• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd
  • Engels

Ingrediënten – Overzicht

In deze afdeling staan beschrijvingen van de ingrediënten die bij de verschillende recepten te vinden zijn. Dit is geen encyclopedie of lexicon, de informatie is tamelijk arbitrair. Veel van de informatie op deze pagina is ontleend aan The Oxford Companion to Food, van Alan Davidson. Vanwege de omvang die deze pagina kreeg, is deze nu opgesplitst: iedere pagina zijn eigen letter.

Hieronder staat een overzicht van alle ingrediënten die op de Coquinaria-site zijn beschreven, met links naar de recepten waarin ze worden gebruikt. Maar je kunt ook rechtstreeks naar de betreffende pagina gaan:

A – B – C – D – E – F – G – H – J – K – L – M – N – O – P – R – S – T – U – V – W – Y – Z

 

A

Aalbessen
Aardappel
Aardbeien
Abrikozen
Agar-agar
Ale en stout
Alkanet
Amandel, bitter
Amandelen, gemalen
Amandelspijs
Ambergris
Amulum
Anijs en steranijs
Annatto
Ansjovis
Appelstroop
Artisjok
Asafoetida
Asperges
Aubergine
Avocado
Azijnpoeder

B

Bacon
Balsemwormkruid
Bamboescheuten
Basterdsuiker (zie Suiker)
Bernagie (komkommerkruid)
Bessen (aalbessen)
Biergist
Bigarreaux
Blancmanger
Bloedworst
Boekweit
Boerenkool
Boter uit Isigny
Botulisme
Bouquet garni
Brandewijn
Brave hendrik
Brie
Broccoli
Broodsuiker (zie Suiker)

C

Canarij-suiker
Cardamom (of kardemom)
Carrageen
Cashewnoten
Cassia
Chorizo
Cichorei
Citroenzuur
Citrusvruchten
Coburger ham
Cocos (of kokos)
Craponne of Salers
Cubebe peper
Custardpoeder

D

Daikon
Defrutum
Denbu
Djahé zie Gemberpoeder
Djeroek poeroet
Doperwtjes
Dragon
Druifkruid

E

Eekhoorntjesbrood
Eenkoorn
Eetbare bloemen
Eisbein
Emping
Erwten

F

Fenegriek
Fijne specerijen
Filo deeg
Folium indicum
Fruitjes.
Fruits de mer

G

Galanga
Ganzevet
Garnalen
Garum zie Vissaus
Gecondenseerde melk zie Melk
Geelwortel
Gelatine
Gemberpoeder
Gemberwortel raspen
Gerst en gierst
Ghee
Ginkgo-noten
Gist
Goela djawa
Gorgonzola
Goudrenet
Goudsbloem
Granaatappel
Grand Marnier
Grappa
Groene peperkorrels
Groot hoefblad
Grutten
Gruyère
Guiness bier

H

Hanekam
Harusame
Hertshoorn
Hoisin
Hoorn-van-overvloed (Trompette de la mort)
Hopjes (Haagse)
Huisenblas, vislijm, isinglass
Hysop

J

Johannesbroodpitmeel

K

Kaasjeskruid
Kampyo
Kanten
Kapoen
Kappertjes
Kardemom zie Cardamom
Kastanjes
Katsuoboshi
Kattekruid
Kemirie
Kerriepoeder
Ketjap zie Sojasaus
Koenjit zie Geelwortel
Kokosnoot zie Cocos
Kombu zeewier
komijn
Komkommer
Komkommerlucht
Konijnen
Koriander
Krenten zie Rozijnen
Kruidnagel
Kruisbessen
Kruizemunt
Kurkuma zie Geelwortel
Kuzu
Kvass
Kwark
Kweeën

L

Lamprei
Lange peper
Laos zie Galanga
Lavas
Liquamen zie Vissaus

M

Macédoine
Madeira
Maïs
Maggi aroma
Makreel
Marjolein
Marsalawijn
Melk
Merg
Mirin
Miso
Mispel
Mochi 
Morieljes
Most
Mosterd
Mosterdpoeder
Mosterdzaad
Mousseron
Mozzarella
Murri
Muskus

N

Niervet
Nori zeewier

O

Oenogarum
Oestersaus
Ons
Ontbijtspek
Oranjebloesemwater
Ossetong (tuinkruid)
Ossewit

P

Paling
Pancetta
Paprikapoeder (geroosterd)
Paradijskorrels
Parmezaanse kaas
Passum
Pastinaak
Patentbloem
Patrijs
Pekelzout
Peperkoek
Pernod
Petehbonen
Pimentbessen
Pimpernel
Pinda
Pinot noir
Pistache
Pomerans
Pruim

R

Raapolie
Reuzel
Ricotta
Rijst
Rijstazijn
Rijstebloem
Rijstwijn
Rivierkreeft
Rogge
Rookworst
Rozenwater
Rozijnen
Rucola
Rum

S

Saffraandraadjes
Sake
Salie
Salsiccia
Sambal
Sandelhout
Sanshopeper
Santen zie Cocos
Sembei
Sereh
Sesamolie
Sesamzaad
Shii-take
Silphium
Sina(a)sappel zie Citrusvruchten
Snoek
Soba
Soda
Sodawater
Sojasaus
Speculaaskruiden
Spekbokking
Spelt
Spinazie
Spuitfondant
Srirachasaus
Staartvet
Sukade
Suiker
Sulfiet
Szechuan peper

T

Tahini
Tahoe
Takuan
Tamarinde
Taotjo
Tapioca
Tarwe
Tempeh
Tomatenketchup
Tournesol
Trassi
Truffel

U

Udon
Umami

V

Vanille
Varkensmaag
Varkensnet
Venkel
Verjus
Vermouth
Ve-tsin, aji-nomoto of MSG
Vin santo
Vissaus – Aziatisch
Vissaus – Romeins

W

Wakame
Wasabi
Washi papier
Wilde cichorei
Wilde eend
Wijnruit
Worcestershiresaus

Y

Yoghurt

Z

Zeeëgeltjesglazuur
Zeekraal
Zuring
Zuurdesem
Zuurkool
Zuurkoolspek
Zwezerik

Gepubliceerd op augustus 17, 2008Laatste wijziging december 13, 2020

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria