• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Het Coquinaria-dieet

Bouillon van wintergroenten

Een recept van honderd jaar geleden

Deze vegetarische bouillon maakte ik als voorbereiding voor de groentenschnitzels van Iwan Kriens. Dit bouillonrecept is ook van hem, en komt uit een kookboek dat in 1918 verscheen om tijdens de voedselrantsoenering in Groot-Brittanië zo goed mogelijk te kunnen koken. Zie meer daarover bij het recept voor de groentenschnitzels.

Vanwege de tijd waarin het kookboek verscheen (aan het eind van de Eerste Wereldoorlog), bevat dit recept geen overbodige fratsen. De bouillon is bijzonder smakelijk, vooral als je de moeite neemt de groenten zelf vlak voor bereiding te snijden. Alle groenten zijn – ook in Nederland – inheems; in Engeland was vanwege de blokkade door Duitse onderzeeërs import vrijwel onmogelijk geworden.
Voor 1,5 liter bouillon; voorbereiding 15 minuten bereiding 35 minuten.

De fijngesneden soepgroenten voor de 'vegetarische winterbouillon'150 gr ui
150 gr witte of spitskool
150 gr winterpeen
150 gr koolraap
150 gr knolselderij
150 gr prei
½ tot 1 tl zout
3 eetl olijfolie
1¼ liter water
stukje foelie
wat zwarte peperkorrels
1 laurierblaadje

Voorbereiding

Maak alle groenten schoon zoals je gewend bent, en snijd in kleine stukjes.

Bereiding

Verhit de olie in een ruime pan. Doe de gehakte groenten en het zout erbij, schep even om op hoog vuur. Doe dan de deksel op de pan, verlaag de temperatuur, en laat de groenten een kwartier stoven. Schep halverwege nog een keer om. Tot slot verhoog je het vuur weer en roerbak je tot de groenten gaan aanzetten. Giet dan het water erbij, en doe de specerijen in de pan. Breng het water tegen de kook aan en laat weer een kwartier afgedekt sudderen.

Zeef de bouillon als je hem verder wilt gebruiken in sauzen of soepen. Je kunt de bouillon ook met (een deel van) de soepgroenten erin als groentesoep serveren. Ik roer er dan nog een blikje tomatenpuree door.

De uitgelekte soepgroenten kun je gebruiken voor het maken van vegetarische schnitzels, en een deel van de bouillon voor de bijbehorende saus. Een andere, iets bewerkelijker vegetarische bouillon is deze groentefond.

Bewaren en invriezen

Bouillon is prima in te vriezen. Doe dat in porties van een kwart liter, en plak etiketten erop, want in de diepvries lijken alle bouillons op elkaar. Zie voor het invriezen van bouillon op deze pagina.

Bibliografie

Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.

  • Mrs. C.S. Peel, Iwan Kriens, The Victory Cookery Book. John Lane, London etc, 1918. Online beschikbaar.

Groentebouillon van wintergroenten
Dit is een smakelijke bouillon voor vegetariërs en veganisten tijdens de wintermaanden. Je bent wat tijd kwijt met het snijden van de groenten, maar het resultaat is de moeite waard.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: 20th century, England, Soup, Meat nor fish (vegetarian) Tagged With: winter dishes, celeriac, rutabaga Gepubliceerd op 2 november 2018Laatste wijziging 2 november 2018

Previous Post: « Zelfgemaakte vegetarische schnitzel
Next Post: Feuerzangenbowle, spelen met vuur »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria