laatste wijziging 5 december 2019

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria