Even voorstellen
Christianne Muusers heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, afstudeerrichting Middelnederlandse taal- en letterkunde (met Laat-Latijn en Westerse Codicologie en Paleografie). Gaandeweg heeft zij zich gespecialiseerd in Middelnederlandse kookteksten, en vervolgens haar terrein uitgebreid tot Europese middeleeuwse kookteksten en uiteindelijk kookteksten tot 1800 (nou ja, zeg maar 1900).
In 2016 verscheen Het verleden op je bord,met recepten uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek.De meest recente publicatie (2019) is het boekje Het geheim van de keukenmeid – Recepten uit de rijke keuken van de achttiende eeuw met bewerkte recepten uit gedrukte kookboekjes van 1746 tot 1775 met het woord keukenmeid in de titel.
Bibliografie
- Het geheim van de keukenmeid – Recepten uit de rijke keuken van de achttiende eeuw. (Het Zwarte Schaap, 2019). Te bestellen bij de boekhandel of bij Bol.
- ‘Nieuwe recepten voor het bereiden van pauw’ In Madoc. Tijdschrift over de Middeleeuwen (jaargang 31-2, 2017, pp.66-74). Op Academia.edu.
- Het verleden op je bord. Vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek. (Karakter, 2016). Bijbehorende webpagina. Recensies. Te bestellen bij de boekhandel of bij Bol.
- ‘Meid, meester, cuisinier. Een driehoeksverhouding?’ In Boekenwereld (jaargang 31-3, 2015, pp. 50-55). Op Academia.edu.
- ‘Vette handen en vieze tafellakens’. Kennis in beeld. Denken en doen in de Middeleeuwen, (Redactie Andrea van Leerdam, Orlanda S.H. Lie, Martine Meuwese, Maria Patijn, Verloren, 2014), pp.72-79. Op Academia.edu.
- ‘Suiker is goed voor je. Culinaire en medische recepten uit de tiende eeuw’ In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011, pp. 21-34). Op Academia.edu.
- ‘Proef het stilleven. Comfits, letterkoeken en marmelade in Nederlandse kookboeken uit de achttiende eeuw’ In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011, pp. 119-137). Op Academia.edu.
- ‘Eten en drinken in de Middeleeuwen’ In De middeleeuwse kloostergeschiedenis van de Nederlanden deel II, Het dagelijks leven. (Warner Books, 2011, pp.58-79).
- Kookboek met middeleeuwse recepten. Bijlage bij dvd Kruistocht in spijkerbroek. (2009) Co-auteur Marleen Willebrands.
- ‘In de ban van Behemoth’, Zintuigen in de Middeleeuwen, themanummer van Madoc (jaargang 20-4, 2006; op dnbl.org, pp.164-171). Op Academia.edu.
- Pauwen en pasteien (Coquinaria, 2003). Een boekje met middeleeuwse recepten die zijn klaargemaakt voor een maaltijd op het Muiderslot voor het KRO televisieprogramma Markant Nederland. De eerste druk is uitverkocht, sinds maart 2017 staat er een inhoudelijk ongewijzigde versie op Academia.edu.
- ‘” Ende dienet ter tafelen”. Culinaire recepten uit de Middeleeuwen’, Een wereld van kennis (Redactie Erwin Huizinga, Orlanda S.H. Lie, Lenny M. Veltman, Verloren, 2002, pp. 147-167). Op Academia.edu.
Op deze website publiceert Christianne Muusers edities van de drie overgeleverde Middelnederlandse handgeschreven kookboeken, met vertalingen in modern Nederlands en Engels (een project in wording), en tweemaandelijks een historisch recept en een modern recept met uitgebreid commentaar. Het nieuwste project is een site met besprekingen van boeken over eten, koken, gastronomie en culinaire geschiedenis, met de simpele titel Kookboekrecensies. Bovendien recenseert zij ook kookboeken en boeken over eten voor NBD/Biblion.
Christianne Muusers houdt ook een blog bij, Wel ende Edelike Spijse, vooral over onderwerpen die met koken te maken hebben. Een afgerond blog is The world from my bedroom window, waarin ik een jaar lang iedere dag een foto vanuit mijn slaapkamerraam publiceerde. Kijk maar eens. O ja, dan is er ook nog de Coquinaria facebook-pagina.
Van 1997 tot 2007 organiseerde Christianne Muusers regelmatig kookavonden rond verschillende historische en culinaire thema’s, sinds 2008 legt zij zich vooral toe op schrijven, en het geven van lezingen over culinair-historische onderwerpen.
De website is door haar zelf ontworpen en wordt regelmatig bijgehouden.
Op de site van de Boombergwijk in Hilversum, waar Christianne heeft gewoond, staat een interview uit 2007 (helaas niet meer online).
Laatste wijziging december 2, 2019