• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Skip to main content
  • Spring naar de eerste sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Updates – Meest recent
    • Kookboekrecensies
    • De Boekenval
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Valentijnsdag
    • Coquinaria katten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Sinterklaasrecepten
  • Engels

Introductie

Even voorstellen

Christianne Muusers - Foto © Koninklijke Bibliotheek

Christianne Muusers heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, afstudeerrichting Middelnederlandse taal- en letterkunde (met Laat-Latijn en Westerse Codicologie en Paleografie). Gaandeweg heeft zij zich gespecialiseerd in Middelnederlandse kookteksten, en vervolgens haar terrein uitgebreid tot Europese middeleeuwse kookteksten en uiteindelijk kookteksten tot 1800 (nou ja, zeg maar 1900).

Het boek 'Het verleden op je bord'
In 2016 verscheen Het verleden op je bord,met recepten uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek.De meest recente publicatie (2019) is het boekje Het geheim van de keukenmeid – Recepten uit de rijke keuken van de achttiende eeuw met bewerkte recepten uit gedrukte kookboekjes van 1746 tot 1775 met het woord keukenmeid in de titel.

Bibliografie

  • Het geheim van de keukenmeid – Recepten uit de rijke keuken van de achttiende eeuw. (Het Zwarte Schaap, 2019). Te bestellen bij de boekhandel of bij Bol.
  • ‘Nieuwe recepten voor het bereiden van pauw’ In Madoc. Tijdschrift over de Middeleeuwen (jaargang 31-2, 2017, pp.66-74). Op Academia.edu.
  • Het verleden op je bord. Vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek.  (Karakter, 2016). Bijbehorende webpagina. Recensies. Te bestellen bij de boekhandel of bij Bol.
  • ‘Meid, meester, cuisinier. Een driehoeksverhouding?’ In Boekenwereld (jaargang 31-3, 2015, pp. 50-55). Op Academia.edu.
  •  ‘Vette handen en vieze tafellakens’. Kennis in beeld. Denken en doen in de Middeleeuwen, (Redactie Andrea van Leerdam, Orlanda S.H. Lie, Martine Meuwese, Maria Patijn, Verloren, 2014), pp.72-79. Op Academia.edu.
  • ‘Suiker is goed voor je. Culinaire en medische recepten uit de tiende eeuw’ In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011, pp. 21-34). Op Academia.edu.
  • ‘Proef het stilleven. Comfits, letterkoeken en marmelade in Nederlandse kookboeken uit de achttiende eeuw’ In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011, pp. 119-137). Op Academia.edu.
  •  ‘Eten en drinken in de Middeleeuwen’ In De middeleeuwse kloostergeschiedenis van de Nederlanden deel II, Het dagelijks leven. (Warner Books, 2011, pp.58-79).
  • Kookboek met middeleeuwse recepten. Bijlage bij dvd Kruistocht in spijkerbroek. (2009) Co-auteur Marleen Willebrands.
  •  ‘In de ban van Behemoth’, Zintuigen in de Middeleeuwen, themanummer van Madoc (jaargang 20-4, 2006; op dnbl.org, pp.164-171). Op Academia.edu.
  • Pauwen en pasteien (Coquinaria, 2003). Een boekje met middeleeuwse recepten die zijn klaargemaakt voor een maaltijd op het Muiderslot voor het KRO televisieprogramma Markant Nederland. De eerste druk is uitverkocht, sinds maart 2017 staat er een inhoudelijk ongewijzigde versie op Academia.edu.
  • ‘” Ende dienet ter tafelen”. Culinaire recepten uit de Middeleeuwen’,  Een wereld van kennis (Redactie Erwin Huizinga, Orlanda S.H. Lie, Lenny M. Veltman, Verloren, 2002, pp. 147-167). Op Academia.edu.

Op deze website publiceert Christianne Muusers edities van de drie overgeleverde Middelnederlandse handgeschreven kookboeken, met vertalingen in modern Nederlands en Engels (een project in wording), en tweemaandelijks een historisch recept en een modern recept met uitgebreid commentaar. Het nieuwste project is een site met besprekingen van boeken over eten, koken, gastronomie en culinaire geschiedenis, met de simpele titel Kookboekrecensies. Bovendien recenseert zij ook kookboeken en boeken over eten voor NBD/Biblion.

Christianne Muusers houdt ook een blog bij, Wel ende Edelike Spijse, vooral over onderwerpen die met koken te maken hebben. Een afgerond blog is The world from my bedroom window, waarin ik een jaar lang iedere dag een foto vanuit mijn slaapkamerraam publiceerde. Kijk maar eens. O ja, dan is er ook nog de Coquinaria facebook-pagina.

Van 1997 tot 2007 organiseerde Christianne Muusers regelmatig kookavonden rond verschillende historische en culinaire thema’s, sinds 2008 legt zij zich vooral toe op schrijven, en het geven van lezingen over culinair-historische onderwerpen.

De website is door haar zelf ontworpen en wordt regelmatig bijgehouden.
Op de site van de Boombergwijk in Hilversum, waar Christianne heeft gewoond, staat een interview uit 2007 (helaas niet meer online).

Gepubliceerd op april 5, 2004Laatste wijziging december 2, 2019

 

Primaire Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Orgeade

Het nieuwste moderne recept

Hete bliksem ofwel maaltijd-appelmoes

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom!

SintSint

De Boekenval

De Boekenval is het boekwinkeltje van Coquinaria, met oudere en nieuwe kookboeken en boeken over eten, maar ook over andere onderwerpen. Soms weet ik niet eens meer hoe ik eraan kwam. Ik heb veel te veel boeken. Kijk op boekwinkeltjes bij De Boekenval.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • De Boekenval (4)
  • Basistechniek (86)
  • TIJDVAK (364)
    • Romeins (14)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (30)
    • 17de eeuw (24)
    • 18de eeuw (24)
    • 19de eeuw (34)
    • 20ste eeuw (16)
    • Traditioneel (61)
    • Modern (142)
  • HERKOMST (329)
    • Schotland (1)
    • Arabisch (10)
    • Zuid-Korea (1)
    • Thailand (2)
    • België (6)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (32)
    • Frankrijk (46)
    • Griekenland (1)
    • India (8)
    • Indonesië (20)
    • Italië (56)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Mauritius (5)
    • Nederland (90)
    • Rusland (6)
    • Spanje (12)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (359)
    • Lunchgerecht (29)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (1)
    • Pasta (17)
    • Snack (41)
    • Voorgerecht (71)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (89)
    • Bijgerecht (94)
    • Nagerecht (30)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (15)
    • Zoet gebak (37)
    • Drank (13)
    • Condiment (17)
  • DIEET (263)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (106)
    • Met vis (pescetarisch) (68)
    • Met vlees (124)
  • Geen onderdeel van een categorie (8)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gort granaatappel groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk kastanje kerrie kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie steranijs suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild Winterkost witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

© Copyright 2002–2019 Christianne Muusers - Coquinaria