• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Worteltjestaart voor het paard

Maar natuurlijk ook voor jezelf!

Ieder jaar vindt het paard van Sinterklaas zo’n dikke winterwortel in de schoen. Geef het paard dit jaar eens een puntje van deze worteltjestaart, en eet de rest zelf op. De taart is op basis van muffinbeslag, een quickbread. Hij is makkelijk te maken, en kinderen kunnen heel goed meehelpen, ook met de versiering.
Het idee om worteltjes in een zoet gerecht te verwerken is niet zo vreemd als het lijkt: in Zwitserland is worteltjestaart een streekgerecht, en in India wordt hele lekkere pudding van worteltjes gemaakt (gajar halva). In de traditionele Engelse Christmas Pudding zitten overigens ook geraspte worteltjes.
Zie voor meer uitleg over het maken van een quickbread het recept voor speculaasmuffins.
Voor 1 taart of 18 muffins; voorbereiding 10 minuten; bereiding 1 uur (taart) of 18 minuten (muffins). + afkoelen en garneren

De taart

Worteltjestaart 'voor het paard' Natte kom
250 gr gesmolten boter
3 eieren
Droge kom
250 gr bloem
225 gr suiker
250 gr versgeraspte worteltjes
100 gr geschaafde amandelen
1½ tl zout
1½ tl bakpoeder
1½ tl zuiveringzout (monosodiumbicarbonaat)
1½ tl kaneelpoeder

Voorbereiding

Neem twee kommen: in één kom meng je de losgeklopte eieren met de gesmolten boter, in de andere de bloem, suiker en rijspoeders. Nu doe je de inhoud van beide kommen bij elkaar, en je schept het beslag luchtig om. Tot slot gaan wortelrasp en amandelschaafsel erdoor.

Giet het beslag in een springvorm (doorsnee 18 of 20 centimeter), of een cakeblik, of een blik muffinvormpjes. Wat je ook kiest, de vormen moeten goed met boter ingevet zijn. Een muffinblik heeft 12 vormpjes, je hebt een extra blik nodig van 6 of 12 vormpjes.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 °C. Zet de vorm met inhoud in het midden van de oven, en bak gaar. Een springvorm of cakevorm heeft 55 tot 65 minuten nodig, muffinvormpjes ongeveer 18 minuten. Controleer op gaarheid met een satehprikker (steek hem in het gebak, komt de prikker er droog uit dan is het gebak gaar).
Laat de taart vijf minuten in de vorm afkoelen, haal hem er dan ook om verder af te koelen. Ook kleine muffins eerst een paar minuten laten staan alvorens ze uit de vormpjes te halen.

Garnering

Marsepeindeeg voor de egeltjes van Glasse, ook geschikt voor worteltjesGlazuur
200 gr poedersuiker
2 eetl gezeefd citroensap
enkele druppels voedselkleurstof
Worteltjes
200 gr marsepein
100 gr poedersuiker
oranje voedselkleurstof
50 gr gepelde pistachenootjes

Maak een glazuur door de poedersuiker te mengen met het citroensap tot een glad geheel. Bestrijk de bovenkant van de taart, cake of muffins hiermee. Glazuur droogt snel, dus werk ook snel.

Kneed de marsepein met de poedersuiker en een beetje oranje kleurstof, en vorm hier kleine worteltjes van. Steek in het uiteinde wat pistachereepjes als wortelloof. Leg de worteltjes op het gebak, plak ze vast met wat van de glazuur. Je kunt marsepein kant en klaar kopen, maar het is ook eenvoudig zelf te maken. Op de foto zie je de bereiding van het marsepeinrecept voor de nepegeltjes van Hannah Glasse uit de achttiende eeuw. En hier staat een modern marsepeinrecept.

Als je aparte muffins hebt gemaakt (volgens mij kun je met deze hoeveelheden ongeveer twaalf muffins bakken) kun je op iedere muffin een marsepeinen worteltje leggen.

 

Worteltjestaart voor het paard
Voor het paard van Sinterklaas, en voor alle zoete kindertjes. Met echte worteltjes en worteltjes van marsepein!
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Nederland, Zoet gebak Tagged With: amandel, wortel, suiker Gepubliceerd op 26 november 2008Laatste wijziging 17 november 2019

Previous Post: « Egeltje prik
Next Post: Roomborstplaat »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria