• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Het Coquinaria-dieet
  • Engels

Historische recepten – Tijdvak en bronnen

De recepten zijn in deze overzichten op vier manieren op te zoeken: op tijdvak en bron (alleen historische recepten), op hun plaats in het menu, op voedselvoorkeur en op herkomst. Recepten met een asterisk (*) staan niet op Coquinaria, maar op het blog Wel ende edelike spijse. Natuurlijk kun je ook simpelweg een categorie of onderwerp aanklikken.

Ga drect naar:

Oudheid – 500-1000 – Middeleeuwen – 16de eeuw – 17de eeuw – 18de eeuw – 19de eeuw – 20ste eeuw

Oudheid

Plinius de Oudere, Naturalis historia
(Romeins, 1ste eeuw nC)
Keizerlijke komkommer.

De re coquinaria ofwel Apicius
(Romeins, 1ste tot 4de eeuw nC)
Gerstsoep.
Kastanjepuree.
Lucaanse worst.
Mosselen met lavassaus en komijnsaus.
Omelet met asperges.
Omelet met kwartel.
Romeinse abrikozen.
Romeinse broccoli.
Tonijn met muntvinaigrette.
Tuinbonen à la Vitellius.

500-1000 na C

Kitab al Tabikh
(Arabisch, 10de eeuw)
Mulahwaja (lamsvlees).

Middeleeuwen

Anonieme Andalusische Kookboek
(Arabisch, 13de eeuw)
Auberginepasteitjes.
Gefrituurde deegvlechten.
Gekruide lamsgehaktballetjes.

Tractatus de modo preparandi […]
(Latijn, 2de helft 13de eeuw)
Gevulde, geroosterde kip.

Baghdad Cookery Book (Kitab al Tabikh)
(Arabisch, 1286)
Gehaktballetjes in auberginesaus.
Snoepjes.
Spinaziepasteitjes.

Viandier
(Frans, eind 13de eeuw)
Groene saus met gepocheerde vis
Spiegelei met gebakken ui en mosterd.

British Library MS Royal 12.C.xii
(Anglonormandisch, 1320-1340)
Turkenhoofd (wildpastei).

Diuersa Servicia
(Engels, 14de eeuw)
Blancmanger met rivierkreeftjes.
Uienstoof.
Zalmballetjes.

Laud ms 533
(Engels, 14de eeuw)
Appelmoes.
Uienstoof.

The description of familiar foods
(Arabisch, 1373)
Murri.

Ménagier de Paris
(Frans, rond 1380)
Champignonpasteitjes.
Hypocras (gekruide wijn).
Mosterd.
Schone handen.

The forme of cury
(Engels, rond 1390)
Geroosterde kerstgans.
Peterseliepesto.

Chiquart, Du fait de cuysine
(Frans, 1420)
Soupe Jacobine.

Harleian ms 279
(Engels, begin 15de eeuw)
Aardbeienpudding
Appelflappen.
Chawettys (varkensvleespasteitjes).
Nep-egel van vlees.
Uienstoof.
Voedzame vierkante omelet.

Llibre de Sent Soví
(Catalaans, begin 15de eeuw)
Genestada.

Harleian 4016
(Engels, rond 1450)
Geroosterde wilde eend met uiensaus.
Snoek in Galentijn.

Martino de Rossi, Libro de arte coquinaria
(Italiaans, 1464/1465)
Kipfilet met bramensaus.
Mortadella.
Rode mosterd.

Platina, De honeste voluptate et valetudine
(Latijn, 1470)
Rode mosterd.

Wel ende edelike spijse
(Nederlands, eind 15de eeuw)
Appelmoes.
Prei met vis.

Cuoco Napoletano
(Italiaans, eind 15de eeuw)
Aubergines in auberginesaus.
Zabaglione.

Clm 15632
(Duits, na 1490)
Middeleeuwse paaseieren

 

Zestiende eeuw

KANTL Gent 15, vol.1
(Nederlands, rond 1500)
Knoflooksaus.
Nepeieren voor de Vasten.
Valse vis (appelgebak).
Wafels met slagroom.

KANTL Gent 15, vol.2
(Nederlands, rond 1500)
Gekruide erwtensoep.
Wafels met slagroom.

KANTL Gent 15, vol.3
(Nederlands, rond 1500)
Geroosterde vis met drie sauzen.
Stokvis met erwten, appel en rozijnen

Mittelniederdeutsches Kochbuch
(Duits, rond 1500)
Gevulde eieren met kruizemunt.

Notabel boecxken van cokerijen
(Nederlands, 1514)
Clareit (gekruide wijn).
Gevulde eieren.

UB Gent 476
(Nederlands, begin 16de eeuw)
Aalbessensaus voor kip.
Gevulde kweeën.
Kweeëntaart.
Mergpasteitjes (sluberkens).

Domenico Romoli, Singolare dottrina
(Italiaans, 1560)
Crostini met kaas.

Gheraert Vorselman, Nyeuwen Coock boeck
(Nederlands, 1560)
Brood.
Hartige taart met Brie en peren.
Rode mosterd.
Salade met pastinaak.
Verjus.

Bartolomeo Scappi, Opera
(Italiaans, 1570)
Aubergines voor kardinalen.
Broccoli in de Opera.
Macaroni van Scappi.
Pastadeeg voor tagliatelle, lasagne en ravioli.
Tortellini in brodo.
Tuinbonensoep met saffraan en tuinkruiden.
Zoete roomkaastaart.

Carolus Battus, Excellente Coc-boeck
(Nederlands, 1593)
Gerstepap voor zieken.
Kersenvla.
Omelet met kruisbessen.

Zeventiende eeuw

Lancelot de Casteau, Ouverture de cuisine
(Frans, 1604)
Paddestoelentaart.
Pasteideeg.
Tonijn met mosterdkorst.

François La Varenne, Le cuisinier françois
(Frans, 1651)
Bouillon voor de vastentijd.
Eieren met kruisbessen.
Koninginnesoep.
Vleesbouillon.

Nicolas de Bonnefons, Les délices de campagne
(Frans, 1654)
Pompoenbrood.

Pierre de Lune, Le cuisinier
(Frans, 1656)
Potage au Jacobine.
Spinazietoert.
Zalm in rodewijnsaus.

Le confiturier françois
(Frans, 1660)
Limonade.

Le cuisinier françois méthodique
(Frans, 1660)
Franse erwtensoep.
Granaatappelsalade.

Bartolomeo Stefani, L’arte di ben cucinare
(Italiaans, 1662)
Barokke bloemkool.

L’École parfaite des officiers de bouche
(1662/1676)
Godenwijn

De verstandige kok
(Nederlands, 1667)
Hoen met groen
Kalfsgehaktballetjes in kropsla.
Moestuinsalade.
Pruimentaart.

L.S.R. L’Art de bien traiter
(Frans, 1674)
Gemarineerde kalfscoteletjes.
Koninklijke doperwtjes.

Massialot, Le cuisinier royal et bourgeois
(Frans, 1691)
Crème brûlée.
Vissalade met ‘remoulade’.

Achttiende eeuw

De geoeffende en ervaren Keuken-Meester, of de Verstandige Kok
(Nederlands, 1701)
Eieren met kruisbessen.
Komkommersalade.

Susanna Eger, Leipziger Kochbuch
(Duits, 1706/1745)
Kastanjetaart.
Pasteitjes met zwezerik

Het Hollands, of  Neederlands kookboek
(Nederlands, 1724)
Meloentaart.

Vincent La Chapelle, Le cuisinier moderne
(Frans, 1742)
Beignets van wijnrankblad.
Boerenkool met kastanjes en gort.

De volmaakte Hollandsche keukenmeid
(Nederands, 1746)
Amandelkrakelingen.
Eieren met kruisbessen.
Koekjes.
Pruimensoep.

Hannah Glasse, The art of cookery made plain and easy
(Engels, 1747)
Apple Pie.
Eiervla.
Nep-egel van marsepein.
Puff Pastry (bladerdeeg)

De Geldersche keukenmeid (1756)
Verrassingseieren.

Hand- of taafel-boekjen (1765)
Amandel-citroenlimonade

Catharina Zierikhoven Neerlands kookkundig woordenboek of De Friesche keukenmeid (1772)
Verrassingseieren.

KW 135 E 43 (ca 1780)
Ansjovissaus.

John Farley, The London Art of Cookery (1783)
Puff Pastry (bladerdeeg)

Nieuwe vaderlandsche kookkunst
(Nederlands, 1797)
Pastei met lamskoteletjes.
Schorseneren met peterseliesaus.
Kweeëngelei.
Vla van bitterkoekjens

Negentiende eeuw

Aaltje, de volmaakte en zuinige keukenmeid
(Nederlands, 1803)

Appelschijfjes van Aaltje (*)
Soup van gepelde garst
Zalmsalade van de keukenmeid

Antonin Carême, Le patissier royal
(Frans, 1815)
Sauce espagnole.
Aardbeiensoufflé.
Gevulde sinaasappels.
Soufflé met munt

William Kitchiner, The Cook’s Oracle
(Engels, 1822)
Rabarber, de omgekeerde tomaat

John Conrade Cooke, Cookery and confectionary
(Engels, 1824)
Groene-theeijs.
Tamarinde-roomijs.

Dick Humelbergius, Apician morsels; or, Tales of the table, kitchen and larder
(Engels, 1829)
Smoking bishop

Antonin Carême, L’art de la cuisine française au XIXe siècle
(Frans, 1832)
Gerstsoep à la française

Antonin Carême, Armand Plumerey, L’art de la cuisine française au XIXe siècle
(Frans, 1844)
Kippasteitjes.
Sauce espagnole.

Betje, de goedkoope keukenmeid
(Nederlands, 1850/1851)
Rodekool met appeltjes.
Zalmsalade van de keukenmeid,

Christine Riedl, Lindauer Kochbuch
(Duits, 1852, 1865)
Ansjovistoast

Isabella Beeton, The Book of Household Management
(Engeland, 1861)
Mince pies
Ratafias (bitterkoekjes)
Sponge cake
Trifle

Jelena Molochovjets, Een geschenk voor de jonge huisvrouw
(Russisch, 1866)
Basisbouillon
Chlodnik, koude soep
Vinigret
Zuurkoolsoep

Henriëtte Davidis, Keukenboek
(Nederlands, 1868 2de druk, oorspr. Duits 1844)
Kapoen à la braise met kappertjessaus.
Kruidensoep met aardappelballetjes.

E.H. Klanke Nijhuijs, De banketbakkerij
(Nederlands, 1889)
Tompouce.

O.A. Corver, Aaltje, nieuw Nederlands kookboek
(Nederlands, 1891)
Zalmsalade van de keukenmeid.

Oscar Tschirky, The cookbook by “Oscar” of the Walforf
(Amerikaans, 1896)
Waldorf Salade.

Twintigste eeuw

Alice Lesur Rey, Notities
(Frans/Mauritius, begin 20ste eeuw)
Moutayes.
Vindaye de poisson.

Auguste Escoffier, Guide culinaire
(Frans, 1902)
Schorsenerenbeignets.

N. Cariot, De Keuken- en Huishoudgids
(Nederlands, 1905)
Appelbeignets
Oliebollen

G. Clergue-Harrison en G. Clergue, Allied Cookery 
(Canadees, 1916)
Macaronipastei.

C.S. Peel en Iwan kriens, The Victory Cookery Book
(Engels, 1918)
Vegetarische schnitzels
Bouillon van wintergroenten

Meulenhoff’s oorlogs-kookboek
(Nederlands, 1918)
Macaroni met tomaten.

Maurice Joyant, La cuisine de monsieur Momo, célibataire
(Frans, 1930)
Gekonfijte witlof
Griet met rode bessen
Kaaskoekjes

Edmond Nicolas, Het extra kookboek
(Nederlands, 1955)
Vergulde armoe

Paul Bocuse, La cuisine du marché
(Frans, 1976)
Sauce espagnole

 

Gepubliceerd op 3 november 2011Laatste wijziging 3 oktober 2021

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria