• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Het Coquinaria-dieet

Het verleden op je bord

Teksten, foto’s, links

Het kookboek Het verleden op je bord heeft een multimediale opzet: in het boek staan de bewerkte recepten en achtergrondinformatie, met zestien mooie foto’s van gerechten bereid door Marije Sietsema, vormgegeven door voedselstyliste Marianne Snel en gefotografeerd door Saskia Lelieveld. De originele teksten van de bewerkte recepten staan achterin het boek (genormaliseerd in hoofdlettergebruik en interpunctie).

Via deze pagina vind je van alle originele recepten de (soms vrije) hertalingen van Nederlandse teksten en vertalingen van Duitse, Franse of Latijnse teksten. Bij de meest recente Nederlandse recepten staat geen hertaling, alleen een foto en opmerkingen. Bij de recepten staan indien mij bekend online-versies van de originele teksten. Volledige titelbeschrijvingen staan in de bibliografie in het gedrukte boek. Tot slot plaats ik bij de recepten ook links naar verwante recepten die op Coquinaria te vinden zijn.
En op deze pagina vind je links naar interviews en recensies. Klik hier voor een overzicht van winkels waar je moeilijk verkrijgbare ingrediënten kunt kopen (nog steeds in opbouw).

Ik heb ook de foto’s van alle gerechten uit het boek opgenomen die ik zelf heb gemaakt tijdens het proefkoken. Dat zijn geen professionele foto’s, maar je ziet wel hoe het gerecht eruit kan zien. Mijn proefpanel en ik hebben lekker gegeten!

Zij zijn ook in het boek bedankt, maar hier nog een keertje: Hannie Humme, Sofie Langenberg, Eveline Muusers, Anna Rademakers, Marion Stevens, Eva Trimp en Marleen Willebrands bedankt voor het meelezen/meedenken!

Christianne Muusers, Het verleden op je bord. Vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Karakter Uitgevers b.v., Uithoorn/Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, 2016. ISBN 9789045210360, prijs EUR 29,90. Te koop in de boekhandel of bij Bol.

Teksten

De her- en vertalingen staan per hoofdstuk op een pagina, met links naar online versies en andere relevante recepten op Coquinaria. Vanaf de achttiende eeuw zijn alleen de Franse recepten vertaald.

Artsen en koks (vijftiende en zestiende eeuw) – Koks en cuisiniers (zeventiende eeuw) – Keukenmeesters en keukenmeiden (achttiende eeuw) – Chefkoks en kookjuffen (negentiende eeuw)

Foto’s

Klik op een tegel hieronder voor de grotere foto van het bereide recept.

Artsen en koks (vijftiende en zestiende eeuw)

Koks en cuisiniers (zeventiende eeuw)

Keukenmeesters en keukenmeiden (achttiende eeuw)

Chefkoks en kookjuffen (negentiende eeuw)

Gepubliceerd op 1 december 2016/ Laatste wijziging 1 december 2019

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria